Σε ετοιμότητα το Λονδίνο για Brexit χωρίς συμφωνία

Σε ετοιμότητα το Λονδίνο για Brexit χωρίς συμφωνία

Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να εντατικοποιήσει τον σχεδιασμό για την πλήρη εφαρμογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και οι υπουργοί να θέσουν το θέμα σε όλους τους τομείς ως προτεραιότητα.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κυβερνητικά τμήματα θα πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τα επείγοντα εναλλακτικά σχέδια για αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Το Νο 10 επιβεβαίωσε ότι θα στείλει συμβουλές σε ότι αφορά την προετοιμασία για μη συμφωνία προς όλες τις βρετανικές επιχειρήσεις και πρότεινε να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν τα δικά τους έκτακτα σχέδια, όπως θεωρούν καλύτερα. Σχετική ενημέρωση θα λάβουν και οι πολίτες για δράσεις που θα πρέπει να κάνουν.

Παρ’ όλα αυτά υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της Τερέζα Μέι παραμένει η διασφάλιση μίας συμφωνίας, ωστόσο ήταν υποχρεωμένη να κάνει σχεδιασμούς για κάθε ενδεχόμενο και ότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει μία σειρά ανακοινώσεων για μη συμφωνία.

Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις έξι εκατομμύρια βρετανικές επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών θα προετοιμάσει ένα πακέτο 100 σελίδων για την προετοιμασία τους, όπως και περίπου 80.000 emails.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να διαθέσουν χρήματα από την έκτακτη χρηματοδότηση των 2 δισεκ. λιρών στα τμήματα όπως το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων και να εφαρμόσουν προτάσεις που θα διασφαλίζουν ότι θα υπάρχει επάρκεια σε βασικά τρόφιμα και φάρμακα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει κάποιες δαπάνες για την προετοιμασία για μη συμφωνία, ειδικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που φαίνεται να έχει διαθέσει τα περισσότερα κονδύλια για αυτόν το σκοπό, μέσα από τη σύσταση ενός κέντρου για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών μετά από μία άτακτη αποχώρηση. Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου, πρόκειται να λάβουν σημαντικά ποσά από τον προϋπολογισμό για τις προετοιμασίες μη συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, το θέμα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου ήταν μία σαφής προειδοποίηση προς τους βουλευτές – τόσο των Τόρις όσο και της αντιπολίτευσης – ότι ο καλύτερος τρόπος να μετριαστούν οι πιθανότητες μιας μη συμφωνίας είναι η υποστήριξη της συμφωνίας της Τ.Μέι στην ψηφοφορία που θα γίνει στο κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter