Σε εφαρμογή το σχέδιο Μητσοτάκη: Λουκέτο στο ΕΣΥ και παράδοση στους ιδιώτες

Σε εφαρμογή το σχέδιο Μητσοτάκη: Λουκέτο στο ΕΣΥ και παράδοση στους ιδιώτες

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιο υποβάθμισης του ΕΣΥ, κλεισίματος νοσοκομείων ή υποβάθμισής τους ανοίγοντας την πόρτα στα κέρδη των ιδιωτών. Όλα αυτά τα είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Μάιο του 2019.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός το είχε πει σαφώς από τον Ιούλιο του 2021:

«Έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία μερικές φορές περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε. Δε γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομείο στην πόλη τους, και να περιμένουμε να έχουμε τρία καλά νοσοκομεία… Δε σημαίνει ότι θα κλείσει το νοσοκομείο. Μπορεί να μετατραπεί σε μία μονάδα χρονίως πασχόντων» είχε πει ο πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2021 στην Καθημερινή της Κυριακής.

Η κυβέρνηση επισπεύδει πλέον το σχεδιασμό της και για το λόγο αυτό, μυστική συνάντηση είχε τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο τη νέα διάρθρωση του ΕΣΥ που περιλαμβάνει την υποβάθμισή του, το κλείσιμο νοσοκομείων και την είσοδο των ιδιωτών, ενώ τις αλλαγές είχε παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς με αρκετή δόση «ωραιοποίησης» ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Λουκέτο σε νοσοκομεία μετά την πανδημία

Η μυστική συνάντηση έγινε το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν οι 12 γιατροί- βουλευτές της ΝΔ και βεβαίως δεν έγινε καμία ανακοίνωση.

Η Μίνα Γκάγκα, παρουσίασε μόνο σε αυτή την κλειστή ομάδα το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσάθρωση του ΕΣΥ μέσα από συγχωνεύσεις νοσοκομείων και την μετατροπή περιφερειακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας.

Το βήμα αυτό της κυβέρνησης στην ουσία «κουμπώνει» και αιτιολογεί την πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που σημαίνει απαξίωση του υγειονομικού προσωπικού (γιατρούς και νοσηλευτές) αλλά και των υποδομών.

Το σύστημα «Κόμβου και Ακτίνας»

Η Μίνα Γκάγκα στη μυστική διαβούλευση παρουσίασε στους 12 γιατρούς- βουλευτές τα βασικά σημεία του σχεδίου για τα δημόσια νοσοκομεία το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο σύστημα «hub and spoke», δηλαδή το σύστημα «κόμβου και ακτίνας».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε λόγο για διασύνδεση των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων, βάζοντας στο κάδρο και συμπράξεις με ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο το νοσοκομείο «Κόμβου» θα παρέχει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, θα έχει υψηλή χρηματοδότηση και προηγμένη ιατρική τεχνολογία.

Το νοσοκομείο αυτό θα διασυνδέεται με τα λεγόμενα νοσοκομεία «Ακτίνες» τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Με πιο απλά λόγια, τα περιφερειακά νοσοκομεία αντί να ενισχυθούν, θα υποβιβαστούν σε Κέντρα Υγείας και θα εξυπηρετούν επί της ουσίας τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Προαναγγελία από τον Θάνο Πλεύρη – Συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα

Στο σχέδιο διάλυσης των περιφερειακών νοσοκομείων είχε αναφερθεί την Τετάρτη και ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε θα προβλέπει ένα και μόνο νοσοκομείο το οποίο θα διαθέτει όλες τις υπηρεσίες και θα αναβαθμιστεί ενώ τα άλλα υπάρχοντα περιφερειακά νοσοκομεία που θα βρίσκονται σε απόσταση 25-30 χιλιομέτρων από το κεντρικό νοσοκομείο, θα διατηρήσουν μόνο τις πολύ απαραίτητες υπηρεσίες.

Ανέφερε σγκεκριμένα:

  • Το σχέδιο θα αποτυπωθεί ανά Περιφέρεια. Όταν υπάρχει ένα νοσοκομείο, το οποίο παρέχει όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι αναβαθμισμένες, δεν τίθεται θέμα αλλαγών. Δεν θα κλείσει καμία δομή, δεν τίθεται θέμα να κλείσει δομή. Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να βλέπουμε ποιο νοσοκομείο θα έχει τις κεντρικές, βασικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά νοσοκομεία, αυτά δηλαδή που είναι γύρω-γύρω, στα 20, 25 χιλιόμετρα, να κρατήσουν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα. Και πάλι θα λειτουργούν σε επίπεδο νοσοκομείου, αλλά θα υπάρχει συγκέντρωση δυνάμεων για τα πολύ δύσκολα περιστατικά στο κεντρικό νοσοκομείο.
  • Θα λάβουμε υπόψη τη γεωγραφία, θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία και δεν θα κλείσει καμία δομή.
  • Έχουμε 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό στη συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του θα δοθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Βάζουμε μπροστά- έχει ξεκινήσει, αλλά λόγω της πανδημίας υποχρεωτικά υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις- το διαχειριστικό πλαίσιο για το νέο ΕΣΥ, το πρόγραμμα το οποίο είχε η Νέα Δημοκρατία, ώστε να αναβαθμιστούν συνολικά όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
  • Όπου χρειαστεί θα υπάρξουν συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα, στην ΠΦΥ, στα Νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ.

ΣΥΡΙΖΑ: Το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

«Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η υγειονομική τραγωδία στη χώρα και την ώρα που το κλίμα στο ΕΣΥ είναι πολύ βαρύ επειδή το προσωπικό του δίνει μια άνιση μάχη με πολύ λιγότερες δυνάμεις, ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει το ηθικό των ανθρώπων και να στείλει μήνυμα απαξίωσης και διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως σημειώνει, «οι “τροχιοδεικτικές βολές” του για το νέο Χάρτη Υγείας που θα προβλέπει συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων καθώς και άνοιγμα των δημόσιων δομών υγείας σε ιδιώτες επενδυτές, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά το μόνο σχέδιο που έχουν για την μετά-covid εποχή είναι η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας». «Κανένα ενδιαφέρον ούτε για τις νέες ανάγκες και προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία (ΠΦΥ, οικογενειακός γιατρός, κοινοτική φροντίδα, κινητές μονάδες, κατ’ οίκον παρακολούθηση, επείγουσα ιατρική, κλινικές λοιμώξεων, αποθεραπεία-αποκατάσταση, ψυχική υγεία κλπ), ούτε για την αναγκαία θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ (νέοι Οργανισμοί ΥΠΕ-Νοσοκομείων-ΚΥ, διασύνδεση ΠΦΥ- Δημόσιας Υγείας κλπ)», τονίζει και σχολιάζει: «Πριν καν λήξει η υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας σπεύδουν να δρομολογήσουν το αρχικό νεοφιλελεύθερο σχέδιο τους για τη συρρίκνωση του ΕΣΥ και τη δημιουργία “ζωτικού χώρου” για την αγορά».

«Μόνο που το δίδαγμα της πανδημίας είναι η ανάγκη γενναίων επενδύσεων στα δημόσια συστήματα Υγείας και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, από αυτά που κάνει μια κυβέρνηση ιδεοληπτική, που ταυτόχρονα υπηρετεί πιστά τους επιχειρηματίες υγείας», καταλήγει ο Α. Ξανθός.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter