Σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο – Ποιες οι εξαιρέσεις

Σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο – Ποιες οι εξαιρέσεις

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, το εμπάργκο των Βρυξελλών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, μία απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Ιούνιο, αλλά έκανε… πρεμιέρα τον Δεκέμβριο ούτως ώστε να υπάρξει διάστημα προσαρμογής από τις χώρες της ΕΕ.

Οι εξαιρέσεις αφορούν την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, τρία κράτη μέλη με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς, τόσο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και της αδυναμίας τους να το υποκαταστήσουν άμεσα.

Παράλληλα τίθεται σε ισχύ όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία, στα 60 δολάρια το βαρέλι. Το όριο τιμής συνδέεται με αποφάσεις της G7 για να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας στην παγκόσμια αγορά, ιδίως σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία.

Εάν το ρωσικό αργό μεταφέρεται ή ασφαλίζεται ή χρηματοδοτείται ή οι μεταφορείς λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες από δυτικές εταιρίες, απαγορεύεται να πωλείται πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Το όριο αυτό θα επανεξετάζεται ανά δύο μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση τις τιμές αναφοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Τον Φεβρουάριο του 2023 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ευρωπαϊκό εμπάργκο και όριο τιμής στα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα που διαθέτει στην αγορά η Μόσχα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter