Σε επτά υποκαταστήματα έχει «κολλήσει» άνω του 50% των συντάξεων

Σε επτά υποκαταστήματα έχει  «κολλήσει» άνω του 50% των συντάξεων

Σε επτά υποκαταστήματα του ΙΚΑ έχει συσσωρευτεί πάνω από το 50% (ή 52.200) του συνόλου των συντάξεων που δεν έχουν απονεμηθεί, οι οποίες φτάνουν τις 95.000.

Η έλλειψη προσωπικού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και ειδικά του ΙΚΑ, σε συνδυασμό με την προβλήματα που προκάλεσε ο υπολογισμός των συντάξεων με τον νέο τρόπο, έχει επιφέρει… δυστοκία στην απονομή τους.

Οι πάγιες θέσεις στο ΙΚΑ φτάνουν τις 12.000, ενώ σήμερα εργάζονται περίπου 6.500, κάτι που δηλώνει υποστελέχωση σε ποσοστό 40% . Από αυτούς, οι πλέον έμπειροι καλύπτουν τις θέσεις των εισηγητών στα τμήματα απονομής συντάξεων. Κάθε εισηγητής είναι εφικτό να απονέμει 80-85 συντάξεις κάθε μήνα. Η μείωση στους εισηγητές φτάνει στο 50% από το 2010 και μετά. Ετσι διαπιστώνεται ότι σε πολύ μεγάλα υποκαταστήματα (π.χ. Αλεξάνδρας πέντε εισηγητές, Πατησίων έξι εισηγητές) λείπουν περισσότεροι από τους μισούς. Για παράδειγμα, στο υποκατάστημα της Αλεξάνδρας έπρεπε να υπάρχουν έως 12 εισηγητές, ενώ σε αυτό της Πατησίων 10 εισηγητές. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα υποκαταστήματα που φαίνονται στον σχετικό πίνακα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Documento υπάρχει μεγάλη συσσώρευση εκκρεμών αιτήσεων απονομής σύνταξης στα μεγαλύτερα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Αττική. Ο διαχωρισμός αφορά παλαιές και νέες αιτήσεις: παλαιές είναι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από τη 12η Μαΐου 2016, δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου για το ασφαλιστικό, ενώ νέες είναι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία.

Περιμένουν δύο χρόνια

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ προκύπτει ότι: στο υποκατάστημα της οδού Αλεξάνδρας οι παλαιές αιτήσεις ανέρχονται σε 6.200 και οι νέες σε 1.000. Στο ΙΚΑ των Αγίων Αναργύρων, το οποίο μετά τις ενοποιήσεις που έχουν γίνει καλύπτει και το Ιλιον, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Αττικής, υπάρχουν 6.000 παλαιές αιτήσεις σε αναμονή και 1.000 νέες. Στο ΙΚΑ της Δάφνης υπάρχουν 4.000 παλαιές αιτήσεις και 1.200 νέες, στο ΙΚΑ του Νέου Κόσμου τα αντίστοιχα νούμερα είναι 3.900 και 2.200, στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας 3.500 και 1.500, στο ΙΚΑ Πατησίων 7.000 και 4.200 και στο ΙΚΑ Αμαρουσίου 8.000 και 2.000. Αυτό σημαίνει ότι στα επτά μεγαλύτερα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, έχουν συσσωρευτεί 38.600 «παλιές» αιτήσεις απονομής σύνταξης και 13.600 «νέες», σύνολο 52.200 αιτήσεις, με χρόνο αναμονής που μπορεί να φθάσει τα δύο έτη.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) κ. Αντώνης Κουρούκλης: «Δύο μήνες πριν μιλήσαμε για εμπαιγμό των υποψήφιων συνταξιούχων σχετικά με τη δυνατότητα απονομής της σύνταξής τους με βάση τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου Εργασίας. Οι επιφυλάξεις μας αφορούν τις αντικειμενικές δυσκολίες εκκαθάρισης των αιτήσεων λόγω έλλειψης προσωπικού, διαδικασία που επιβαρύνθηκε από την προχειρότητα και τα προβλήματα της ενοποίησης των ταμείων και από το δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την απορρόφηση των 859 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Η διαδικασία έχει μπλοκάρει και λόγω της μη παράδοσης από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΙΚΑ της εφαρμογής για τον νέο τρόπο υπολογισμού, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει έως την 1η Μαρτίου. Μπορεί από το υπουργείο Οικονομικών να έχει εκταμιευτεί κονδύλι ύψους 859 εκατ. ευρώ γι’ αυτές τις περίπου 95.000 ληξιπρόθεσμες οφειλές, όμως η διαδικασία αποπληρωμής τους, με συμπληρωμένο το πρώτο τρίμηνο του έτους, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Τι και αν η διοίκηση του ΕΦΚΑ θέλει να… χρυσώσει το χάπι κάνοντας λόγο για απονομή 40.000 συντάξεων το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου; Αυτές προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, δεν καλύπτονται από το παραπάνω κονδύλι και σε ποσοστό άνω του 50% αφορούν καταβολή προσωρινών συντάξεων, μεταβίβαση συντάξεων θανάτου και παρατάσεις αναπηρίας. Δεν αφορούν σε καμία περίπτωση την ολοκλήρωση της απονομής αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ετσι, τα χρήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν ακόμη αναξιοποίητα και αν δεν χρησιμοποιηθούν μέχρι τον Οκτώβριο, θα πρέπει να επιστραφούν στο υπουργείο Οικονομικών…

Συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη

Στους 95.526 έχει ανέλθει ο αριθμός των συνταξιούχων σε όλα τα ταμεία που περιμένουν να λάβουν σύνταξη, μέχρι και δύο χρόνια ή και περισσότερο. Σε ακραίες περιπτώσεις η αναμονή φτάνει έως και τα τέσσερα έτη (στις περιπτώσεις με διαδοχική ασφάλιση). Αναλυτικά η κατανομή ανά ταμείο των αιτήσεων για σύνταξη έχει ως εξής:

– 30.624 προέρχονται από αιτήσεις στον ΟΑΕΕ

– 7.080 είναι από αιτήσεις δικαιούχων στο ΕΤΑΑ

– 52.822 είναι δικαιούχοι του ΙΚΑ

– 5.000 είναι οι αιτήσεις σε άλλα ταμεία.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής σύνταξης στα μεγαλύτερα υποκαταστήματα του ΙΚΑ

Εξι μήνες εισφορές για τους αγρότες που βγαίνουν στη σύνταξη

Εως έξι μήνες επιπλέον εισφορές θα πληρώνουν από εφέτος οι αγρότες που θα βγαίνουν στη σύνταξη. Αυτό προβλέπει το νέο ασφαλιστικό μετά την ενοποίηση του ΟΓΑ με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Οι αγρότες που βγαίνουν στη σύνταξη από 1.1.17 θα πληρώνουν εισφορές μέχρι και τον προτελευταίο μήνα προτού συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Εως τώρα οι αγρότες έβγαιναν στη σύνταξη κάθε Ιούλιο και πλήρωναν εισφορές μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους.

Για παράδειγμα, ένας αγρότης ο οποίος συμπλήρωνε το 67ο έτος της ηλικίας του και έβγαινε στη σύνταξη τον Απρίλιο του 2016, με το παλιό καθεστώς κατέβαλε μόνο τις εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2015.

Πλέον ο αγρότης που συμπληρώνει το 67ο έτος της ηλικίας του εφέτος τον Απρίλιο, θα καταβάλλει και τις εισφορές του Μαρτίου.

Ουσιαστικά, αυτό που αλλάζει με την ένταξη του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ είναι ότι εφεξής οι αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στα μητρώα του Οργανισμού υπάγονται στα άρθρα του Αστικού Κώδικα (241, 242) τα οποία αναφέρονται στον χρόνο συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας. Ετσι το συνταξιοδοτικό δικαίωμα συμπληρώνεται για κάθε αγρότη ξεχωριστά, όταν γιορτάσει τα 67α γενέθλιά του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εάν κάποιος αγρότης έχει γενέθλια τον Μάιο, η σύνταξή του θα έχει αφετηρία τον ίδιο μήνα και όχι τον Ιούλιο όπως συνέβαινε έως τώρα. Αρκεί να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης αμέσως μόλις καλύψει το όριο ηλικίας.

Το όριο ηλικίας είναι τα 67 έτη, αλλά εάν ένας αγρότης έχει συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας (12.000 ένσημα) μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 62 έτη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter