Σε δύο ταχύτητες έβαλαν οι «άριστοι» την υγεία

Σε δύο ταχύτητες έβαλαν οι «άριστοι» την υγεία

Καλώς να έρθουν στη συστράτευση οι ιδιώτες γιατροί, λένε οι νοσοκομειακοί, αλλά με κεντρικό σχέδιο και όχι ευκαιριακά, με παρακάλια και προνομιακή μεταχείριση

Την ώρα που πολλοί ιδιώτες γιατροί προτίθενται ακόμη και εθελοντικά να βοηθούν τους συναδέλφους τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι έχουν καταρρεύσει από την κόπωση των ιδιαίτερα αυξημένων καθηκόντων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι απαιτήσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προκάλεσαν μεγάλη δυσαρέσκεια τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στον ιατρικό κόσμο. «Οταν υπάρχει τέτοια πανδημία θα έπρεπε να υπάρχει συστράτευση των υγειονομικών. Βεβαίως και δεν θα πάει κάποιος χωρίς να αμείβεται, αλλά να αμειφθεί με τον μισθό που δουλεύουμε κι εμείς στο δημόσιο» λέει στο Documento o ειδικευόμενος καρδιολόγος του Ευαγγελισμού Γιώργος Φερεντίνος.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν για απαξίωση του έργου τους και οι ιδιώτες γιατροί που διαχώρισαν τη θέση τους από τον ΠΙΣ εξέφρασαν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στη μετατροπή του συλλόγου τους σε μηχανισμό προώθησης προνομίων. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην απόπειρα του προεδρείου του ΠΙΣ να προκαλέσει εντάσεις και τριβές ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ, όταν αυτό που χρειάζεται σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις είναι η ενότητα του ιατρικού κλάδου, που είναι απόλυτα αναγκαία για τη διάσωση συνανθρώπων μας και την ανακούφιση της κοινωνίας» αναφέρει η επιστολή τεσσάρων μελών του ΔΣ του ΠΙΣ. «Είναι πάρα πολλοί οι ιδιώτες γιατρούς τους οποίους προσβάλλει η τακτική Εξαδάκτυλου. Δεν είναι όλοι οι ιδιώτες γιατροί αυτής της αντίληψης» λέει ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ και ένα από τα μέλη που διαχώρισαν τη θέση τους από τη στάση και τις συμπεριφορές που εκδηλώνει το προεδρείο του ιατρικού συλλόγου υπό τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

Λύσεις του ποδαριού

Οι φωνές των γιατρών που ζητούν πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ όχι μόνο για τη σημερινή τραγική κατάσταση αλλά και για τη μετά Covid εποχή συνεχώς δυναμώνουν, χωρίς όμως να ακούγονται. Η κυβέρνηση έχει κάνει πλέον ξεκάθαρο με τις πολιτικές που εφαρμόζει ότι σκοπός της δεν είναι να ενισχύσει το ΕΣΥ, αφήνοντας παρακαταθήκη για το μέλλον. Αντιμετωπίζει το παρόν με αυτοσχεδιασμούς και μπαλώματα, με «αλεξιπτωτιστές» ιδιώτες γιατρούς αλλά και με χρυσοπληρωμένες επιτάξεις κλινικών.

Προτίμησε να εκλιπαρεί για βοήθεια τους ιδιώτες γιατρούς προσφέροντάς τους 2.000 ευρώ αφορολόγητα και άλλα προνόμια. Φαίνεται όμως ότι δεν αρκούσαν για μερίδα του ΔΣ του ΠΙΣ, η οποία απαίτησε επιπλέον παροχές με αντάλλαγμα τη βοήθειά τους. Στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ ζητάει μεταξύ άλλων: «μηνιαία αποζημίωση μεγαλύτερη της προβλεπόμενης από την τρέχουσα ΠΝΠ κατά ελάχιστο με προσαύξηση 50%, αφορολόγητα, με πρόσθετο δικαίωμα διενέργειας εφημεριών με αντίστοιχη αποζημίωση, αμοιβή για κατ’ οίκον επίσκεψη και για τηλεσυμβουλευτική ασθενών με Covid-19».

«Αυτό είναι απαράδεκτο και τουλάχιστον απαξιωτικό για όλους τους γιατρούς του δημοσίου που δουλεύουν οκτώ μήνες χωρίς να ζητήσουν αύξηση ούτε επιδόματα ούτε μετάλλιο. Τα αιτήματά μας ήταν μάσκες, κρεβάτια, προσλήψεις και μέσα ατομικής προστασίας. Δεν διαπραγματευτήκαμε τους όρους με τους οποίους θα μπούμε στην πανδημία. Κάνουμε τη δουλειά μας και διεκδικούμε τρόπους για να την κάνουμε πιο αποτελεσματικά» σημειώνει ο Γ. Φερεντίνος στο Documento.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι σαφείς από την πρώτη στιγμή: ζητούν άμεση ενίσχυση του προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών γιατρών και ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται με ποιότητα νοσηλείας τα Covid περιστατικά, αλλά και τα μη Covid, τα οποία ακόμη μία φορά παραμελούνται.

«Εμείς ζητάμε πλήρη επίταξη. Δεν μας ενδιαφέρει αν θα τους δώσουν παραπάνω, αλλά να δουλέψουν με όρους ΕΣΥ ή έστω τα ιατρεία τους να ενταχθούν στο ΕΣΥ και να μπουν κάτω από τον κρατικό σχεδιασμό. Με τους συναδέλφους δεν έχουμε τίποτε και μάλιστα με αυτούς που κάνουν τα χαρτιά τους είμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού» τονίζει η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα και εξηγεί: «Ο γιατρός που παίρνει 2.000 ευρώ από το ένα χειρουργείο δεν θα δεχτεί να έρθει στο νοσοκομείο για Covid με το ίδιο ποσό. Αυτοί που κάνουν τα χαρτιά τους έρχονται γιατί θέλουν να βοηθήσουν ή είναι χαμηλόμισθοι από ιδιωτικές κλινικές ή απλήρωτοι γιατροί που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές».

Η άρνηση πάντως της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ τόσο άμεσα όσο και στο μέλλον δεν φάνηκε μόνο από την πρόσκληση ιδιωτών γιατρών ή από την αδυναμία της στους κλινικάρχες˙ φαίνεται και από το κάλεσμα των συνταξιούχων γιατρών στη μάχη, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της ιατρικής κοινότητας. «Καταρχάς οι μισοί συνταξιούχοι ή αυτοί που επέκειντο να βγουν στη σύνταξη, οι οποίοι κουβαλάνε 2.000 εφημερίες στην πλάτη τους, είναι με προβλήματα υγείας. Δεν μπορεί να λες από τη μια ότι όσοι έχουν προβλήματα υγείας στο δημόσιο πρέπει να βγαίνουν σε άδεια ειδικού σκοπού και από την άλλη να παρακαλάς αυτούς που έχουν προβλήματα υγείας να γυρίσουν πίσω για να βγει η πανδημία. Εχουν τόσο κόσμο, νέους συναδέλφους που είναι στις λίστες και περιμένουν να μπουν για ειδικότητα» υπογραμμίζει η κ. Κατσίμπα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter