Σε ισχύ τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα – Τι αλλάζει με τα sms, τις μετακινήσεις και την άθληση

Σε ισχύ τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα – Τι αλλάζει με τα sms, τις μετακινήσεις και την άθληση

Με ένα ακόμα αυστηρότερο lockdown επιχειρεί η κυβέρνηση ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας να ελέγξει την κατάσταση στη χώρα η οποία βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς.

Με τους συνεχείς περιορισμούς και τις αποφάσεις-ακορντεόν η κυβέρνηση ομολογεί την αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας και τρέχει τώρα να σώσει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τα χειρότερα με μέτρα που έχουν αποδείξει επί της ουσίας πως έχουν αποτύχει και με ένα σύστημα υγείας που έχει πλέον καταρρεύσει μην αντέχοντας άλλο την πίεση. 

Με τα νέα μέτρα εντάσσονται περισσότερες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» του χάρτη επιδημιολογικού κινδύνου, αλλάζουν κατά περίπτωση οι μετακινήσεις με sms στο 13033 ενώ εξαιρέσεις ισχύουν στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Έτσι από τις 6 το πρωί μέχρι τις 16 Μαρτίου σε όλη τη χώρα τίθενται σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη οι κωδικοί μετακίνησης (sms) 2,3 και 6 αναπροσαρμόζονται ως εξής:

Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

– Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

– Παράλληλα, όσον αφορά το SMS 4, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα, εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο.

Ποιες περιοχές μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο»

Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας πλέον διαμορφώνεται ως εξής. Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, κατατάσσεται:

η Περιφέρεια Αττικής

καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, σε όλη τη χώρα, κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Αλλαγή στην ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Ακόμη, αλλάζει από σήμερα η ώρα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο). Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. 

Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα. Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Τι ισχύει για τον αθλητισμό

Επίσης, σχετικά με τον αθλητισμό σημειώνεται ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, ισχύουν πλέον τα εξής:

Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων. Εξαιρείται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών, πρώτον των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Α΄ και Β΄ Εθνικής κατηγορίας (Super League 1 και Super League 2), στα πρωταθλήματα της Α΄ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basketball League) και της Α΄ κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volleyball League ανδρών) και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών. Όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες.

Η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο και πριν από κάθε αγώνα, προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Επιτρέπεται, επίσης, η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες του έτους 2021

Δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Τι ισχύει για εκκλησίες και σχολεία

Επίσης, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων στις εκκλησίες. Με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως 9 ατόμων. Σημειώνεται ότι αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων, αλλά και μνημοσύνων.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο κόκκινο, είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των Λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής.

Κατά τα άλλα, τα μέτρα ισχύουν ως είχαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τα οποία αναλυτικά αναφέρονται στην ιστοσελίδα Covid19.gov.gr.

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως ανακοινώθηκε, θα δοθεί στους ελέγχους στους χώρους εργασίας, οι οποίοι μαζί με τις συνάξεις στα σπίτια αποτελούν τις βασικές αιτίες εξάπλωσης της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter