Σε ελληνικό λιμάνι θα αποβιβάζονται πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική

Φωτογραφία αρχείου.

Μια παγίδα για το εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ έκρυβε η υπογραφή για τη σύσταση της νέας ευρωπαϊκής Επιχείρησης EUNAVFOR MED ΕΙΡΗΝΗ (“IRINI”) για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη η οποία επετεύχθη αυτήν την εβδομάδα αλλά πέρασε στα πολύ ψιλά τον ελληνικών ΜΜΕ για ευνόητους λόγους.

Συγκεκριμένα, και παρά την προσπάθεια της ηγεσίας του ΥΠΕΞ να περάσει τη συμφωνία ως «πολύ σημαντική εξέλιξη, για την οποία η Ελλάδα κατέβαλε πολλές προσπάθειες, ήδη από τα τέλη του παρελθόντος έτους» η αλήθεια είναι ότι «δώσαμε» και ένα ελληνικό λιμάνι (δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιο θα είναι αυτό) προκειμένου να αποβιβάζονται οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες από την Αφρική που θα διασώζονται από τα πλωτά μέσα που θα επιχειρούν στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι οποίοι βέβαια έως τώρα αποβιβάζονταν σε Ιταλικά λιμάνια και στη Μάλτα.

Βέβαια το ΥΠΕΞ επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι ισχυριζόμενο ότι «έχουν προβλεφθεί όλες οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου η πτυχή αυτή να μην οδηγήσει σε νέα μεταναστευτική δίοδο» αφού «οι εν λόγω διασωθέντες θα διανέμονται στις χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή, με το σχετικό κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά τον κοινοτικό προϋπολογισμό».

Πρόκειται βεβαίως για τις ίδιες χώρες που έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη Συμφωνία του 2016 Μέρκελ – Ερντογάν καθιστώντας τα ελληνικά νησιά του ΒΑ Αιγαίο αποθήκες ψυχών.

Από εκεί και μετά η Ελλάδα θα διαθέσει αεροπορικές και ναυτικές διευκολύνσεις στην Κρήτη, όπως εξάλλου έκανε και με την προηγούμενη ευρωπαϊκή Επιχείρηση EUNAVFOR MED Sophia ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο διάθεσης ναυτικών και αεροπορικών μέσων. Σε κάθε περίπτωση υφίσταται δυνατότητα αναθεώρησης, κάθε τέσσερις μήνες, της επιχείρησης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.