Τουρκική εισβολή στη Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις σε συριακά μεθοριακά χωριά – Με «βροχή» από ρουκέτες απαντούν οι Κούρδοι (Video – Photos)

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις σε συριακά μεθοριακά χωριά – Με «βροχή» από ρουκέτες απαντούν οι Κούρδοι (Video – Photos)

Πράξη τα όσα είχε προαναγγείλει έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, ξεκινώντας από χθες Τετάρτη ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον κουρδικών δυνάμεων που είχαν συμμαχήσει με τους δυτικούς στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, αψηφώντας τον καταιγισμό διεθνών επικρίσεων και τις αμερικανικές απειλές για την επιβολή κυρώσεων.

Στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας, ανατολικά του Ευφράτη, βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες χερσαίες δυνάμεις του τουρκικού στρατού εξαπολύοντας την τελική φάση της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» όπως την έχει ονοματίσει η Άγκυρα.

Τις τελευταίες ώρες, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους, θέσεις Κούρδων ανταρτών, διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. 

Συγκεκριμένα, σφυροκοπήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό περιοχές που γειτονεύουν με την Τουρκία, ιδίως οι ζώνες Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Τουλάχιστον 6 νεκροί από την κουρδική αντεπίθεση

Όπως ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης αξιωματούχος των SDF, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σε συριακά μεθοριακά χωριά ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις που προωθούνται και τους στρατιώτες των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

“Συνεχίζονται σφοδρές συγκρούσεις στα χωριά, στα οποία προσπαθούν να εισβάλουν” οι τουρκικές δυνάμεις, σημείωσε ο Μάρβαν Καμίσλο, υπεύθυνος επικοινωνίας των SDF.

Διαβάστε ακόμη: Πέφτει η τουρκική λίρα μετά τις αντιδράσεις για την εισβολή στη Συρία

Την ίδια ώρα οι αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από την Τουρκία ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές τους κατευθύνονται σε μέτωπα στην βορειοανατολική Συρία για να ενισχύσουν εκεί τα τουρκικά στρατεύματα που διέσχισαν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού κινούνται προς τις δύο κύριες πόλεις στην περιοχή, τις Ταλ Αμπιάντ και την Ρας αλ Αΐν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Συριακού Εθνικού Στρατού, ο Γιουσέφ Χαμούντ, σημειώνοντας ότι στην περιοχή αυτή έχουν οχυρωθεί δυνάμεις των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Ο ίδιος διέψευσε ωστόσο τις πληροφορίες των τελευταίων, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ότι μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις SDF στα περίχωρα της Ταλ Αμπιάντ.

Κούρδοι: Απωθήσαμε χερσαία τουρκική επίθεση

Νωρίτερα οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είχαν αναφέρει σε ανακοίνωσή τους ότι απώθησαν νέα χερσαία επίθεση του τουρκικού στρατού στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, στη βορειοανατολική Συρία, την επομένη των φονικών βομβαρδισμών του τομέα αυτού με τον οποίο σηματοδοτήθηκε η έναρξη της επίθεσης της Άγκυρας.

Σποραδικά πυρά πυροβολικού αναφέρθηκαν επίσης σήμερα το πρωί στις μεθοριακές ζώνες της Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η επιχείρησή του “διεξήχθη με επιτυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας από αέρος και στο έδαφος”, διαβεβαιώνοντας ότι επετεύχθησαν “προκαθορισμένοι στόχοι” για την κατάληψη θέσεων, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Ωστόσο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέφεραν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι απώθησαν χερσαία επίθεση στον τομέα του Ρας αλ Αΐν.

“Οι δυνάμεις μας εμπόδισαν μια απόπειρα χερσαίας διείσδυσης του τουρκικού στρατού κατοχής στον άξονα Ταλ-Χάλαφ – Αλούκ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση των SDF.

Χθες το βράδυ οι Συριακές Δημοκρατικές δυνάμεις είχαν και πάλι ανακοινώσει ότι απώθησαν παρόμοια επίθεση στον τομέα του Ταλ Αμπιάντ.

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κατηγόρησαν στο μεταξύ την Τουρκία ότι βομβάρδισε φυλακή στην οποία κρατούνταν μαχητές περισσότερων από 60 εθνικοτήτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταγγέλλοντας ότι αυτό συνιστά “σαφή απόπειρα” από την πλευρά της Άγκυρας να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν.

Η Τουρκία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την είδηση αυτή.

Ο βομβαρδισμός αυτός χθες, Τετάρτη, το βράδυ είχε στόχο ένα τμήμα της φυλακής Σίρκιν στην πόλη Καμισλί, διευκρίνισαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας στην ανακοίνωσή τους.

“Οι επιθέσεις αυτές σε φυλακές στις οποίες κρατούνται τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θα οδηγήσουν σε καταστροφή, τις συνέπειες από την οποία ενδέχεται ο κόσμος να μην μπορεί να χειριστεί αργότερα”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση αυτή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την ίδια ώρα ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον 19 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 8 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες από τα αεροπορικά πλήγματα και τα πυρά του πυροβολικού του τουρκικού στρατού που είχαν στόχο τομείς στην μεθόριο ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Βροχή» από ρουκέτες σε πόλεις της Τουρκίας – 12 τραυματίες

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν από ρουκέτες και βλήματα όλμου που προέρχονταν από τη Συρία και έπληξαν σημεία σε κωμοπόλεις που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά των συνόρων, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ρουκέτες και τα βλήματα, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονταν από περιοχές που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία η οποία έχει στοχοθετηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις, έπληξαν σημεία στις τουρκικές κωμοπόλεις Ακτσάκαλε, Μπιρέτσικ, Τσεϊλάνπιναρ και Νουσαϊμπίν.

Εξάλλου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε σήμερα πως περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειανατολική Συρία.

«Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερμπασιγέ», ανέφερε το Παρατηρητήριο διευκρινίζοντας πως οι εκτοπισμένοι κατευθύνονται προς εδάφη που βρίσκονται ανατολικότερα, προς την πόλη Χασακέ.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Πετύχαμε τους προκαθορισμένους στόχους μας και συνεχίζουμε

Η αεροπορία και το πυροβολικό «έπληξαν μέχρι στιγμής 181 στόχους», θέσεις «της τρομοκρατικής οργάνωσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας τα μεσάνυχτα, αναφερόμενο στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), οργάνωση η κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Νωρίτερα, το πρακτορείο Anadolu είχε μεταδώσει πως τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη.

«Οι κομάντος μας συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη» αναφέρεται σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης η οποία συνοδεύεται από εικόνες Τούρκων στρατιωτών. «Ο στρατός μας συνεχίζει τη μάχη κατά των τρομοκρατών, ενώ η βασική προτεραιότητά του είναι να μην προκλήθεί κακό σε αμάχους» έγραψε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «ενεργεί στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και το “δικαίωμα στην αυτοάμυνα”».

Διαβάστε επίσης: Συρία: Δείτε το βίντεο που έδωσαν οι Τούρκοι για τις χερσαίες επιθέσεις

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» προορισμένη να απομακρύνει περισσότερο τις κουρδικές θέσεις από τα τουρκικά σύνορα και να μετατραπεί στον χώρο όπου θα επαναπατριστούν σύροι πρόσφυγες, σύμφωνα με τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του Συριακού Πρακτορείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση έχει – μέχρι στιγμής – στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οκτώ άμαχοι. Δύο σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι, ανέφερε το Παρατηρητήριο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.

Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, τόνισε πως η αναστολή των αντιτζιχαντιστών επιχειρήσεων θα επηρεάσει την αμερικανική εκπαίδευση δυνάμεων σταθεροποίησης στη Συρία. Οποιαδήποτε αναστολή στις δραστηριότητες αυτές θα αποτελέσει μια άμεση οπισθοχώρηση στον βασικό στόχο των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους συμμάχους τους SDF να θωρακίσουν εδάφη που έχουν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Νίπτει τας χείρας του ο Τραμπ

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία αφού συνεχίζει σε ένα παραλήρημα δηλώσεων.

Παρά το γεγονός πως έδωσε το «πράσινο φως» στην Τουρκία να μπει στη Συρία, τώρα ο ίδιος λέει πως του «αρέσουν» οι Κούρδοι, αλλά «δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία».

«Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα», είπε ακόμη. Τούτου λεχθέντος «μας αρέσουν οι Κούρδοι», επέμεινε.

Επίσης, λίγες ώρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, ο Τραμπ επισήμανε σε δήλωσή του πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν αυτή την επίθεση και κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι κακή ιδέα», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή του ο Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατό, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση, εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, ότι θα «αφανίσει» την τουρκική οικονομία.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Ρεπουμπλικάνος έκανε γνωστό ότι αποφάσισε να αποσύρει αμερικανούς στρατιωτικούς από τη βορειοανατολική Συρία, απόφαση που έδωσε την εντύπωση πως ο Λευκός Οίκος άναψε πράσινο φως για την τουρκική εισβολή, παρά τις διαψεύσεις και τις αντιφατικές ενδείξεις που έστειλε η Ουάσινγκτον.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ

Η τουρκική επίθεση, η οποία προκαλεί διεθνή κατακραυγή, θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε επειγόντως για να συζητήσει την κατάσταση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε την Τουρκία να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση και «να διασφαλίσει ότι τα κέρδη που έχουμε κάνει στην καταπολέμηση της ISIS δεν διακυβεύονται. Θα συζητήσω αυτό το ζήτημα με τον Πρόεδρο Ερντογάν την Παρασκευή.» είπε

Ρωσία : Δε θα εμπλακούμε στη διένεξη Τουρκίας – Συρίας

Πάντως η Ρωσία από την πλευρά της υποστήριξε πως δεν προτίθεται να εμπλακεί στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας ακόμη και μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι Συριοι

Την ίδια ώρα άμαχοι μαζεύουν όπως – όπως τα υπάρχοντα τους και εγκαταλείπουν τη Συρία με αυτοκίνητα και φορτηγά για να σωθούν.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Ρας αλ Άιν προς την επαρχία Χασάκα.

«Χιλιάδες» άνθρωποι έφυγαν σήμερα για να γλυτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας εναντίον περιοχών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντέλ Ραχμάν.

Οι εκτοπισμένοι έφυγαν προς γειτονικές περιοχές, όπου δεν σημειώνονται βομβαρδισμοί, διευκρίνισε ο ίδιος.

Η τουρκική εισβολή στη Συρία είναι η τρίτη από το 2016 και ανοίγει νέο μέτωπο στη σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους από το 2011. Η έναρξη της επιχείρησης καταδικάστηκε από πολλές χώρες, που φοβούνται ότι θα επικρατήσει χάος που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δυναμική επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους και εκφράζουν ανησυχία για το τι θα γίνει με τους τζιχαντιστές που κρατούν οι ΜΠΛ.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε ανησυχία διότι «στο παρελθόν» τόσο «οι τουρκικές όσο και οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις αδιακρίτως στη Συρία» με αποτέλεσμα να υπάρξουν «πολυάριθμα θύματα μεταξύ των αμάχων». 




Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter