Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Σε καθεστώς προσωρινής εποπτείας η ΑΕΠΙ

Σε προσωρινό καθεστώς εποπτείας τίθεται η ΑΕΠΙ, καθώς η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έκανε αποδεκτή την τροπολογία τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Χ.Παπαδόπουλος, Θ.Μουμουλίδης, Ν.Ξυδάκης και Π.Σκουρολιάκος).

Όπως επισήμανε η Λ.Κονιόρδου, η τροπολογία «έρχεται να καλύψει προσωρινά την αγωνία των δημιουργών, από την άρνηση των χρηστών να καταβάλλουν το τίμημα» για τα πνευματικά δικαιώματα. Σημείωσε ότι «πρόκειται για προσωρινή διάταξη», έως ότου ισχύσει ο ψηφισμένος νόμος για την επιλογή εποπτικού συμβουλίου, με επιλογή που «θα γίνεται από δικαστήριο, από λίστα ανθρώπων με κύρος».

Αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει τα εξής: «Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, δύναται, εφόσον συντρέχει σοβαρή πιθανολόγηση, ότι ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και ιδίως να εισπράξει και να διασφαλίσει την απόδοση στους δικαιούχους, των ποσών που εισπράττει για λογαριασμό́ τους, λόγω ενδεικτικά αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, να διορίσει προσωρινό επίτροπο.

Ο προσωρινός επίτροπος αναλαμβάνει την ομαλή είσπραξη από τους χρήστες και την απόδοση προς τους δικαιούχους, των ποσών που οι τελευταίοι εισπράττουν. Συγχρόνως, ο προσωρινός επίτροπος ασκεί στο όνομα του οργανισμού κάθε ένδικο βοήθημα ή μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων των δικαιούχων. Για την επίτευξη των ως άνω σκοπών, ο προσωρινός επίτροπος υποκαθιστά τη διοίκηση στις ως άνω αρμοδιότητες.

Παράλληλα, ο προσωρινός επίτροπος επεμβαίνει αποφασιστικώς, ακυρώνοντας κάθε πράξη ή απόφαση της διοίκησης που κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να μη ληφθεί καμία απόφαση χειροτέρευσης της οικονομικής θέσης του οργανισμού ή διακοπής της λειτουργίας του.

Η πρόβλεψη της δυνατότητας διορισμού προσωρινού επιτρόπου καθίσταται απαραίτητη,  προκειμένου να αποτραπεί η παύση της λειτουργίας ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, που λειτουργεί στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τα συμφέροντα των δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων που έχουν αναθέσει στον συγκεκριμένο οργανισμό την διαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Με τη λήψη του μέτρου αυτού, επιδιώκεται η προστασία του συλλογικού συμφέροντος των δικαιούχων, μέσα από την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού και της σχετικής αγοράς, καθώς και την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των δικαιούχων, των οργανισμών και των χρηστών»​.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.