Σε καραντίνα μόνο η… οικονομία στην Ηλεία

Σε καραντίνα μόνο η… οικονομία στην Ηλεία

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι η κοροϊδία δεν πάει άλλο στέλνουν χιλιάδες πολίτες, επαγγελματίες και φορείς της Ηλείας.

Του μοναδικού νομού στην χώρα μας που έπληξε ο κορονοϊός, με δεκάδες κρούσματα, το ένα εξ αυτών θανατηφόρο. Την ίδια ώρα ένα πρωτοφανές και άκρως επικίνδυνο αλαλούμ επικρατεί με τους «φορείς» του επικίνδυνου ιού και τους «ελεγχόμενους» πολίτες της Ηλείας, καθώς πολλοί από αυτούς συμπεριφέρονται ασυνείδητα και σπάζοντας την καραντίνα των 14 ημερών κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους εκθέτοντας σε κίνδυνο τους συμπολίτες τους.

Εκατοντάδες επιχειρήσεις βρίσκονται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν από το λουκέτο καθώς η πανδημία του κορονοϊού μείωσε έως και 90% τον τζίρο με αποτέλεσμα το οικονομικό αδιέξοδο. Δίπλα στους επιχειρηματίες και στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, χιλιάδες εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και προειδοποιούν ότι αν δεν λάβει άμεσα οικονομικά μέτρα ουσίας θα βρεθούν στον δρόμο.

Οι επαγγελματίες της Ηλείας ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χαρακτηρίζουν ως μέτρα-ασπιρίνες τις εξαγγελίες περί φορολογικών ελαφρύνσεων.

«Τα κυβερνητικά μέτρα δεν πιάνουν τον παλμό της αγοράς στην Ηλεία. Οι κυβερνώντες δείχνουν ότι βρίσκονται σε άλλο πλανήτη. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα ο οικονομικός ιστός της περιοχής θα τιναχτεί στον αέρα…» καταγγέλλουν οι επαγγελματίες.

Ανήσυχος είναι και αγροτικός κόσμος της περιοχής καθώς εκτιμά ότι το άμεσο μέλλον θα είναι για χιλιάδες αγρότες δυσοίωνο αφού οι εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα όπως το καρπούζι και η φράουλα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω του κορονοϊού.

«Τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ανακούφιση των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της κρίσης λόγω κορονοϊού είναι μια απλή κοροϊδία, αφού περιορίζονται μόνο στην χρονική μετάθεση των φορολογικών υποχρεώσεων και οφειλών τους προς το Δημόσιο. Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό που διακυβεύεται, στην πραγματικότητα, είναι η ίδια η βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων μιας και η κατακόρυφη μείωση των εισπράξεων τους θα τις οδηγήσει ακόμα σε κίνδυνο διατήρησης των θέσεων εργασίας που παρέχουν. Οι μέχρι τώρα διεκδικήσεις από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναλώθηκαν σε καθαρά επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις, δίχως η Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει την ευθύνη και την πρωτοβουλία να οργανώσει έναν τέτοιο διάλογο, ο οποίος θα ενδυνάμωνε το πλαίσιο διεκδίκησης των φορέων της περιοχής, θα λειτουργούσε καταλυτικά στην καλύτερη κατανόηση από πλευράς κυβέρνησης και εν τέλει στο να δοθούν πραγματικές λύσεις στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της περιοχής μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Βόλτες έκαναν όσοι ήταν σε καραντίνα

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα το αιφνιδιαστικό χτύπημα του κορονοϊού που μετέφεραν στην περιοχή άθελά τους οι ταξιδιώτες του «λεωφορείου του τρόμου» στους Άγιους Τόπους.

Όμως εκείνο που προκαλεί οργή και προβληματισμό είναι η απρόβλεπτη και εξωφρενική συμπεριφορά ορισμένων πολιτών οι οποίοι ενώ βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της επαφής τους με άτομα που νοσούν, αυτοί παραβλέποντας τις αυστηρές οδηγίες που τους έχουν δώσει οι αρχές, κυκλοφορούν ελεύθεροι έξω από το σπίτι τους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών τους.

Το συγκεκριμένο θέμα που έχει σοκάρει την τοπική κοινωνία προκάλεσε προ ημερών την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πύργου Ηλείας η οποία και διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσα προκαταρκτικής εξέτασης.

Δικαστικές πηγές μιλώντας στο Documento δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επεκταθεί η δικαστική έρευνα και για τις εγκληματικές ευθύνες των αρμοδίων του ΕΟΔΥ που χειρίστηκαν την υπόθεση του λεωφορείου από τους Άγιους Τόπους. Οπως αποκάλυψε το Documento της προηγούμενης Κυριακής, είχαν ενημερωθεί από δύο πνευμονολόγους της Αμαλιάδας μία εβδομάδα πριν διαγνωστεί ότι είχε προσβληθεί με κορονοϊό ο 66χρονος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ο οποίος κατέληξε την Πέμπτη το πρωί ύστερα από πολυήμερη μάχη με τον επικίνδυνο ιό.

Της δικαστικής παρέμβασης είχε προηγηθεί η επίσημη καταγγελία του δημάρχου Πύργου και γιατρού στο επάγγελμα Τάκη Αντωνακόπουλου, ο οποίος αποκάλυψε δημόσια την ανεύθυνη συμπεριφορά των συμπολιτών του. «Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα συμπολίτες οι οποίοι δεν δίνουν καμία σημασία στους κανόνες ασφαλείας και κυκλοφορούν ελεύθεροι έξω ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στο σπίτι τους λόγο της εμπλοκής τους με πρόσωπα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Το όλο θέμα δεν έχει να κάνει με την τιμωρία αυτών των ανθρώπων αλλά με την προσπάθεια να γίνουν υπεύθυνοι και να καταλάβουν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να εκθέτουν σε κίνδυνο ανυποψίαστους πολίτες» λέει στο Documento ο κ. Αντωνακόπουλος.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι σχετικές καταγγελίες από πολίτες που έφτασαν στο Documento.

Γυναίκα που είχε χαρακτηριστεί θετική στον κορονοϊό βρέθηκε προ ημερών στο εσωτερικό τράπεζας στον Πύργο Ηλείας να πραγματοποιεί συναλλαγές μπροστά στα έντρομα μάτια υπαλλήλων και πολιτών…

Καταγγελίες επίσης αναφέρουν ότι ιερέας που συμμετείχε στην εκδρομή του τρόμου προς τους Άγιους Τόπους, πριν ξεσπάσει το θέμα του κορονοϊού, συμμετείχε σε πολλές εκκλησιαστικές εκδηλώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Σε άλλη περίπτωση, γνωστή γιατρός της Πάτρας με καταγγελία της στο Documento ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου ΚΤΕΟ στο όχημά της διαπίστωσε έντρομη ότι στον ίδιο χώρο αναμονής για τους οδηγούς –ήταν και άλλοι– βρισκόταν τραυματιοφορέας νοσοκομείου της δυτικής Ελλάδας, ο οποίος βρισκόταν σε καραντίνα αλλά κυκλοφορούσε έξω σαν να μην τρέχει τίποτα… Η γιατρός ειδοποίησε αμέσως τη διοίκηση του νοσοκομείου για τα περαιτέρω.

Οι καταγγελίες περιλαμβάνουν επίσης και διοικητή νοσηλευτικής μονάδας στη δυτική Ελλάδα, ο οποίος, αν και κρίθηκε ότι έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα, εν τούτοις συμπεριφερόμενος ανεύθυνα εξακολουθούσε να ασκεί τα καθήκοντά του ερχόμενος καθημερινά σε επαφή με νοσηλευτές, πολίτες και ιατρικό προσωπικό…

Ιατρικές πηγές μιλώντας στο Documento ανέφεραν ότι το θέμα της καραντίνας είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια υγεία και το μέγεθος της εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού. Υπογράμμισαν όμως ότι αυτήν τη στιγμή δεν υφίσταται στη χώρα μας ο ελεγκτικός μηχανισμός για τα πρόσωπα που μπαίνουν σε καραντίνα με αποτέλεσμα οι περιορισμοί που προβλέπονται να βαρύνουν αποκλειστικά την ευσυνειδησία των πολιτών. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter