Σε εστίαση και λιανεμπόριο τα λουκέτα της πανδημίας

Σε εστίαση και λιανεμπόριο τα λουκέτα της πανδημίας

Δύο στις πέντε επιχειρήσεις στην εστίαση και μία στις τρεις επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό ότι θα υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτο μέσα στους προσεχείς μήνες.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την εταιρεία Opinion Poll, σε δείγμα 1002 επιχειρήσεων μελών του, το διάστημα 14-18 Δεκεμβρίου. Στόχος της πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου ήταν η διερεύνηση της κατάστασης των επιχειρήσεων μέσα στην οικονομική κρίση και η καταγραφή του βαθμού αισιοδοξίας για τις προοπτικές επιβίωσης των επιχειρήσεων, προκειμένου να στηριχθεί το αίτημα του εμπορικού κόσμου και των φορέων των μικρομεσαίων για μερικό «κούρεμα» των οφειλών που συσσωρεύτηκαν κατά τα lock down.

Το 86% των επιχειρήσεων έχει υποστεί ζημιά από την πανδημία

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου είναι τα εξής:

Το 86% των επιχειρήσεων έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα ενώ το 80% αναμένουν η ζημιά αυτή θα επιβαρυνθεί από το δεύτερο lock down. Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η εστίαση με τα ποσοστά των επιχειρηματιών που δηλώνουν ότι έχουν υποστεί ζημιά να φτάνει το 99%. Ιδιαίτερα δε φαίνεται να πλήττονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν 1-6 εργαζομένους αφού το 91.8% από αυτές δηλώνει σοβαρές ζημιές.

Ανεπαρκή κρίνει τα μέτρα στήριξης το 68%

Μόνο το 29% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι βοήθησαν πολύ ή αρκετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας. Λίγο δηλώνει το 44% και καθόλου το 25%. Ειδικά για τα μέτρα που ελήφθησαν κατά την διάρκεια του δεύτερου lock down, μόνο το 29% δηλώνει ικανοποιημένο ενώ το 68% τα βρήκε ανεπαρκή. Στο εμπόριο το ποσοστό αυτό φτάνει το 72.1%.

Στο ερώτημα σχετικά με το ποια κυβερνητικά μέτρα χρησιμοποίησαν οι επιχειρήσεις για να τα βγάλουν πέρα, το 54.1% απαντά ότι αξιοποίησε την επιστρεπτέα προκαταβολή και το 44% την αναστολή των συμβάσεων. Ακολουθούν με απόσταση το ΤΕΠΙΧ ΙΙ που χρησιμοποιήθηκε από το 3.7% και το Ταμείο Εγγυοδοσίας από το 3.6% , ενώ το 25.6% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν αξιοποίησε κανένα εργαλείο. Το 29%, δηλαδή οι μισές περίπου επιχειρήσεις που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή δήλωσαν ότι το ποσόν που έλαβαν ήταν αρκετό για να καλύψουν ανάγκες τους.

Μόνον δύο στους δέκα εμπόρους είδαν θετικά το click away

Το 36% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θεωρεί πως το click away προσφέρει μια δυνατότητα αύξησης του τζίρου, όμως στο εμπόριο που το αφορά άμεσα το μέτρο, το ποσοστό μειώνεται στο 20.9%.

Σημαντικά όσον αφορά στο κλίμα που υπάρχει στην αγορά είναι τα ευρήματα για τον βαθμό αισιοδοξίας. Μόλις το 29% των επιχειρηματιών δηλώνει αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έναντι του 70% που δηλώνει απαισιόδοξο. Σε ότι αφορά την αισιοδοξία για την πορεία της προσωπικής επιχείρησης, οι απόψεις διχάζονται, καθώς το 51% των επιχειρηματιών δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της δικής τους επιχείρησης έναντι του 49.1% που δηλώνουν απαισιόδοξοι. Στην εστίαση και στο εμπόριο, η απαισιοδοξία είναι μεγαλύτερη, με το 67.6% των επιχειρηματιών της εστίασης και το 55.7% των επιχειρηματιών του λιανεμπορίου να δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της δικής τους επιχείρησης.

Οι μισοί στην εστίαση θεωρούν πιθανό να κλείσουν

Είναι συγκλονιστικό, σημειώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το εύρημα ότι το 23% των επιχειρήσεων δηλώνουν ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν. Στην εστίαση το ποσοστό αυτό φτάνει το 41.7% και στο εμπόριο το 34%. Αυξημένο είναι το ποσοστό για τις επιχειρήσεις που έχουν 11-20 εργαζομένους. Έτσι, θεωρείται φυσιολογικό όταν το 24% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι μπορεί να αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις. Το ποσοστό αυτό μάλιστα, φτάνει το 49.5% στην εστίαση και το 41.6% και 39.8% στις επιχειρήσεις που απασχολούν 11-20 και 6-10 εργαζομένους αντίστοιχα.

Πρόβλημα οι συσσωρευμένες οφειλές

Το 14% των επιχειρήσεων έχουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν. Μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα των οφειλών σε Εφορία, ΙΚΑ κ.λπ. αφού το ποσοστό που έχουν οφειλές που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν φτάνει το 29%. Γι αυτό και το 88% των επιχειρηματιών υποστηρίζει την πρόταση για διαγραφή τουλάχιστον τμήματος των οφειλών αυτών, ενώ το 94.1% συμφωνεί με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%.

Για τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρός του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις θέσεις που εκφράζει το Επιμελητήριο καθώς φαίνεται ξεκάθαρα και το μέγεθος του προβλήματος για το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας και το αδιέξοδο για τους μικρομεσαίους. Το μεγάλο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα αποφύγουν το “λουκέτο”, οι θέσεις που εκφράζουν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τα δυσοίωνα μηνύματα που στέλνουν για το μέλλον του επιχειρείν, πρέπει να εξεταστούν από την κυβέρνηση, ώστε έστω και την ύστατη ώρα να προχωρήσει στις αναγκαίες δράσεις στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter