Σε εορταστικό κλίμα η έναρξη του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Σε εορταστικό κλίμα η έναρξη του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ
Εναρκτήρια εκδήλωση για το 21 Συνέδριο του ΚΚΕ. Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 (EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Από το Γαλάτσι έως τον Περισσό ο δρόμος δείχνει το 21ο συνέδριο του ΚΚΕ. Την Πέμπτη 24 Ιουνίου ξεκίνησε το 21ο συνέδριο του ΚΚΕ στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου και συνεχίζονται οι συνεδριακές εργασίες την παρασκευή οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τη Κυριακή.

Το συνέδριο άρχισε με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και συνέχισε με μία έντονη αναφορά σε αυτούς που «έλειπαν» κρατώντας ενός λεπτού σιγή παίζοντας το τραγούδι «Επέσατε θύματα». Ακολούθησε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, όπου αποτυπώθηκε η ιστορία του εργατικού κινήματος και δόθηκε ένα στίγμα διεθνισμού.

Ο παλμός της πρώτης μέρας του Συνεδρίου ήταν δυνατός και όσοι είχαν τη τύχη να παρακολουθήσουν τη διαδικασία έφυγαν με μία πλούσια εμπειρία. Από σήμερα η διαδικασία είναι κλειστή στο κοινό και στον ανακαινισμένο Περισσό θα βρίσκονται μόνο οι σύνεδροι του κόμματος. Το διάχυτο συναίσθημα αποτυπωνόταν με τα συνθήματα και τα χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου χρησιμοποιήθηκε μόνο για τη πρώτη μέρα του συνεδρίου αφού οι εργασίες θα συνεχιστούν έως και τη Κυριακή στον ανακαινισμένο Περισσό. Φτάνοντας στο συνέδριο κάποιος παρατηρούσε τον χώρο που ήταν προετοιμασμένος αισθητικά αλλά και υγειονομικά. Αναλώσιμο υγειονομικό υλικό παραχωρούνταν από υγειονομικούς μέλη του κόμματος ενώ στην αίθουσα της διαδικασίας ο χώρος ήταν κατανεμημένος με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία ακολουθούνταν με ευλάβεια από τους παρόντες.

Όταν ανέβηκε στο βήμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας τα μέλη και οι φίλοι τους κόμματος δημιούργησαν μία θερμή ατμόσφαιρα με συνθήματα. Ο Κουτσούμπας στην αρχή της ομιλίας του χαιρέτισε τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα που έστειλαν μηνύματα στο συνέδριο, αναφέρθηκε ειδικά στους λαούς της Κούβας, της Παλαιστίνης, της Κύπρου και της Τουρκίας θέλοντας να δώσει το στίγμα του διεθνισμού στην ομιλία του.

Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι το ΚΚΕ τα κατάφερε σε συνθήκες πανδημίας μέσω των δράσεων και της λειτουργίας του ενώ καταφέρθηκε εναντίον των άλλων κομμάτων που δεν έχουν κάνει ακόμη συνέδριο.

Στη συνέχεια ανέδειξε το σύνθημα του 21ου συνεδρίου «Δυνατό ΚΚΕ. Νους – Καρδιά – Οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό», δείχνοντας επί της ουσίας ότι η στρατηγική πορεία που έχει χαράξει ο Περισσός παραμένει ίδια.

Ειδική μνεία στην ομιλία έγινε στο 1821 στην Ελληνική Επανάσταση, αποδίδοντας της χαρακτήρα εθνικοαπελευθερωτικό.

Ως προς το Ταμείο ανάκαμψης το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν θα έχει διαφορά από τα μνημόνια για αυτό το λόγο έρχονται τα νομοσχέδια σε ασφαλιστικό, συντάξεις και εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά είπε ότι «οι επιδοτήσεις και τα δάνεια για την «πράσινη» και «ψηφιακή» ανάκαμψη δίνονται «έναντι» και θα αποπληρωθούν με κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και της φοροληστείας». Επομένως τα ερωτήματα για τον Περισσό είναι ανάπτυξη για ποιον και για ποιο σκοπό.

Αναφορές έγιναν για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και τη συγκυρία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου για τον μεν «χρειάζεται αγώνας για να αχρηστευτεί» ενώ για τη δε κατηγόρησε τις επιθετικές βλέψεις της αστικής τάξης της Τουρκίας, τους στρατούς κατοχής, τις στρατιωτικές βάσεις και την επιθετική διεκδίκηση χώρου και την αξιοποίηση του μειονοτικού με όπλο το Ισλάμ.

Για το ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποτελούν τις δύο όψεις του Ιανού και ανταγωνίζονται σε μία σκυταλοδρομία στο γήπεδο της αντιλαϊκής πολιτικής. Παράλληλα, διέκρινε ομοιότητες στο κυβερνητικό Ελλάδα 2.0 και στο Ελλάδα+ του ΣΥΡΙΖΑ ενώ απορρίφθηκε η λογική ενός προοδευτικού μετώπου.

Καταλήγοντας, έγινε αναφορά στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο και στην επικαιρότητα του λέγοντας «Το φάντασμα του κομμουνισμού, που έκανε την εμφάνισή του στα μέσα του 19ου αιώνα, έτσι κι αλλιώς στοιχειώνει μέχρι σήμερα και θα στοιχειώνει για πάντα τα όνειρα των εκμεταλλευτών, σε όλη την Ευρώπη, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.».

Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσιο πρόγραμμα με μουσική και αγωνιστικά τραγούδια σε διάφορες γλώσσες αναδεικνύοντας το στίγμα του διεθνισμού που ήθελε να αποδώσει το ΚΚΕ στο 21ο συνέδριο του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter