Σε καθεστώς lockdown η Αττική- Τι ισχύει για εργασία, σχολεία και μετακινήσεις

Σε καθεστώς lockdown η Αττική- Τι ισχύει για εργασία, σχολεία και μετακινήσεις

Από τις 6:00 το πρωί και μέχρι τέλος του μήνα η χώρα βρίσκεται και πάλι σε καθεστώς lockdown με στόχο να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού ο οποίος καλπάζει και πάλι χώρα μας αλλά για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση στο ΕΣΥ η οποία εντείνεται τις τελευταίες εβδομάδες με αύξηση των εισαγωγών και των διαδωληνωμένων.

Το σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση αποδεικνύεται ακόμα πιο σκληρό ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Από σήμερα και για περίπου δύο εβδομάδες τα σχολεία όλων των βαθμίδων με εξαίρεση της Ειδικής Αγωγής θα συνεχίσουν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση, υο λιανεμπόριο βάζει «λουκέτο» με την κατάργηση και του click away, ενώ όσον αφορά τις μετακινήσεις αν και επιτρέπονται τελικά από Δήμο σε Δήμο, παραμένουν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση εκτός νομού, ενώ διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως της 05:00 τις καθημερινές και από τις 18:00 έως τις 05:00 για τα Σαββατοκύριακα.

Αλλαγές στις βεβαιώσεις μετακίνησης

Ωστόσο, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να αποφευχθούν φαινόμενα βεβαιώσεων μετακίνησης «μαΐμου» εκπονήθηκε σχέδιο διασταύρωσης στοιχείων, είτε μέσω taxisnet είτε μέσω ΕΡΓΑΝΗ. Πιο συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα:

-Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)

-Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας

-Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι:

α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας

β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Στον δημόσιο τομέα, οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων ξεκινά από τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, ενώ οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί.

Τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά

Αντίθετα ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα τροφίμων σούπερ μάρκετ μίνι μάρκετ, φούρνοι, λαϊκές αγορές, φαρμακεία, Pet Shops, επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών (αποκλειστικά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου), καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας και καταστήματα περουκών και ποστίς, (κατόπιν ραντεβού), τα ανθοπωλεία (ειδικώς για 13-14/2/2021) και κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με την μέθοδο των ηλεκτρονικών πωλήσεων (e-shop).

Σε λειτουργία παραμένουν επίσης καθαριστήρια, βενζινάδικα, ΚΤΕΟ και συνεργεία αυτοκινήτων.

Τα περίπτερα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως και η αναστολή παροχής των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπεία με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες κλπ), ισχύει και όταν αυτές παρέχονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter