Σε επιφυλακή η Ουκρανία όσο αυξάνει ο κίνδυνος της ρωσικής εισβολής

Σε επιφυλακή η Ουκρανία όσο αυξάνει ο κίνδυνος της ρωσικής εισβολής

Αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας, μέλη των οικογενειών υπαλλήλων τους από τις πρεσβείες τους στην Ουκρανία απομακρύνουν Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδάς, την ώρα που ο Βολοντίμιορ Ζελένσκι προτρέπει τον ουκρανικό λαό ννα διατηρήσει την ψυχραιμία του «απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής επίθεσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα υποστήριξε την Τρίτη, ότι από 129 διπλωματικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στην Ουκρανία, μόνο τέσσερις χώρες, οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, και Γερμανία ενημέρωσαν το Κίεβο για την πρόθεση τους να απομακρύνουν μέλη του προσωπικού τους, ενώ  αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ενημέρωσε για την απόφαση του να απομακρύνει προσωρινά από την Ουκρανία μέλη των οικογενειών των διπλωματών τους, σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κανδά ξεκαθάρισε ανακοίνωση που εξέδοσε ότι «λόγω της συνεχιζόμενης αυξημένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας και των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, αποφασίσαμε να αποσύρουμε προσωρινά τα παιδιά του προσωπικού της καναδικής πρεσβείας κάτω των 18 ετών και τα μέλη των οικογενειών που τα συνοδεύουν», επισημαίνοντας ότι «η ασφάλεια των Καναδών, των δικών μας υπαλλήλων και των οικογενειών τους στις καναδικές αντιπροσωπείες στο εξωτερικό αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει παρόμοια ανακοίνωση την Κυριακή.

Από πλευράς Ζελένσκι πάντως το γεγονός της αποχώρησης υπαλλήλων δυτικών πρεσβειών από το Κίεβο «δεν σημαίνει ότι μια στρατιωτική κλιμάκωση με τη Ρωσία είναι αναπόφευκτη». Στο διάγγελμά το του οποίο μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Δεν βλέπουμε τα πράγματα ρόδινα, δεν έχουμε παιδιάστικες ψευδαισθήσεις, δεν είναι όλα απλά… Αλλά υπάρχει ελπίδα», είπε ο Ζελένσκι. «Προστατεύστε το σώμα σας από ιούς, τον εγκέφαλό σας από τα ψέματα, την καρδιά σας από τον πανικό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter