Σε νέα φάση μπαίνει ο εμφύλιος πόλεμος στην Αιθιοπία

Σε νέα φάση μπαίνει ο εμφύλιος πόλεμος στην Αιθιοπία

Ένας εμφύλιος που έχει χαραχθεί με το αίμα αμέτρητων αμάχων μπαίνει σε μία νέα φάση, δίχως να είναι ξεκάθαρο εάν θα λήξει στο προσεχές μέλλον. 

Τη Δευτέρα ο στρατός της Αιθιοπίας αποχώρησε από την πρωτεύουσα στο Τιγκράι και οι αντάρτες εισήλθαν ως απελευθερωτές εν μέσω πανηγυρισμών στη πόλη Μεκέλε. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αλλάζει τις ισορροπίες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα και τους φέρνει σε θέσεις ισορροπίας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του αιθιοπικού εμφυλίου. Η απάντηση της Αιθιοπικής κυβέρνησης στις εξελίξεις ήταν η ανακοίνωση μίας μονομερούς ανακωχής στη περιοχή, όμως δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι αντάρτες έχουν αποδεχθεί αυτή τη νέα κατάσταση. 

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αιθιοπία διαρκεί οκτώ μήνες ανάμεσα στους αντάρτες (Tigray Defense Forces – TDF) που ανήκουν στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (Tigray People’s Liberation Front – TPLF). Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν αντιδράσει σε «προληπτικές» επιθέσεις των ανταρτών στις 4 Νοεμβρίου 2020. Συγκρούσεις που ακολούθησαν τις παράνομες -για τη αιθιοπική κυβέρνηση- εκλογές στις 9 Σεπτεμβρίου 2020. Πάντως και οι δύο πλευρές αρνούνται να αναλάβουν κάποια ευθύνη για τη κλιμάκωση της σύγκρουσης  

Στη συνέχεια ο αιθιοπικός στρατός εισέβαλλε στην περιοχή Τιγκράι σε συνεργασία με πολιτοφυλακές γειτονικών περιφερειών καθώς και του στρατού της γειτονικής χώρας Ερυθραίας ενώ κατελήφθη η περιφερειακή πρωτεύουσα Μεκέλε. Σκοπός της εισβολής ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης του TPLF και η ανάκτηση του ελέγχου της περιφέρειας.

Οι αντάρτες του TDF υποχώρησαν και ανασυγκροτήθηκαν και πέρασαν τους επόμενους μήνες στρατολογώντας και εξοπλίζοντας νέους μαχητές. Παράλληλα, ενεπλάκην σε έναν αντάρτικο πόλεμο φθοράς όπου διατηρούσαν το πλεονέκτημα εναντίον των καλύτερα εξοπλισμένων αντιπάλων τους. Τη προηγούμενη εβδομάδα ένιωσαν αρκετά ισχυροί και ξεκίνησαν την αντεπίθεση τους οδηγώντας τον αιθιοπικό στρατό σε άτακτη υποχώρηση από τη Μεκέλε. 

Η τάχιστη προέλαση του TDF είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπιι Αχμέτ, ο οποίος είχε υποσχεθεί πέρυσι ένα γρήγορο τέλος στις εχθροπραξίες και μία καθαρή νίκη σε ένα διάστημα μερικών εβδομάδων. 

Ο Γκετατσίου Ρέντα, εκτελεστικό μέλος του TPLF, μίλησε στους New York Times και ανέφερε ότι οι δυνάμεις των ανταρτών αυξήθηκαν από νέους εθελοντές, επιτέθηκαν και έβαλαν στο στόχαστρο τέσσερις μεραρχίες του κυβερνητικού στρατού. «Ξεκινήσαμε την επίθεση στις μεραρχίες που πιστεύαμε ότι ήταν κρίσιμες (…) την ίδια στιγμή, αποχώρησαν από πολλές πόλεις». Ο Σίσαϊ Χάγκος κάτοικος της πόλης Μεκέλε γιόρταζε την αποχώρηση του αιθιοπικού στρατού και δήλωσε στους New York Times «Αυτοί εισέβαλαν. Ο Άμπιι είναι ένας ψεύτης και ένας δικτάτορας αλλά ήδη ηττήθηκε. Το Τιγκράι θα είναι μία ανεξάρτητη χώρα!». 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter