Σε μακροπρόθεσμους επενδυτές σχεδόν το 90% του 10ετούς ομολόγου

Σε μακροπρόθεσμους επενδυτές σχεδόν το 90% του 10ετούς ομολόγου

Στο City του Λονδίνου εντοπίζονται οι περισσότεροι επενδυτές, δηλαδή το 37,5%, που απορρόφησε τη χθεσινή έκδοση της πρώτης ελληνικής δεκαετίας μετά τα χρόνια του μνημονίου. Είναι αξιοσημείωτη και η επιστροφή των Ελλήνων επενδυτών.

Αναλυτικά σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ το 68% της έκδοσης καλύφθηκε από διαχειριστές κεφαλαίων (Fund Managers), 14,5% από τράπεζες, 4% από ασφαλιστικές εταιρείες και μόλις 11% από κερδοσκοπικά κεφάλαια (Hedge Funds).

H τελική διανομή δείχνει ακόμη ότι σε ποσοστό 37,5% η έκδοση καλύφθηκε από επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά 12% από την Ελλάδα, 9,5% από τη Γαλλία, 8% από τις ΗΠΑ, 6,5% από την Ιταλία, 6% από τις σκανδιναβικές χώρες, 5% από την Ιβηρική Χερσόνησο και 5,5% από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η ζήτηση που εκδηλώθηκε για τους νέους ελληνικούς τίτλους ήταν ισχυρή και άμεση, με αποτέλεσμα στην πρώτη μιάμιση ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών να συγκεντρωθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση της αρχικής «καθοδήγησης» από το 4,125% στο 3,90-4% και στη συνέχεια τον ορισμό της τελικής απόδοσης στο 3,9% με τις συνολικές προσφορές να φθάνουν τα 11,8 δισ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτη και η επιστροφή των Ελλήνων επενδυτών οι οποίοι – όπως αναφέρουν πληροφορίες του documentonews.gr – στην πλειοψηφία τους είναι μεγαλοπελάτες των τμημάτων διαχείρισης κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών αλλά και αμοιβαία κεφάλαια τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών.

Χαρακτηριστικά, αυτή η γκάμα των Ελλήνων επενδυτών απορρόφησε σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ. 

Διαβάστε ακόμα: «Η Ελλάδα έχει υψηλό αποθεματικό ρευστότητας» – Τι γράφει ο Διεθνής Τύπος για την επιτυχία του ομολόγου

Τσακαλώτος: Ανάγκη έναρξης σοβαρού διαλόγου για την επόμενη ημέρα με συμμετοχή όλων των πλευρών

Για την ανάγκη έναρξης ενός σοβαρού διαλόγου για την επόμενη ημέρα, με συμμετοχή όλων των πλευρών, για τα ποιοτικά στοιχεία ανάπτυξης, το κοινωνικό κράτος, το παραγωγικό μοντέλο και τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση, κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη χθεσινή νέα έξοδο της χώρας στις αγορές.

Σε δήλωσή του στο News247 ο Eυκλ. Τσακαλώτος αναφέρει τα εξής:

«Με τη σημερινή (χθεσινή) έκδοση 10ετούς ομολόγου πέφτει και το τελευταίο προπύργιο της φιλολογίας αυτών που στηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Αναδεικνύεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη για την έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου για την επόμενη ημέρα με συμμετοχή όλων των πλευρών, όπου θα συζητήσουμε ποια είναι τα ποιοτικά στοιχεία ανάπτυξης, ποιο είναι το κοινωνικό κράτος που να είναι ικανό να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες, ποιο θα πρέπει να είναι το παραγωγικό μοντέλο και ποια η σύγχρονη δημόσια διοίκηση. Όλα αυτά παίζουν κρίσιμο ρόλο τόσο για την στήριξη της ανάπτυξης, όσο και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, διασφαλίζοντας ότι όλοι θα είναι ωφελημένοι κατά την ανάκαμψη».

Διαβάστε ακόμα: Τζανακόπουλος: «Κατέρρευσαν τα καταστροφολογικά αφηγήματα της ΝΔ»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter