Σε δίνη η Νέα Δημοκρατία: Αναζητά τα αίτια και τους υπεύθυνους της συντριβής Μητσοτάκη

Σε δίνη η Νέα Δημοκρατία: Αναζητά τα αίτια και τους υπεύθυνους της συντριβής Μητσοτάκη
Greece Politics

Μισό 24ωρο μετά τη συντριπτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στον β΄γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και η αμηχανία αλλά και ο εκνευρισμός των στελεχών της δεν έχει περάσει…

Και πώς να περάσει αφού δεν μπορεί να επαναλαμβάνει το 41% μετά από αυτό το χαστούκι και την απώλεια της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας αλλά και των πέντε περιφερειών. Δεν μπορεί να ξεπεράσει την αποδοκιμασία της στον β΄γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Ούτε είναι «νίκη» του Κυριάκου Μητσοτάκη η επικράτηση των αντιφρονούντων!

Το μήνυμα ήταν σαφές και η συντριβή αναζητά τα αίτια σε μία Νέα Δημοκρατία που πορευόταν για πάνω από 4 χρόνια μέσα σε αλαζονεία, ειρωνείες, ψέματα, θεσμικές εκτροπές και ακροδεξιές ιδεολογίες.

Τώρα κάποιος πρέπει να κάνει τον απολογισμό, να κάνουν ένα damage control και να ζητήσουν τους υπεύθυνους ή να αρθρώσουν κάποια λέξη πέρα από την αμηχανία.

Δεν μπορούν να πουν πως απέτυχε ο πλήρης έλεγχος του εκλογικού σώματος μέσω του ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, της διαπλοκής και των εκβιασμών.

Ένα είναι βέβαιο: Πως εκείνοι που πρωτοστάτησαν στους εκβιασμούς του εκλογικού σώματος, στην υπεροψία, στις λάθος επιλογές, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Ίσως και να οδηγήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό για να φανεί ότι πήρε το μήνυμα και να συγκρατήσει τη διαρροή από το κόμμα.

Γιατί ένα είναι βέβαιο: Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι προοδευτικοί χώροι να στήριξαν την Κυριακή τους υποψήφιους απέναντι στις επιλογές Μητσοτάκη, αλλά η εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας δεν την στήριξε, το αντίθετο της γύρισε την πλάτη. Σε αρκετές περιπτώσεις υπερψήφισαν –όπως φαίνεται- την αντίθετη πλευρά. Το αυτό μπορεί να συνέβη και για πολλούς ψηφοφόρους του ΚΚΕ που φαίνεται πως δεν πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή.

Στην ουσία την Κυριακή ηττήθηκε το καθεστώς Μητσοτάκη, οι προγραφές των διαφωνούντων μέσα στη Ν.Δ., οι επιλογές κάτω από το τραπέζι και η επιλογή υποψηφίων σύμφωνα με κριτήρια που δεν έχουν σχέση με την πρόοδο και την Ανάπτυξη αλλά με τις «φατρίες» και τις κάστες. Ηττήθηκε η έλλειψη ενσυναίσθησης, η έλλειψη κοινωνικού κράτους.

Στην πρώτη αμηχανία μίλησαν και συνεχίζουν να αναφέρονται στην «αντισυσπείρωση» λες και αυτό είναι κακό!

Οι ίδιοι μιλάνε για τους αντάρτες της Ν.Δ. παραδεχόμενοι για τις εσωτερικές αντιπαλότητες μέσα στη Νέα Δημοκρατία, στην ουσία πολύ πιο ουσιαστικές –όπως αποδεικνύονται- από τις διαφοροποιήσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε κατάσταση κοσμογονίας.

Η αλήθεια είναι πως το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο έσπασε και αυτό αντικαταστάθηκε από μια συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων που έγινε στην πράξη, στη βάση.

Είναι αυτό που αρχικά απέκλεισε το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο η Ν.Δ. επιθυμούσε να γίνει δεκανίκι της στην περίπτωση που δεν θα είχε αυτοδυναμία.

Ελέω predator ένα τέτοιο «σχέδιο» φαινόταν ότι ήταν μια προοπτική, ωστόσο τα αποτελέσματα του α’ γύρου έδωσαν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ (προεξάρχουσας της Αθήνας) να στείλει το μήνυμα της συσπείρωσης στους ψηφοφόρους των προοδευτικών δυνάμεων.

Μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης στο μήνυμα της Κυριακής να έδωσε την εντύπωση πως το ΠΑΣΟΚ… έπιασε 56% στην Αθήνα, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως αυτό ούτε πιθανό είναι, ούτε συνέβη. Βρίσκεται μόνον στον χώρο της φαντασίας και της αμηχανίας του.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη ημέρα των εκλογών βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, άλλη τόση πίεση πρέπει να αισθάνεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι πατάει σε πήλινα πόδια και θα πέσει αν δεν αντιμετωπίσει την αλήθεια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter