Σε δύσκολη θέση ο Μητσοτάκης στους Financial Times – «Πιστεύει» οι αλλαγές στο χρέος και στα ελλείμματα θα δουλέψουν «υπέρ μας»

Σε δύσκολη θέση ο Μητσοτάκης στους Financial Times – «Πιστεύει» οι αλλαγές στο χρέος και στα ελλείμματα θα δουλέψουν «υπέρ μας»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times και δήλωσε ότι «πιστεύει» ότι οι αλλαγές στο χρέος και στα όρια των ελλειμμάτων θα «δουλέψουν υπέρ μας». Επί της ουσίας ελπίζει σε μία αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να μην αναγκαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM), δηλαδή να θέσει τη χώρα ξανά υπό τον ζουρλομανδύα των μνημονίων.

Για αυτό το λόγο ζητάει τα ελλείμματα που έχουν προκληθεί εν μέρει και από τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες ύψους 10 δις ευρώ, να μην θεωρηθούν ελλείμματα, αλλά να υπάρξει κάποιου είδους εξαίρεση, επαναφέροντας τα «Greek statistics» στην δημόσια συζήτηση δώδεκα χρόνια μετά. Ενόσω επιζητά σκληρότερη πολιτική «επιθετικής αποτροπής» από την Ε.Ε κατά της Ρωσίας, ώστε για να δικαιολογήσει τα δικά του έξοδα που προκύπτουν από τις business με τους Γάλλους.

Ο ίδιος στη συνέντευξη του μίλησε με αυτοπεποίθηση θεωρώντας ότι η ευρωζώνη έχει πάρει το μάθημα της τόσο από την πανδημία, όσο και από την κρίση, άρα οι όποιες αλλαγές θα βοηθήσουν την Ελλάδα. Αυτό που ξέχασε βέβαια να πει ότι ακόμη και εάν υπάρξουν θετικές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, αυξάνοντας τα επιτρεπόμενα όρια του δημόσιου χρέους από το 60% στο 100-120%, αυτό δεν θα αφορά την χώρα. Αφού το δημόσιο χρέος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 207% του ΑΕΠ. Επομένως μόνο με λιτότητα και αύξηση της φορολογίας μπορεί να επιτευχθεί μία προσαρμογή στις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Ωστόσο, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού το υψηλό χρέος δεν είναι πρόβλημα για τη χώρα διότι δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλούς τόκους, κάνοντας ότι δεν βλέπει τις πιέσεις από την Bundesbank για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και τις εξαγγελίες του επερχόμενου Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ για νέα πανευρωπαϊκή λιτότητα. Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι το ευνοϊκό πολιτικό κλίμα και η σταθερότητα που προκύπτει από τη μονοκομματική κυβέρνηση θα κρατήσουν τα επιτόκια σε χαμηλό επίπεδο, λησμονώντας την μοίρα του ΓΑΠ που είχε ακριβώς αυτά τα «πλεονεκτήματα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter