Σε ετοιμότητα Λευκωσία – Αθήνα μετά τις εξελίξεις στη Μεσόγειο – Αναμένουν τη στήριξη της Ευρώπης

Σε ετοιμότητα Λευκωσία – Αθήνα μετά τις εξελίξεις στη Μεσόγειο – Αναμένουν τη στήριξη της Ευρώπης

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας εν μέσω πληροφοριών ότι άρχισαν οι γεωτρήσεις με τον «Πορθητή» αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο.

Εκεί βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Κύπρος αναμένουν στήριξη από την Ευρώπη για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας ενώ χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας πως όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες

Σήμερα το πρωί μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου έκανε λόγο για «θαλάσσια εισβολή» και πρόσθεσε πως η Λευκωσία βρίσκεται σε ετοιμότητα.

«Είναι ενός είδους επέμβαση. Αν θέλετε να το πούμε εισβολή είναι εισβολή στην θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία όντας απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΙ και πρόσθεσε:

««Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς πληροφορίες, κάποτε συγκρουόμενες πληροφορίες. Υπάρχουν δηλώσεις Τούρκους αξιωματούχων. Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιον υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση. Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε έγκυρα γι’ αυτό το θέμα. Σημασία όμως έχει ότι η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση ένα περαιτέρω βήμα σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό. Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μία επίθεση εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας».

Κλιμάκιο του ΥΠΕΘΑ στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα στέλνει ελληνική αντιπροσωπεία στην Τουρκία από 17 έως 22 Ιουνίου 2019 με στόχο να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σκοπός είναι να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθούν αδικαιολόγητες εστίες έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter