Σε κλοιό ενεργειακής φτώχειας τα ελληνικά νοικοκυριά

Σε κλοιό ενεργειακής φτώχειας τα ελληνικά νοικοκυριά

Σε σχέση με πέρσι 40% η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, άνω του 100% οι αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Τι περιλαμβάνει και τι όχι το τριπλό κυβερνητικό   επιδοτήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης

Σκληρός χειμώνας έρχεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδίως του κρύου ελληνικού Βορρά, που κάθε χρόνο ανοίγουν τα καλοριφέρ και τις σόμπες τους από νωρίς, αλλά φέτος θα δυσκολευτούν να το κάνουν αφού όλες οι τιμές της ενέργειας και των καυσίμων έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη.

Ενεργειακή  κρίση

Έτσι π.χ. παράλληλα με τον συζητούμενο εδώ και αρκετές εβδομάδας διπλασιασμό των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου – το οποίο ξεπέρασε σήμερα ακόμη και τα 100 ευρώ –  που συν τοις άλλοις ανεβάζει δραματικά το κόστος της κιλοβατώρας στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αντίστοιχη μεγάλου μεγέθους ανατίμηση καταγράφεται στο πετρέλαιο, με το αργό  να έχει διπλασιάσει μέσα σε ένα χρόνο την τιμή του φτάνοντας τα 80 δολάρια το βαρέλι, έναντι 39 δολαρίων πέρσι τέτοια εποχή.

Το αποτέλεσμα του διεθνούς ράλι στην τιμή του αργού είναι ότι το πετρέλαιο θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται σε λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου, θα είναι κατά 40% ακριβότερο σε σχέση με πέρσι, με τιμές γύρω στο 1.10 ευρώ το λίτρο για τις μεγάλες πόλεις, στο 1.20 ευρώ για την επαρχία και στο  1.30 ευρώ στα νησιά, δηλαδή 30 λεπτά πάνω από τα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου.

Αν όμως το φυσικό αέριο έχει διπλασιάσει την τιμή του, η ηλεκτρική ενέργεια το ίδιο και το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβαίνει  κατά 40%, πώς τα νοικοκυριά, είτε ζουν από τους μειωμένους μισθούς τους – αφού ο μέσος μισθός κατά την πανδημία μειώθηκε κατά 10% είτε ζουν από τα χαμηλότερα σε σχέση με το 2019 επιχειρηματικά τους έσοδα – καθώς οι τζίροι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν ακόμη ανακάμψει – θα ξεφύγουν από το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας,  που θα πει την αδυναμία να θερμάνουν επαρκώς τους χώρους τους το χειμώνα;

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα

Το αίτημα της αγοράς υγρών καυσίμων και η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το ερώτημα – που δόθηκε κεντρικά, δια στόματος Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ – είναι ότι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, χρειάζεται μια μείζονα παρέμβαση, συγκεκριμένα η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης.  Την περασμένη εβδομάδα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έφερε σχετική τροπολογία στη Βουλή,  η οποία όμως απορρίφθηκε από την κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος – 2 δις ευρώ έναντι 1.5 δις ευρώ που εκτιμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυβερνητικό πακέτο επιδοτήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο

Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την άλλη μεριά, έχει ανακοινώσει ότι θα προσπαθήσει  να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα καύσιμα με ένα φτωχό τριπλό πακέτο κρατικών επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης χαμηλού κόστους (200+150 εκατ. ευρώ).

Ψίχουλα τα 200 εκατ. ευρώ

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει την επιδότηση κατά 27% της κιλοβατώρας για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους καταναλωτές, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που προικίστηκε με χρηματοδότηση μόλις 200 εκατ. ευρώ κι έναν σχεδιασμό για επιδότηση των τιμολογίων του φυσικού αερίου, που θα έχει αναλογίες με το μοντέλο που θα ισχύσει για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και θα εξειδικευθεί με υπουργική απόφαση. Το αδύνατο σημείο βεβαίως του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι ότι τα 200 εκατ. ευρώ είναι ψίχουλα μπροστά στα μεγέθη των αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, άρα συνεπάγεται ότι τις αυξήσεις τελικά θα τις πληρώσουν τα νοικοκυριά.

Σε ότι αφορά πάλι την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση του κονδυλίου για τη χρηματοδότηση του μέτρου στα 150 εκατ. ευρώ, την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% και την αύξηση της βεντάλιας των εισοδηματικών ορίων για τους δικαιούχους και τα προστατευόμενα μέλη τους κατά 20% έως 30%, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα δώσει «επίδομα θέρμανσης και στη μεσαία  τάξη».

Δεν αλλάζει ο «κόφτης» των περιουσιακών κριτηρίων

Κι εδώ όμως υπάρχει πονηριά και έγκειται στη μη αλλαγή των συγκριτικά χαμηλών ορίων για τα περιουσιακά κριτήρια (130.000 για άγαμο, 250.000 κοινή περιουσία για ζευγάρι) με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές σε πολλές αστικές περιοχές της χώρας που λειτουργούν ως «κόφτης» για χιλιάδες νοικοκυριά, με αποτέλεσμα επίδομα θέρμανσης να παίρνουν τελικά κάθε χρόνο λιγότεροι από 600.000 δικαιούχοι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter