Σε ελεύθερη πτώση και πάλι το Χρηματιστήριο

Σε ελεύθερη πτώση και πάλι το Χρηματιστήριο

Η πτώση στο Χρηματιστήριο φαίνεται ότι ξεπερνάει τις τράπεζες και είναι γενικότερο πλέον ζήτημα, αφού στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι απώλειες έχουν περάσει από τον τραπεζικό κλάδο στα υπόλοιπα χαρτιά, όπως αποκαλούν οι ειδήμονες τις μετοχές στην Ελλάδα.

 Η Alpha Bank για παράδειγμα υποχωρεί μόλις 0,17%, περίπου το ίδιο ποσοστό απωλειών σημειώνει η Πειραιώς, η Eurobank κινείται στο «συν» και μόνο η Εθνική υποχωρεί κατά 2%. Η πτώση έχει πeράσει σε μετοχές που δεν έχουν καμία σχέση με το τραπεζικό σύστημα, που σημαίνει ότι έχει «στραβώσει» συνολικά η εικόνα του Χ.Α. στα μάτια των ξένων επενδυτών, ως αποτέλεσμα α) της ανησυχίας ως προς τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, β) του σκανδάλου της Folli Follie και γ) του γενικότερου προβληματισμού που απορρέει από το Ιταλικό ζήτημα, μετά ην απόρριψη του προσχεδίου προϋπολογισμού της γειτονικής χώρας από την Κομισιόν.

Οι απώλειες ανέρχονται στα επίπεδα του 1,7%, με τον γενικό δείκτη να κινείται σε χαμηλά που παραπέμπουν σε χαμηλά διετίας, στις 630 μονάδες και με συναλλαγές που αναδεικνύουν την ρηχότητα του χρηματιστηρίου, ούτε καν 20 εκατ. ευρώ, μετά από περίπου τρεις ώρες συναλλαγών…

Ωστόσο, παρατηρεί κανείς ότι απώλειες, όχι όμως σε τέτοιο εύρος, καταγράφονται στα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαίκά χρηματιστήρια. Απώλειες λοιπόν, 0,37% για τον Dax στην Φραγκφούρτη, 0,20% για τον CAC στο Παρίσι και 0,75% για τον UK στο Λονδίνο.

Την ανιούσα βεβαίως έχουν πάρει και τα Ελληνικά ομόλογα, με την 10ετία να κινείται ήδη σε απαγορευτικά πλαίσια, αγγίζοντας το 4,69%, ενώ το Ιταλικό 10ετές ανέρχεται σε 3,69%, το Πορτογαλικό έπιασε το 25% και το Ισπανικό το 1,61%.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα στενά σε συνεργασία με τους τραπεζίτες, διαψεύδοντας όμως την δημιουργία της bad bank, όχι όμως και του μηχανισμού εγγυήσεων για τα κόκκινα δάνεια, στον οποίο θα εισέρχεται ξεχωριστά η κάθε τράπεζα και για τα δάνεια που θα χρειάζονται εγγύηση. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter