Σε «ελεύθερη πτώση» οι τιμές των ομολόγων – Στο 3,5% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς

Σε «ελεύθερη πτώση» οι τιμές των ομολόγων – Στο 3,5% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς

Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκονται πλέον οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με την απόδοση του 10ετούς ν΄ αγγίζει σήμερα το 3,5%.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης, κυρίως δε της περιφέρειας, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η ΕΚΤ, καθώς και αυτά που ανακοινώνονται από εθνικές κυβέρνησης και ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι ανεπαρκή για να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ειδικότερα στο μέτωπο των νομισματικών μέτρων, αναλυτές εκτιμούν ότι πρόσθετη αγορά 120 δισ. ευρώ των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους, πλέον των 20 δισ. ευρώ το μήνα που ήδη είχε αποφασιστεί, δεν επαρκή για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας του συστήματος. Σημειώνεται ότι στην αιχμή της κρίσης η ΕΚΤ αγόραζε μηνιαίως ομολόγα αξίας 80 δισ. ευρω.

Παράλληλα τα πακέτα των δημοσιονομικών μέτρων που ανακοινώνονται σε ολόκληρη την ευρωζώνη κρίνονται είτε ασαφή είτε περιορισμένης εμβέλειας. Κυρίως μάλιστα αν συγκριθεί με το πακέτο των 850 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.

Έτσι, στην εγχώρια αγορά ομολόγων παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ν΄ αυξηθεί περαιτέρω στο 4,47% από 2,6% που κυμαίνονταν χθες, η απόδοση του 5ετούς αυξήθηκε στο 3,38% από 2,52% και του 15ετούς ομολόγου στο 3,26% από 2,67%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 10 εκατ. ευρώ, οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,73 από 2,50% έναντι -0,48% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 3,21% από 2,97%.

Στην αγορά συναλλάγματος η υψηλή ζήτηση για δολάρια, η οποία επαναφέρει μνήμες του 2011, οδηγεί σε σημαντική ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος. Έτσι, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1097 δολ. από το επίπεδο των 1,1181 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Στην αγορά παραγωγών το περιθώριο (spread) του 3μηνου swap ευρώ/δολ. (cross currency swap) διευρύνθηκε στις 120 μονάδες βάσης, όσο ήταν δηλαδή στην κορύφωση της κρίσης του 2011. Χθες κυμαίνονταν στις 90 μονάδες βάσης.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1157 δολ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter