Σε ελεύθερη πτώση ξανά η τουρκική λίρα μετά τη νέα μείωση των επιτοκίων

Σε ελεύθερη πτώση ξανά η τουρκική λίρα μετά τη νέα μείωση των επιτοκίων

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια του δανεισμού, στέλνοντας την αξία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου στα τάρταρα. Ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης, Σαχάπ Καβτσιόγλου, την Πέμπτη προχώρησε στην τρίτη σερί μείωση επιτοκίων δανεισμού από τις αρχές του Σεπτέμβρη, εκθέτοντας την τουρκική λίρα στην παγκόσμια κριτική, στους κερδοσκόπους και στον ολοένα μεγαλύτερο πληθωρισμό.

Η κίνηση αυτή πάει κόντρα στις αναλύσεις και προβλέψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικονομικών αναλυτών. Οι τελευταίοι θεωρούν πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον διορισμό του αρχιτραπεζίτη και τον πολιτικό έλεγχο της νομισματικής πολιτικής διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό ενόσω οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουν αυξηθεί 20%. Έτσι, υποσκάπτοντας την οικονομική ανάπτυξη και συντηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την αξία του τουρκικού νομίσματος ο Ερντογάν, πιστεύει πως με αυτή την ανορθόδοξη προσέγγιση θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό αφού, κατά τον ίδιο, τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό, όχι το ανάποδο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα μάλιστα σε έκθεση της υποστηρίζει πως δεν φταίνε τα χαμηλά επιτόκια για τον πληθωρισμό αλλά οι «μεταβατικές συνέπειες από τη πλευρά της προσφοράς», όπως οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων και ενέργειας.

Εξαιτίας της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων, η λίρα συνολικά έχει χάσει το 30% της αξίας της το 2021 ενώ η κρίση συντηρείται από το 2018, μειώνοντας μέρα με τη μέρα τα επίπεδα των συναλλαγματικών αποθεματικών της χώρας. Καιρό τώρα η τουρκική κεντρική τράπεζα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της συνεχούς υποτίμησης έχει στηρίξει τις ελπίδες της στον χρυσό, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες και αποθηκεύοντας τις ώστε να συνεχιστούν οι κρατικές δαπάνες και η αξία του νομίσματος.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιχειρεί στρατιωτικά στη Συρία και τη Λιβύη στέλνοντας σημαντική στρατιωτική βοήθεια σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν ενόσω εκπονεί μεγαλεπήβολα σχέδια κατασκευής και αγοράς σύγχρονων πλοίων και αεροπλάνων από το μέλλον. Παρά τις παραπάνω τυμπανοκρουσίες η δημοφιλία Ερντογάν έχει συρρικνωθεί σημαντικά και είναι πιθανόν στις εκλογές του 2023 να επέλθει η ήττα του από την αντιπολίτευση, εάν και εφόσον αυτή ενωθεί.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter