Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουάσιγκτον – Τέσσερις οι νεκροί από τις ταραχές και 52 συλλήψεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουάσιγκτον – Τέσσερις οι νεκροί από τις ταραχές και 52 συλλήψεις

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον χώρο του Καπιτωλίου στα επεισόδια που ξέσπασαν χθες Τετάρτη, ενώ 52 πρόσωπα έχουν συλληφθεί, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον, ο Ρόμπερτ Τζ. Κόντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα· το πρωί σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

Εκτός από την γυναίκα που τραυματίστηκε μέσα στο Καπιτώλιο στο στήθος, ακόμα τρεις έπεσαν νεκροί,  στα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από αυτό κατά τη διάρκεια των τρομακτικών στιγμών που έζησαν οι ΗΠΑ πριν από μερικές ώρες.

Ο Κόντι διευκρίνισε ότι οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες, με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου.

Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ Μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Ο Κόντι ανέφερε επιπλέον ότι αστυνομικός της φρουράς του Καπιτωλίου έριξε τη σφαίρα η οποία τραυμάτισε τη γυναίκα μέα στο Καπιτώλιο η οποία υπέκυψε αργότερα σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του θύματος, αναφέροντας ότι εκκρεμεί η ενημέρωση των οικείων της.

Διευκρίνισε ότι οι άλλοι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, η Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Τα έκτακτα μέτρα στην Ουάσινγκτον θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Επικυρώθηκε η νίκη Μπάιντεν

Η εμπρηστική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνέχισε να μιλά για «νοθεία» και «κλοπή» στις εκλογές του Νοεμβρίου, πυροδοτώντας τις αντιδράσεις υποστηρικτών του, οι οποίοι εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, ήταν η αφορμή για να γραφτούν οι «μαύρες» αυτές σελίδες στην ιστορία της Αμερικής. Ωστόσο, παρά το χάος και την εισβολή στο Καπιτώλιο, η Γερουσία «γύρισε» στις θέσεις της για να «ραπίσει» τον Ντόναλντ Τραμπ και με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε την προσπάθεια συμμάχων του προέδρου να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην Αριζόνα, την οποία μετά από πολλά χρόνια έχασε Ρεπουμπλικανός υποψήφιος.

Το σώμα απέρριψε την ένσταση με 93 ψήφους έναντι 6.

Η Γερουσία  απέρριψε, με συντριπτική πλειοψηφία (92 έναντι 7 ψήφων) την προσπάθεια συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ να αποτραπεί η κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών και στην Πενσιλβάνια, συνεχίζοντας μια διαδικασία που καθυστέρησε για αρκετές ώρες εξαιτίας της εισβολής οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο χθες Τετάρτη.

Αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, ο Μιτς Μακόνελ, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας, ανέφερε πως δεν αναμένει άλλες ενστάσεις στην κύρωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας του εκλεκτορικού σώματος.

«Χαστούκι» στον Τραμπ ήρθε και από την Βουλή των Αντιπροσώπων, που επίσης απέρριψε την προσπάθεια να μην κυρωθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα. Το σώμα απέρριψε την ένσταση με 303 ψήφους έναντι 121. Αφού ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε πλέον η κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, της ολομέλειας του Κογκρέσου, για να κυρωθούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων πολιτειών.

Οι Ρεπουμπλικανοί εγκαταλείπουν τον Τραμπ

Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τον άλλον ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές, στρέφονται κατά του Ντόνλαντ Τραμπ μετά τις εικόνες -ντροπής που εκτυλίχθηκαν.

Στην επανέναρξη της συνεδρίασης της Γερουσίας για την επικύρωση του αποτελέσματος των Αμερικανικών εκλογών, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εξέφρασε τη θλίψη του για τη «μαύρη μέρα» στο Καπιτώλιο και καταδίκασε τα «βίαια επεισόδια».

«Ακόμη και μετά τη βία και τον βανδαλισμό άνευ προηγουμένου σε αυτό το Καπιτώλιο, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού των ΗΠΑ συναντώνται ξανά, την ίδια ημέρα, για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα», είπε ο Πενς. «Δεν νικήσατε, η βία δεν νικά ποτέ», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο εμβληματικό κτίριο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην οποία κατήγγειλαν την «κλοπή» της νίκης που ο Τραμπ διατείνεται ότι κατήγαγε στις εκλογές αλλά του «άρπαξαν».

«Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες και πάντοτε υποστηρίζω το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να μπορεί να διαδηλώνει ειρηνικά για να διατρανώνει τις πεποιθήσεις του και τους σκοπούς του», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μέσω Twitter. «Όμως η βία, το να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια άλλων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι επιφορτισμένοι να εγγυώνται την ασφάλεια όλων μας, είναι απαράδεκτη, εδώ όπως και στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν υπάρχει θέμα ότι ο πρόεδρος σχημάτισε τον όχλο, ο πρόεδρος υποκίνησε τον όχλο, ο πρόεδρος απευθύνθηκε στον όχλο. Άναψε τη φωτιά», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Διάσκεψης στη Βουλή των Αντιπροσώπων Λιζ Τσέινι.

Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα ακόμα και να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία. Οι συζητήσεις τους αφορούσαν την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα CNN, CBS και ABC, τα οποία επικαλέσθηκαν ανώνυμες πηγές.

Όμως καμιά επίσημη πρόταση δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, διευκρινίζει το CBS. Αιρετοί αξιωματούχοι και αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων τάχθηκαν ανοικτά υπέρ αυτής της επιλογής, έστω κι αν δεν μένουν παρά δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Όλοι οι Δημοκρατικοί της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν έτσι επιστολή στον Μάικ Πενς ζητώντας του να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία «προς το συμφέρον της δημοκρατίας». Γι’ αυτούς, ο απερχόμενος πρόεδρος «είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να διαχειρισθεί και να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020».

Η έγκυρη Washington Post στρέφεται κι αυτή προς την ίδια κατεύθυνση. Κατά τους αρθρογράφους της, «ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την πράξη της ανταρσίας» που σημειώθηκε στο Καπιτώλιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «απέδειξε πως αντιπροσωπευει μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, πρέπει να απομακρυνθεί», προσθέτουν.

Άλλοι, όπως η βουλευτής των Δημοκρατικών Ιλχάν Ομάρ, έκαναν γνωστό πως σκοπεύουν να παρουσιάσουν νέες κατηγορίες στο Κογκρέσο για την παραπομπή του προέδρου, όμως αυτή η διαδικασία είναι περισσότερο μακρά και δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

«Ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα πρέπει να παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να καθαιρεθεί από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε η Ομάρ στο Twitter.

Το χρονικό των επεισοδίων

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) όταν οπαδοί του Τραμπ παραβίασαν τα προστατευτικά φράγματα του Καπιτωλίου και μερικοί εξ αυτών εισέβαλλαν στο κτίριο, έπειτα από την εμπρηστική ομιλία του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου, ο οποίος αρνήθηκε για μία ακόμη φορά να αναγνωρίσει την εκλογική ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν.

Οι αρχές προχώρησαν σε άμεση εκκένωση χώρων και γραφείων, ερχόμενοι σε άμεση σύγκρουση με τους διαδηλωτές που βρέθηκαν στο προαύλιο χώρο, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στα «περί νοθείας» στις εκλογές του Νοεμβρίου, αρνούμενος να παραδεχθεί την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Οι σκηνές που ακολούθησαν μοιάζουν ό,τι κοντινότερο σε πραξικόπημα αφού έπεσαν δακρυγόνα, τράβηξαν όπλα και έσπασαν τζάμια μέσα στο Καπιτώλιο. Οι φωτογραφίες με τους διαδηλωτές να κάνουν κατάληψη σε γραφεία όπως αυτό της Νάνσι Πελόζι κάνουν το γύρω του κόσμου. Περίπου τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος μέλη της Εθνοφρουράς μπήκαν στο Καπιτώλιο, μετά από εντολή του Μάικ Πεν, προκειμένου να εκκενώσουν το Καπιτώλιο από τους οργισμένους διαδηλωτές. Περίπου μισή ώρα αργότερα αξιωματούχος έκανε γνωστό ότι «το Καπιτώλιο είναι ασφαλές».



Αρχικά, απομακρύνθηκαν οι ηγέτες των γερουσιαστών οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο οχυρό McNair, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε στρατιωτική βάση, στην πρωτεύουσα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, «ασφάλισαν» τη βόρεια περίμετρο του Καπιτωλίου, αδειάζοντας την περιοχή από τους διαδηλωτές ενώ η αστυνομία απομάκρυνε και από την είσοδο του Καπιτωλίου τους διαδηλωτές σχηματίζοντας κλοιό.

Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιήθηκαν άμεσα σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα υπό το πρίσμα της εξέγερσης διαδηλωτών, υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

See stunning video of rioters inside Capitol

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε την επέμβαση αυτή της εθνοφρουράς.

Αυτή η ανάπτυξη των ένοπλων ενισχύσεων ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, καθώς και από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρθαμ και τον κυβερνήτη του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον με 1.100 μέλη της κλήθηκε να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου.

Ο Τραμπ μέσω twitter ζήτησε μεν από τους οπαδούς του να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά επέμεινε ότι «τους έκλεψαν τη νίκη». Μάλιστα, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψε να ανέβει το βίντεο, αλλά όχι και τον διαμοιρασμό του, αφού είχε τον ισχυρισμό περί κλοπής της εκλογικής νίκης.


Έρευνα για το θάνατο της γυναίκας μέσα στο Καπιτώλιο

Από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές, ήταν αυτή του τραυματισμού της γυναίκας μέσα στο Καπιτώλιο. Η γυναίκα παραμένει άγνωστο από ποιον πυροβολήθηκε με την αστυνομία να πραγματοποιεί έρευνα για το περιστατικό. Το θύμα μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένο με φορείο σε νοσοκομείο, αλλά στην πορεία εξέπνευσε. Επρόκειτο για μία γυναίκα από το Σαν Ντιέγκο, , με το όνομα Άσλι Μπάμπιτ, η οποία είναι βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και φανατική οπαδός του Τραμπ.

Δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη τα ακριβή αίτια των άλλων τριών θανάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter