Σε ισχύ η απαγόρευση Εκκλησιασμού – Ισχύει για όλα τα δόγματα και τις θρησκείες

Σε ισχύ η απαγόρευση Εκκλησιασμού – Ισχύει για όλα τα δόγματα και τις θρησκείες

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, που προβλέπει την επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας, για το χρονικό διάστημα από 16 Μαρτίου 2020 έως 30 Μαρτίου 2020. 

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κλπ) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης: Πώς το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ «θωρακίζουν» του κράτος απέναντι στην Εκκλησία

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή, με σύντομη παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τμ επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.

Οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή η αναλογία αριθμού πιστών/τετραγωνικών και η απόσταση μεταξύ των πιστών, καθώς και όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες αρχές. Στις εισόδους των χώρων λατρείας θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους πιστούς.

Οι παραπάνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται ενταγμένοι εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (πχ νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων) και ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (πχ συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων).

Επιπλέον, οι παραπάνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους ναούς και πάσης φύσεως χώρους λατρείας που κείνται εντός των ιερών μονών, μοναστηριών και κάθε είδους και νομικού/κανονικού καθεστώτος χώρων εγκαταβίωσης.

Επίσης, οι ιερές μονές, τα μοναστήρια και οι λοιποί χώροι εγκαταβίωσης εντός της επικράτειας κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα δεν θα δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις.

Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις ιερές μονές της Αθωνικής Πολιτείας, λαμβάνονται με απόφαση του Διοικητού του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας.

Όσον αφορά στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, όπου σύμφωνα με τα οικεία θρησκευτικά ήθη είθισται η προσέλευση συγγενών, φιλικών προσώπων και κοινού, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και διαχείριση των κοιμητηρίων επιβλέπουν την ορθή εφαρμογή του παρόντος και οφείλουν να αποτρέπουν την προσέλευση προσώπων, στα οποία δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην τελετή, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.

Ακόμη, σύμφωνα με την ΚΥΑ, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς τον σκοπό μετάδοσης από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού του μέσου.

Επιτρέπεται, τέλος, η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας.

Στέλιος Πέτσας: Είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις Εκκλησίες

«Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι σε πάρα πολύ θετική κατεύθυνση. Πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό κανείς. Υπήρχε, όμως, ένα θέμα ασαφές με τις λειτουργίες της Κυριακής. Πήρε την απόφαση ο πρωθυπουργός ότι αυτές θα γίνονται μόνο με τους ιερείς. Κι αυτό, όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά για όλα τα δόγματα. Δηλαδή, δεν θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τη δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου εκτιμώντας ότι «είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις Εκκλησίες». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «είναι, όμως, παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει μετά από τρεις εβδομάδες. Θα περάσουμε αυτές τις δύο εβδομάδες και μετά θα αξιολογήσουμε ξανά την κατάσταση. Με αίσθημα ευθύνης θα παίρνουμε κάθε φορά την απόφαση που χρειάζεται».

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι πρέπει να φροντίσουμε ώστε το σύστημα Υγείας να αντέξει. «Να μην τρέχουμε για “ψύλλου πήδημα” στο νοσοκομείο, ώστε οι άνθρωποι που πραγματικά το έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν. Αν μείνουμε στο σπίτι, θα το καταφέρουμε πολύ πιο εύκολα αυτό το εγχείρημα. Και γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε τέτοιου είδους μέτρα, που έχουμε πάρει μέχρι τώρα. Όταν μας πουν οι ειδικοί ότι πρέπει να άρουμε αυτά τα μέτρα, θα το κάνουμε» είπε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων τόνισε: «είμαστε για όλα έτοιμοι, αν χρειαστεί. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να πάμε βήμα-βήμα. Θα κάνουμε ό, τι χρειαστεί, πολλές φορές νωρίτερα από όσο χρειαστεί, για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση. Είμαστε, με βάση την εικόνα των ειδικών και τις εισηγήσεις τους, σε μια περίοδο που πρέπει να επεκτείνουμε σε βάθος χρόνου τη διασπορά του ιού. Και αυτό θα κάνουμε».

Επισήμανε ότι ένα από τα βήματα που φαίνεται αυτή τη στιγμή να προχωρά, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, είναι το πώς θα περιφρουρήσουμε τη ζώνη Σένγκεν. «Η Ελλάδα είναι σε μία πλευρά της Ευρώπης που τα σύνορά της είναι εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα τα σύνορά της με την Τουρκία. Ήδη έχουμε κλείσει άλλα σύνορα, όπως με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για περιορισμό των αεροπορικών μετακινήσεων. Ενδεχομένως και ένα γενικότερο κλείσιμο συνόρων, εάν αυτή είναι η κατεύθυνση που θα υπάρξει σήμερα το βράδυ, μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που έχει συγκαλέσει για το απόγευμα ο πρόεδρός του κ. Μισέλ» είπε και πρόσθεσε: «Μαζί με τα περιοριστικά αυτά μέτρα έρχεται και η ανάγκη ανακούφισης της οικονομίας. Γιατί βάζουμε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, κλείνουμε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, αναστέλλουμε μετακινήσεις από το εξωτερικό, αλλά πρέπει να στηρίξουμε και την οικονομία, γιατί πολλές επιχειρήσεις και πολλοί εργαζόμενοι πλήττονται».

Αναφερόμενος στο σύστημα Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό, τι μπορεί για να αυξήσει τη δυναμικότητα του συστήματος και επανέλαβε ότι αν πάρουμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, αν μείνουμε στο σπίτι μας, δεν θα κινδυνεύσει να γονατίσει το Σύστημα Υγείας. «Είναι ατομική ευθύνη του καθενός μας να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών» τόνισε και υπογράμμισε ότι «καθημερινά, η πολιτική ηγεσία και το προσωπικό του υπουργείου Υγείας αναζητούν λύσεις. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θυμίζω ότι από την πρώτη ΠΝΠ προβλέπεται η δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα ή ακόμα και η επίταξη ιδιωτικών κλινών. Πάλι, όμως, η ατομική ευθύνη είναι αυτή που θα καθορίσει το αποτέλεσμα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter