Σε κατάσταση αποσύνθεσης το «επιτελικό κράτος»

Σε κατάσταση αποσύνθεσης το «επιτελικό κράτος»

Σε κατάσταση προϊούσας αποσύνθεσης έχει περιέλθει η κυβέρνηση. Η πανδημία και η δευτερογενής οικονομική κρίση αποδομούν το πολιτικό αφήγημα του κατ’ ευφημισμόν «επιτελικού κράτους», ενώ οι απανωτές κρίσεις διαχείρισης αποκαλύπτουν την επικοινωνιακή ένδεια του κυβερνητικού επιτελείου.

Στο πλαίσιο αυτό στα «γαλάζια» παρασκήνια συζητιούνται διάφορες ενέργειες, από ανασχηματισμός στο επικοινωνιακό επιτελείο καθώς η κυβέρνηση είναι δίχως εκπρόσωπο (αφού η Αριστοτελία Πελώνη δεν έχει επισήμως διοριστεί) μέχρι περιορισμένες κινήσεις που να διορθώσουν το κυβερνητικό προφίλ. Η περίπτωση της Λίνας Μενδώνη δεν έχει ξεχαστεί, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δέχεται επικρίσεις γιατί με τους χειρισμούς του έχει βγάλει τη μισή κοινωνία στον δρόμο και έχει στρέψει σημαντικό τμήμα της μεσαίας τάξης εναντίον της κυβέρνησης.

Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες η κυβέρνηση έχει υποστεί σημαντική φθορά που πλέον φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, ενώ η εικόνα του πρωθυπουργού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Η αρχή έγινε με τη «στιγμή ανεμελιάς» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και τις χαρωπές φωτογραφίες μετά της συζύγου του που τον έδειχναν να κάνει μοτοκρός. Ακολούθως ήλθε η επίσκεψη στην Ικαρία, «που αδικήθηκε», όπως ατυχώς σχολίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από τις εικόνες που μεταδόθηκαν από πολίτες και όχι βέβαια από τα συστημικά ΜΜΕ. Εάν όμως αυτά ήταν ραγίσματα στο λούστρο της πρωθυπουργικής εικόνας, ο αποτυχημένος χειρισμός της υπόθεσης Λιγνάδη – Μενδώνη προκάλεσε βαθιά ρωγμή. Συνέπεια ήταν η παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη για λόγους ευθιξίας.

Προτού κοπάσει ο θόρυβος από την κατά γενική ομολογία αποτυχημένη διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη – Μενδώνη ήρθαν τα περιστατικά στη Νέα Σμύρνη και το «αψυχολόγητο διάγγελμα» του πρωθυπουργού, με το οποίο κάλυπτε την αστυνομική αυθαιρεσία, για να επιβεβαιωθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει έλλειμμα όχι μόνο στρατηγικής αλλά και επικοινωνίας.

Βουλευτές, «γαλάζιοι» παράγοντες αλλά και στελέχη επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που παρακολουθούν με εντεινόμενη ανησυχία τις εξελίξεις εκφράζουν την απορία εάν υπάρχει έστω κι ένας στο πολυπληθές επιτελείο των 146 μετακλητών που στεγάζονται στο Μαξίμου και το Μέγαρο Σταθάτου που να γνωρίζει τα στοιχειώδη από χάραξη επικοινωνιακής στρατηγικής και διαχείριση κρίσεων.

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια

Ως γνωστόν, η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Τα πυρά στρέφονται στον στενό πυρήνα του Μαξίμου που αποτελείται από τους Γιώργο Γεραπετρίτη, Ακη Σκέρτσο, Αρ. Πελώνη, Δημήτρη Τσιόδρα, Γιάννη Βλαστάρη, Θοδωρή Λιβάνιο.

Υπεράνω όλων φυσικά είναι ο Γρηγόρης Δημητριάδης που κάνει επιλεκτικές παρεμβάσεις και τελευταίως έχει στο στόχαστρό του τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στο επίκεντρο των επικρίσεων το τελευταίο διάστημα είναι ο επιτελάρχης Γ. Γεραπετρίτης που υποτίθεται ότι έχει το γενικό πρόσταγμα στη διαχείριση της καθημερινότητας.

Το πόσο καλά τα κατάφερε φάνηκε όταν βγήκε να μαζέψει τα απόνερα της συνέντευξης της Λ. Μενδώνη –που ο ίδιος είχε καθοδηγήσει– και άδειασε παταγωδώς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Ταραντίλη προκαλώντας κυβερνητική κρίση. Η προηγούμενη φορά που είχε παρέμβει ήταν για την «κόκκινη γραμμή» των έξι μιλίων στα ελληνοτουρκικά που έφερε τους σαμαρικούς στα πρόθυρα νέου ’93. Από κοντά και ο υφυπουργός του Ακης Σκέρτσος, ο οποίος αφού συμμετείχε στο «κρέμασμα» του Χρ. Ταραντίλη, μόλις πριν από δύο εβδομάδες δήλωνε σε συνέντευξη ότι «τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν» και μετά οδηγηθήκαμε στα 3.500 κρούσματα ημερησίως.

Ψάχνει πρόσωπο

Ο Χρ. Ταραντίλης, όπως αποδεικνύεται, έφυγε νωρίς. Εκτός από το πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά της παραίτησης κυβερνητικού εκπροσώπου, ακόμη δεν έχει οριστεί διάδοχός του. Η Αρ. Πελώνη είναι κυβερνητική εκπρόσωπος δίχως διορισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυρ. Μητσοτάκης αναζητά πρόσωπο για τη θέση του εκπροσώπου αλλά έχει ήδη δεχτεί αρνήσεις από πρόσωπα που προσέγγισε. Η δε Αρ. Πελώνη είναι εμφανές ότι δεν νιώθει άνετα με τον ρόλο, τουλάχιστον όταν αναγκάζεται να εμφανιστεί δημοσίως, κάτι που εξ ορισμού είναι η αποστολή της.

Το τελευταίο διάστημα επικρίσεις δέχεται και ο Γιάννης Βλαστάρης για τις άστοχες ατάκες που βάζει στους λόγους του πρωθυπουργού, ο οποίος χάνει τις μάχες της Βουλής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Βλαστάρης είναι ανεβασμένος στο εσωτερικό χρηματιστήριο του Μαξίμου καθώς «είναι ο τελευταίος με τον οποίο συζητά ο πρωθυπουργός προτού πάρει τις οριστικές του αποφάσεις». Εκ του αποτελέσματος όμως είτε οι εισηγήσεις του δεν είναι οι καλύτερες είτε ο Κυρ. Μητσοτάκης τις αγνοεί.

Συμπτώματα αποσύνθεσης

Η αυτονόμηση του Άδωνη Γεωργιάδη που εξαναγκάζει το Μαξίμου να ακολουθεί και να τον καλύπτει, η εσωτερική δυσαρέσκεια για τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκάλεσε η αστυνομική αυθαιρεσία και η αποστασιοποίηση των σαμαρικών που περιμένουν τις εξελίξεις στα εθνικά είναι μερικές από τις εκφράσεις της διαδικασίας αποσύνθεσης, που με τη σειρά της τροφοδοτεί κινήσεις στη «γαλάζια» πολυκατοικία. Είναι θέμα χρόνου πότε θα ξεσπάσει η επόμενη εσωκομματική κρίση με αφορμή την αποτυχημένη αντιμετώπιση της επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση η διαρροή πληροφοριών ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης σκέπτεται εκτεταμένες αλλαγές στις επόμενες εκλογές προκειμένου να διαμορφώσει τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι διαρροές δείχνουν προς την πλευρά της παλιά φρουράς των βουλευτών αλλά και των πρώην προέδρων Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Ωστόσο όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εκφράζουν την απορία «εάν στραφεί κατά των σαμαρικών και των καραμανλικών που του συγκρατούν τη δυσαρεστημένη εκλογική βάση, τότε με ποιους νομίζει ότι θα δώσει τη μάχη των εκλογών; Με τους σημιτονεοφιλελεύθερους; Αυτοί καταλαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις αλλά δεν φέρνουν ψήφους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter