Σε κοινή γραμμή Μπάιντεν-Μακρόν για την Ουκρανία: Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου

Σε κοινή γραμμή Μπάιντεν-Μακρόν για την Ουκρανία: Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου

Τη σταθερή αποφασιστικότητά τους «να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου» επιβεβαίωσαν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο γάλλος ομολογός του, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας πως καταστήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν υπεύθυνο για τον «πόλεμο που διεξάγει εναντίον του υπόλοιπου κόσμου».

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν «τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν τόσο από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της όσο και από συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να συντρίψει τη θέληση όλων όσων αντιτίθενται στις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του, αλλά η επίθεση σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, η αποκοπή της ενέργειας προς την Ευρώπη για να ανεβάσει τις τιμές, η επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης, αυτό πλήττει πολύ ευάλωτους ανθρώπους, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά σε όλο τον κόσμο. Και δεν πρόκειται να πετύχει. Ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ έχουμε αποφασίσει ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να καταστήσουμε τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της και να μετριάσουμε τις παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Η Γαλλία είναι ένας από τους ισχυρότερους εταίρους μας και ιστορικά αλλά και ένας από τους πιο ισχυρούς και ικανούς συμμάχους μας. Και ο Εμανουέλ επίσης έχει γίνει φίλος. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές. Και θα παραμένουμε στην ίδια κοινή ατζέντα. Περιστασιακά έχουμε κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις αλλά ποτέ με ριζικό τρόπο (δεν διαφωνούμε). Σήμερα στεκόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δυνατοί απέναντι στον βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με το Γάλλο πρόεδρο.

Παράλληλα, Μπάιντεν και Μακρόν τόνισαν πωςΗΠΑ και Γαλλία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί».

Είχε προηγηθεί ωστόσο συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν στο δίκτυο ABC, όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ γιατί επιθυμεί πριν συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, να έχει «μια εις βάθος συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν», στην οποία θα συμμετάσχουν και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στην Ουκρανία, αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας για το ενδεχόμενο διαλόγου σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Πηγή: USA Today, NBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter