Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του απεργού πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου

Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του απεργού πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η η κατάσταση της υγείας του απεργό πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου, με τους γιατρούς να απευθύνουν πραγματική κραυγή αγωνίας για την κατάσταση της υγείας του και την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κωφεύει, μη διστάζοντας να εκθέσει για ακόμη μια φορά τη ζωή ενός απεργού πείνας και δίψας σε κίνδυνο.

Αξίζει να ειπωθεί ότι ο Θ. Χατζηαγγέλου είναι μέλος της επιτροπής αγώνα του Σ.Κ. Κορυδαλλού, και η μεταγωγή του έγινε μία μόλις ημέρα πριν τη χριστουγεννιάτικη φιέστα της Προέδρου της Δημοκρατίας που επισκέφτηκε το σχολείο της φυλακής με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας και δίψας χαρακτηρίζεται κρίσιμη από τους γιατρούς ενώ σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών στο οποίο ο κρατούμενος νοσηλεύεται από την παραμονή Χριστουγέννων κατόπιν «προφορικής (;;;) εισαγγελικής εντολής», σημειώνεται πως η κατάστασή του κρίνεται πλέον οριακή «με δεδομένα και τα αποτελέσματα των κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων, (σ.σ. 28.12.2022) που για πρώτη φορά δέχτηκε σήμερα να υποβληθεί. Σε αυτές φάνηκε επηρεασμός της νεφρικής λειτουργίας του με συνοδό υπερκαλιαιμία και υπερνατριαιμία. Τονίζεται εδώ η σημασία της υπερκαλιαίμιας, που οδηγεί μαθηματικά σε καρδιακή ανακοπή στο άμεσο μέλλον».

Στην ανακοίνωση οι γιατροί του νοσοκομείου δηλώνουν ότι αρνούνται να μείνουν παρατηρητές  στην πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου και ζητούν από τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τους καλούν «να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα του ασθενούς και να δώσουν λύση σε ένα αδιέξοδο που οδηγεί στο θάνατο» και καλούν την εισαγγελία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Από τις 24/12/2022 νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών κατόπιν προφορικής (;;; ) εισαγγελικής εντολής ο κρατούμενος στις Φυλακές Νιγρίτας Αθ. Χ. Στις 19/12/2022 πραγματοποιήθηκε η μεταγωγή του Αθ. Χ. στις φυλακές Νιγρίτας από τις φυλακές Κορυδαλλού. Έκτοτε ο Χ. ξεκινά απεργία πείνας και δίψας ώστε να του ανακοινωθούν οι λόγοι τις μεταφοράς του αλλά και η ανάκληση αυτής.

Α) Σχετικά με την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας και δίψας. Όπως περιγράφεται σε πληροφοριακό σημείωμα στις 28/12 του διευθυντή της Παθολογικής «Η κατάστασή του σήμερα 28/12/2022 κρίνεται πλέον οριακή, με δεδομένα και τα αποτελέσματα των σημερινών κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων, που για πρώτη φορά δέχτηκε σήμερα να υποβληθεί. Σε αυτές φάνηκε επηρεασμός της νεφρικής λειτουργίας του με συνοδό υπερκαλιαιμία και υπερνατριαιμία. Τονίζεται εδώ η σημασία της υπερκαλιαίμιας, που οδηγεί μαθηματικά σε καρδιακή ανακοπή στο άμεσο μέλλον» Η κατάσταση του ασθενούς είναι οριακή. Αν δε λυθεί άμεσα η απεργία πείνας και δίψας κινδυνεύει η ζωή του.

Β) Ως γιατροί δεσμευόμαστε νομικά από το άρθρο 12 του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας που περιγράφει ότι «Ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή» και αναφέρει τις προϋποθέσεις τις έγκυρης συναίνεσης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά την θέλησή του. Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας

Γ) Προκαλεί εντύπωση η μεταφορά ενός κρατουμένου, που δηλώνει την πρόθεσή του να προβεί σε απεργία πείνας και δίψας από τις φυλακές Κορυδαλλού, στις φυλακές Νιγρίτας. Μεταγωγή σε μια φυλακή υπερπλήρη (σύμφωνα με στοιχεία σωματείων της φυλακής από τους 600 κρατουμένους που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει η φυλακή, αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 800) και υποστελεχωμένη. Μεταγωγή από την πρωτεύουσα της χώρας με τριτοβάθμια Νοσοκομεία, σε μια φυλακή στο Νομό Σερρών με ένα δευτεροβάθμιο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο. Μεταγωγή παραμονές εορτών και με προφορική (;;;; ) εντολή για νοσηλεία παραμονή Χριστουγέννων.

Ως ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών δηλώνουμε ότι:

Α) αρνούμαστε να μένουμε παρατηρητές στην πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ Ε.Ν.Ι.Ν.Σ.

Β) η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όποιος άλλος εμπλέκεται να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα του ασθενούς και να δώσουν λύση σε ένα αδιέξοδο που οδηγεί στο θάνατο.

Γ) δε δεχόμαστε να γίνονται στις πλάτες μας παιχνίδια. Δεν ανεχόμαστε οι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ωθεί προς το θάνατο έναν νέο άνθρωπο, να γίνονται «ανεύθυνοι» και να προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους στους γιατρούς και κυρίως στο Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής.

Δ) οι γιατροί θα συμπεριφερθούμε απέναντι στον ασθενή μας, όπως ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας ορίζει, άσχετα με τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός μας.

Ε) Η εισαγγελία Σερρών οφείλει να δώσει γραπτή εντολή προς τους ιατρούς του Νοσοκομείου Σερρών, λαμβάνοντας υπόψη τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και να μη μένει στις προφορικές εντολές γιατί ως γνωστόν «Verba volant, scripta manent».

ΣΤ) δε δεχόμαστε μπροστά στην πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου να γίνονται παιχνίδια μετάθεσης ευθυνών, αντί να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.

Ζ) ως γιατροί και κάτοικοι του Νομού Σερρών δε δεχόμαστε η περιοχή μας να γίνεται χωνευτήρι ανθρώπινων ψυχών».

Παράλληλα, ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής Θ. Καλλινικίδης υπέβαλε σήμερα Πέμπτη την παραίτησή του, ξεκαθαρίζοντας ότι οι γιατροί δεν επιτρέπεται να παρέμβουν ιατρικά εφόσον ο ασθενής δεν το θέλει, σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και το άρθρο 12 και συμπλήρωσε ότι ο Θ. Χατζηαγγέλου αρνείται εγγράφως την οποιαδήποτε ιατρική ή νοσηλευτική παρέμβαση. Όπως λέει ο ίδιος έχει ενημερώσει ήδη την Εισαγγελέα και τον Αντεισαγγελέα για την κατάσταση και οι γιατροί δεν φέρουν καμία ευθύνη για την «ενδεχόμενη δυσμενή έκβαση της πορείας της υγείας του».

«Να μην θρηνήσουμε άλλη μια κρατική δολοφονία»

Σε ανακοίνωσή τους φίλοι, συγγενείς και συνάδελφοι του Θάνου Χατζηαγγέλου αναφέρουν: «Απαιτούμε άμεσα την ικανοποίηση των αιτημάτων του απεργού πείνας και δίψας, πριν είναι αργά. Απαιτούμε άμεσα την αναίρεση της μεταγωγής και την επιστροφή του στον Κορυδαλλό. Για να μην θρηνήσουμε άλλη μια κρατική δολοφονία» ενώ καταγγέλλουν ότι «όλες αυτές τις μέρες ασκείται αφόρητη πίεση από τις εισαγγελικές αρχές στη διοίκηση του νοσοκομείου Σερρών να προβούν σε αναγκαστική σίτιση και σε ιατρικές ενέργειες που αντιβαίνουν τον ιατρικό δεοντολογικό κώδικα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Σήμερα, Πέμπτη 29/12 και ενώ ο πολιτικός κρατούμενος Θάνος Χατζηαγγέλου διανύει την 11 μέρα απεργίας πείνας και δίψας, η κατάσταση του επιδεινώνεται και πλέον βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση όχι μόνο όσον αφορά τις ζωτικές του λειτουργίες αλλά και την ίδια του τη ζωή. Όλες αυτές τις μέρες δεν έχει υπάρξει καμία νομική εξέλιξη από την πλευρά της Πολιτείας και των θεσμών της για την εκδίκαση της προσφυγής ενάντια στην εκδικητική και αναίτια μεταγωγή του στις φυλακές Νιγρίτας. Ο Θάνος, από τις 25/12, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σερρών, με τις μετρήσεις των εξετάσεων να δείχνουν αυξημένα επίπεδα δεικτών που μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν από νεφρική ανεπάρκεια έως και ανακοπή. Όλες αυτές τις μέρες ασκείται αφόρητη πίεση από τις εισαγγελικές αρχές στη διοίκηση του νοσοκομείου Σερρών να προβούν σε αναγκαστική σίτιση και σε ιατρικές ενέργειες που αντιβαίνουν τον ιατρικό δεοντολογικό κώδικα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μετακύλιση των ευθυνών του κράτους για την επίλυση του ζητήματος στους γιατρούς. Οι ίδιοι σε ανακοίνωση τους σήμερα αρνούνται να διεκπεραιώσουν άνωθεν εντολές μη συμβατές με το λειτούργημα τους. Στο ίδιο πλαίσιο ο διευθυντής της παθολογική κλινικής υπέβαλε την παραίτηση του. Από την εκδικητική μεταγωγή του Θάνου, οι αρχές συνεχίζουν τον εμπαιγμό προς το πρόσωπο του, με αυτές τις κινήσεις.

Απαιτούμε άμεσα την ικανοποίηση των αιτημάτων του απεργού πείνας και δίψας, πριν είναι αργά. Απαιτούμε άμεσα την αναίρεση της μεταγωγής και την επιστροφή του στον Κορυδαλλό. Για να μην θρηνήσουμε άλλη μια κρατική δολοφονία.

Πέμπτη 29/12/22

Φίλοι, συγγενείς και συνάδελφοι του Θάνου Χατζηαγγέλου».

Σε απεργία πείνας ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον Θ. Χατζηαγγέλου έχουν ξεκινήσει, οι επίσης κρατούμενοι, Γιάννης Μιχαηλιδης,  Λάμπρος Βουγιουκλάκης και Φώτης Δασκαλάς.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Μιχαηλίδης: «Το σύστημα δικαιοσύνης έχει εξευτελιστεί – Η απεργία πείνας ανέδειξε τις αντιφάσεις του»

Σταματά την απεργία πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter