Σε γραμμή Μητσοτάκη ο Στουρνάρας

Σε γραμμή Μητσοτάκη ο Στουρνάρας

Μία εβδομάδα έχει περάσει από τότε που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα νέα θετικά μέτρα για την οικονομία, χωρίς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας να κάνει μία δήλωση. 

Το έκανε σήμερα λοιπόν, που ψηφίστηκαν τα μέτρα από την Βουλή (μείωση ΦΠΑ, 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία) για να πει ότι το 2019 ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αλλά δεν θα κινηθεί παραπάνω. Δηλαδή, όπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, πάντα… συμβουλευτικά εκ του ρόλου του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πέρα εκείνων που περιλαμβάνονται ήδη στον Προϋπολογισμό.

«Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος. Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019».

Μάλιστα είπε ότι, «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις». Σε έναν άλλο βαθμό; Μήπως τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας; Μήπως το ότι οι Τούρκοι έχουν βγάλει τον στόλο στη Μεσόγειο;

Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμα ότι, «η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter