Σε ισχύ από σήμερα ο ενισχυμένος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Σε ισχύ από σήμερα ο ενισχυμένος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της συλλογικής αντίδρασης της ΕΕ σε φυσικές καταστροφές, γνωστή ως rescEU.

Σε συνέχεια των πολυάριθμων καταστροφών που έχουν επηρεάσει πολλές περιοχές της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή πρότεινε την περασμένη χρονιά την ενίσχυση του υπάρχοντος μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, με την αναβάθμιση του μηχανισμού δημιουργείται ένα νέο ευρωπαϊκό απόθεμα μέσων πολιτικής προστασίας (το αποκαλούμενο αποθεματικό rescEU), συμπεριλαμβανομένων πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την πρόληψη των καταστροφών και τα μέτρα ετοιμότητας.

Το rescEU μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί στο μέλλον και για την αντιμετώπιση ιατρικών, χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Εξάλλου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για τη φετινή περίοδο δασικών πυρκαγιών, η νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνει ένα μεταβατικό στάδιο εφαρμογής κατά το οποίο τα συμμετέχοντα κράτη θα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση, με αντάλλαγμα την άμεση διάθεση των μέσων πυρόσβεσης στην ΕΕ. 

“Με τη rescEU, έχουμε θέσει τα πράγματα σε δράση. ‘Εxoυμε δώσει ένα πρακτικό εργαλείο για τους πολίτες που μπορούν να σώσουν χιλιάδες ζωές στο μέλλον. Με τo rescEU έχουμε ένα πιο δυνατό, πανευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας”, δήλωσε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη στα κράτη-μέλη της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την “υποστήριξή” τους, τους τελευταίους μήνες. “Με την επόμενη περίοδο των δασικών πυρκαγιών να βρίσκεται μόλις μερικούς μήνες μακριά, το Ευρωπαϊκό Κέντρο έκτακτης ανάγκης εργάζεται όλο το 24ωρο με τα κράτη-μέλη προκειμένου να καταστήσει λειτουργικό το rescEU”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter