Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας λόγω της τουρκικής προκλητικότητας

Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας λόγω της τουρκικής προκλητικότητας

Σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται από σήμερα το πρωί – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες – οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξαιτίας της συνεχιζόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας η οποία θέτει πλέον και επίσημα το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Παράλληλα, επιχειρεί να κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, εκδίδοντας νέα παράνομη Navtex και βγάζοντας στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος Yunus το οποίο έχει αποστολή για έρευνα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στο documentonews.gr ότι όλες σχεδόν οι στρατιωτικές βάσεις στην χώρα βρίσκονται σε καθεστώς επιφυλακής. Ακόμα και οι αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Κι ενώ το ερευνητικό σκάφος Yunus φέρεται σήμερα από την σχετική εφαρμογή να έχει αποσυρθεί από το Αιγαίο που ήταν χθες, Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβη ανοιχτά σε νέες απειλές κατά της χώρας μας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Hurriyet ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχετική ερώτηση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου απάντησε : «Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε τα πράγματα μπροστά».

Πρόσθεσε δε μεταξύ άλλων ότι: «Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να ακυρώσει η Ελλάδα το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των Ειρηνευτικών Συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και του 1947 των Παρισίων. Όποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, η δικαίωσή της δεν ισχύει. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ότι δεν θα οπλίσει αυτά τα νησιά; Η Ελλάδα τα έχει οπλίσει από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν υποχωρήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία, είναι ξεκάθαρο. Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε γιατί είναι νησιά υπό όρους. Εάν η Ελλάδα, που μιλάει για το διεθνές δίκαιο σε κάθε ομιλία της, δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία».

Ενδεικτικό της κλιμάκωσης της κρίσης με την Τουρκία είναι η αναλυτική επιστολή που στέλνει η χώρα μας στο ΟΗΕ στην οποία περιγράφει τις «εξωπραγματικές» και προκλητικές θέσεις της Τουρκίας στο ζήτημα των νησιών του Αιγαίου.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως ,όλα δείχνουν ότι φέτος το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα «θερμό» ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κάποιου «τυχαίου» ατυχήματος στο πεδίο της αντιπαράθεσης , με δυσάρεστες και απρόβλεπτες επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter