Σε πανικό το Μαξίμου για τις εφόδους της ΑΔΑΕ

Σε πανικό το Μαξίμου για τις εφόδους της ΑΔΑΕ
”ıÊfiÙÁÛÁ ÛÙÁÌ ≈ÈÙÒÔfi »ÂÛÏ˛Ì Í·È ƒÈ·ˆ‹ÌÂÈ·Ú ÙÁÚ ¬ÔıÎfiÚ, Âfl Ù˘Ì ≈ÍË›ÛÂ˘Ì –ÂÒ·„Ï›Ì˘Ì, ÂÙ˛Ì 2017 Í·È 2018, ÙÁÚ ¡Ò˜fiÚ ƒÈ·Ûˆ‹ÎÈÛÁÚ ÙÔı ¡ÔÒÒfiÙÔı Ù˘Ì ≈ÈÍÔÈÌ˘ÌÈ˛Ì Í·È ·ÍÒ¸·ÛÁ ÙÔı –ÒÔ›‰ÒÔı, ◊ÒfiÛÙÔı —‹ÏÏÔı, ÙÁÌ ‘ÒflÙÁ 5 ÕÔÂÏ‚ÒflÔı 2019. (EUROKINISSI/√…¡ÕÕ«” –¡Õ¡√œ–œ’Àœ”)

Ερχονται επιτόπιοι έλεγχοι στους παρόχους τηλεφωνίας για τις παρακολουθήσεις

Εφόδους στις εγκαταστάσεις των παρόχων κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να πραγματοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ώστε να αποκαλυφθεί ποια πρόσωπα παρακολουθούσε με παρακρατικές μεθόδους η υπό την εποπτεία του Κυρ. Μητσοτάκη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, οι έλεγχοι έχουν ανασταλεί για λίγες ημέρες λόγω ασθένειας του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου από κορονοϊό, αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν με εντατικούς ρυθμούς. Η διενέργεια των ελέγχων είχε αποφασιστεί σε συνεδρίαση της ολομέλειας της ΑΔΑΕ τέσσερις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, με τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής να τίθεται επικεφαλής του κλιμακίου που θα τους πραγματοποιήσει. Αυτό έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και καταδεικνύει και τη σημασία που δίνει η ΑΔΑΕ στις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. Αλλωστε στα μέλη της ΑΔΑΕ είναι ξεκάθαρο ότι όχι μόνο αποτελεί συνταγματική τους υποχρέωση η διενέργεια ελέγχων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που άπτεται της λειτουργίας της ίδιας της δημοκρατίας, αλλά και πως σε περίπτωση που ευθυγραμμιστούν με τις κυβερνητικές επιταγές για θάψιμο της υπόθεσης, τότε πιθανότατα θα βρεθούν αντιμέτωπα με ποινικές ευθύνες.

Δείτε επίσης: TAZ: «Καρφιά» για την απόδοση Δικαιοσύνης στην Ελλάδα – «Πελατειακές σχέσεις, νεποτισμός και διαφθορά»

Στην ΑΔΑΕ έχουν κατατεθεί αιτήματα από διάφορα πρόσωπα για τον έλεγχο των κινητών τους τηλεφώνων, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα αιτήματα που κατέθεσαν μέσω των συνηγόρων τους ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης και η αντεισαγγελέας εφετών, τέως εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα τηλέφωνά τους είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση, όπως επίσης και μια σειρά πολιτικών προσώπων.

Ολα αυτά έχουν προκαλέσει πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είναι έξαλλος με υπουργούς που του είχαν υποσχεθεί ότι «ελέγχουν την κατάσταση», όπως έγραψε πρόσφατα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Μάλιστα, όπως ανέφερε, ο Μητσοτάκης φέρεται να απειλεί ότι θα «πάρει κεφάλια», γεγονός που αποδεικνύει την κατάσταση πανικού λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών.

Εκ του συντάγματος οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ

Η διενέργεια ελέγχων από κλιμάκιο της ΑΔΑΕ με επικεφαλής τον ίδιο τον πρόεδρό της, επίτιμο αντιπρόεδρο του ΣτΕ Χρ. Ράμμο είναι ίσως το κλειδί για τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών, δεδομένης της στάσης που κρατά μέχρι τώρα η Δικαιοσύνη. Το κλιμάκιο της ΑΔΑΕ θα μεταβεί επιτόπου στις εγκαταστάσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων Cosmote, OTE, Vodafone και Wind για «έλεγχο όλων των αρχείων τους σχετικά με άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών διαφόρων προσώπων», όπως αναφερόταν στη σχετική απόφαση της ολομέλειας της ΑΔΑΕ, η οποία είναι η αρχή που ορίζεται από το ίδιο το σύνταγμα και μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για τις δυσώδεις παρακρατικές ενέργειές της υπό τον Μητσοτάκη ΕΥΠ.

Αλλωστε, ακόμη και οι κατάπτυστες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2021 και το 2022 (άρθρο 87 του ν. 4790/2021 και άρθρο 4 του ν. 5002/2022) οι οποίες απαγορεύουν με «πρόδηλη αντισυνταγματικότητα» τη χορήγηση πληροφοριών σε όσους ήρθη το απόρρητο των επικοινωνιών (παρά μόνο ενημέρωση μετά την πάροδο τριών ετών από την παύση της ισχύος της διάταξης παρακολούθησης) δεν θέτουν περιορισμούς στην αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ να ελέγξει τις κρατικές υπηρεσίες και τους ιδιώτες παρόχους για την τήρηση ή όχι των διαδικασιών απορρήτου. Για να περιοριζόταν η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ θα απαιτούνταν σύμφωνα με νομικές πηγές η αναθεώρηση διατάξεων του συντάγματος.

Τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ να προβαίνει σε απρόσκοπτους ελέγχους στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας έχουν επισημάνει με δηλώσεις τους στο Documento κορυφαίοι επιστήμονες του δικαίου αλλά και δικηγόροι όπως οι Αριστοτέλης Ι. Χαραλαμπάκης, Αντώνης Ρουπακιώτης, Ακρίτας Καϊδατζής, Κωνσταντίνος Ζώρας, Γιάννης Α. Τασόπουλος και Γιάννης Μαντζουράνης. Επίσης, τα μέλη της ΑΔΑΕ γνωρίζουν πολύ καλά πως σε περίπτωση που «αδρανήσουν» σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που αφορούν τις παρακολουθήσεις, τότε πιθανότατα θα βρεθούν αντιμέτωπα με ποινικές ευθύνες.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ΑΔΑΕ έχει αποφασίσει την ικανοποίηση του αιτήματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να λάβει γνώση για τις διατάξεις άρσης τηλεφωνικού απορρήτου της τελευταίας τριετίας που αφορούν πρόσωπα αυξημένης ευθύνης, δηλαδή υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, δικαστές αλλά και αρχηγούς ή αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ αναμένεται να διαλευκάνουν και να αποσαφηνίσουν την πλήρη έκταση της παρακρατικής δράσης της υπηρεσίας παρά το γεγονός, όπως είχε επισημάνει πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ότι «η ΑΔΑΕ και ο πρόεδρός της είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης επειδή ασκούν τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με το σύνταγμα και τη συνείδησή τους».

Το πρώτο ντου και τα «λαβράκια»

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου κλιμάκιο της ΑΔΑΕ πραγματοποίησε έφοδο στην Cosmote. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου ήταν παρακολουθούμενοι από την ΕΥΠ ως πρόσωπα επικίνδυνα για την εθνική ασφάλεια. Ουσιαστικά ο έλεγχος της ανεξάρτητης αρχής επιβεβαίωσε όσα εδώ και καιρό έχει αποκαλύψει το Documento για τις παρακολουθήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η έφοδος της ΑΑΔΕ ωστόσο στην Cosmote δεν ήταν βελούδινη. Η νομική σύμβουλος της εταιρείας επιχείρησε να παρεμποδίσει την έρευνα και απευθύνθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ώστε να μην την επιτρέψει. Ο Ισ. Ντογιάκος εξέφρασε την άποψη ότι η έρευνα είναι παράνομη. Τότε από τα κλιμάκια της Α∆ΑΕ τού επισημάνθηκε ότι η στάση του μπορεί να ερμηνευτεί ως παράβαση καθήκοντος.

«Ενδείξεις παρακολούθησης του τηλεφώνου μου»

Το αίτημα του Κώστα Βαξεβάνη στην ανεξάρτητη αρχή για έλεγχο

Στην Α∆ΑΕ έχουν καταθέσει αιτήµατα για έλεγχο των κινητών τηλεφώνων τους διάφορα πρόσωπα τα οποία µέχρι στιγµής δεν έχουν γίνει γνωστά. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα αιτήµατα ελέγχου που κατέθεσαν πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, των ΜΜΕ και της δηµοσιογραφίας. Οπως για παράδειγµα ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ µετά την καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη, ο ευρωβουλευτής του Renew Europe Γ. Κύρτσος, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αλλά και ο δηµοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον Κ. Βαξεβάνη η αίτηση στην Α∆ΑΕ για έλεγχο των προσωπικών του τηλεφώνων κατατέθηκε την Πέµπτη 5 Ιανουαρίου 2023 µέσω του συνηγόρου του, Γιάννη Μαντζουράνη. Στην ουσία ο Κ. Βαξεβάνης έπραξε το αυτονόητο. Κάτι που θα έπρεπε να έχουν κάνει πολλά από τα «γαλάζια» παρακολουθούµενα πρόσωπα, αλλά… δεν το έπραξαν. Στην αίτηση ελέγχου προς την Α∆ΑΕ ο εκδότης του Documento κάνει λόγο για ενδείξεις παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, κάτι που όπως επισηµαίνει ήταν «σε πλήρη γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Δείτε επίσης: Αίτημα Βαξεβάνη στην ΑΔΑΕ για έλεγχο των τηλεφώνων του

«Είναι προφανές και αδιαµφισβήτητο ότι και εγώ όπως και τα εκατοντάδες άλλα ήδη γνωστά πρόσωπα, µεταξύ των οποίων και δηµοσιογράφοι, έχω τεθεί στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων µε εντολή σε κάθε περίπτωση εν πλήρη γνώσει του κ. Μητσοτάκη» υπογραµµίζεται µεταξύ άλλων στην αίτηση Βαξεβάνη, ενώ όπως επισηµαίνεται, «η εν λόγω διαπίστωση ενισχύεται και από το γεγονός ότι καθ’ όλο το χρονικό διάστηµα των τελευταίων µηνών εντοπίζονται συνεχώς φαινόµενα που παραπέµπουν σε παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεών µου».

Στην αίτησή του ο Κώστας Βαξεβάνης (στο στιγμιότυπο με τον συνήγορό του Γιάννη Μαντζουράνη) επικαλείται τεχνικά προβλήματα στο τηλέφωνό του που όχι μόνο εντείνουν τις υποψίες του, αλλά και «δημιουργούν ιδιαιτέρως βάσιμες και ισχυρές ενδείξεις ότι έχει τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης»

Τα τεχνικά προβλήµατα στα τηλέφωνα Βαξεβάνη

Ειδικότερα, στην αίτηση ελέγχου του Κ. Βαξεβάνη γίνεται λόγος για «συχνότατο αιφνίδιο τερµατισµό των συνδιαλέξεών του που πραγµατοποιούνται από τη σύνδεση κινητής τηλεφωνίας σε περιοχές χωρίς πρόβληµα συνδεσιµότητας», «παρέµβαση τρίτων άγνωστων συνοµιλητών κατά τη διάρκεια των συνδιαλέξεων», «ακρόαση αντίλαλου της φωνής του κατά τη συνοµιλία», «προηγούµενος συνοµιλητής του άκουγε µετά τον τερµατισµό της συνοµιλίας τους την αµέσως επόµενη συνοµιλία του µε άλλο πρόσωπο», «συχνή υπερθέρµανση της συσκευής του κινητού του τηλεφώνου». Τεχνικά προβλήµατα δηλαδή που όχι µόνο εντείνουν τις «υποψίες» του, όπως αναφέρεται, αλλά παράλληλα «δηµιουργούν ιδιαιτέρως βάσιµες και ισχυρές ενδείξεις ότι έχει τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης των επικοινωνιών του».
Για τους λόγος αυτούς ο εκδότης του Documento ζητεί από την Α∆ΑΕ να τον ενηµερώσει:
• «Αν έχει υποστεί είτε πριν είτε µετά την ψήφιση του ν. 4790/2021 άρση απορρήτου καθώς και τις συνθήκες υποκλοπής των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων που γίνονται είτε µέσω του σταθερού είτε µέσω του κινητού ή των σταθερών του τηλεφώνων».
• «Να λάβει γνώση για τα χρονικά διαστήµατα, τα τοπικά όρια και την αιτία που παρακολουθούνται οι αριθµοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας µε επίσηµη επισύνδεση από την ΕΥΠ καθώς και όσα σχετικά στοιχεία συλλέχτηκαν από την επιβολή της άρσης του απορρήτου και των ως άνω τηλεφωνικών συνδέσεων».

Για «σοβαρές ενδείξεις» µιλάει η Τουλουπάκη

Για «σοβαρές ενδείξεις παρακολούθησης» κάνει λόγο όµως στην αίτηση που κατέθεσε στην Α∆ΑΕ µέσω του συνηγόρου της Γ. Μαντζουράνη και η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς και αντεισαγγελέας εφετών Ελ. Τουλουπάκη, καθώς τους τελευταίους µήνες έχει διαπιστώσει στα τηλέφωνά της συνεχώς «φαινόµενα που παραπέµπουν σε παρακολούθηση των συνδιαλέξεων».
Ζητά λοιπόν από την Α∆ΑΕ να ελέγξει κατά πόσο τα τηλέφωνά της είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από το 2019 µέχρι και σήµερα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παρακολούθησή της ζητά να διερευνηθεί η επαρκής τεκµηρίωση της υπηρεσίας που ζήτησε την άρση και να ενηµερωθεί πότε ήταν υπό παρακολούθηση, την αιτία αλλά και τα στοιχεία που προέκυψαν.

Η αίτηση Τουλουπάκη βασίζεται και στο δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Εστία» (4.12.2022) µε τίτλο «Ο κ. Πλιώτας και η κ. Τουλουπάκη µεταξύ των 170 υπό παρακολούθηση». Η αντιεισαγγελέας εφετών στην αίτησή της επισηµαίνει ακόµη ότι η ίδια «ανήκει στα πρόσωπα οι τηλεφωνικές συνοµιλίες των οποίων παρακολουθούντο ή και παρακολουθούνται µέσω του κακόβουλου λογισµικού Predator, που λειτουργούσε υπό την ευθύνη ενιαίου κέντρου καθοδήγησης σε απόλυτη συσχέτιση µε τις κατ’ ουσίαν παράνοµες επίσηµες επισυνδέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».
Στις αιτήσεις ελέγχου των Κ. Βαξεβάνη και Ελ. Τουλουπάκη προς την Α∆ΑΕ γίνεται λόγος για αντισυνταγµατικότητα του νόµου της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την ενηµέρωση των παρακολουθούµενων από την Α∆ΑΕ. Οπως επισηµαίνεται, «δεν µπορεί να υπάρξει άρνηση χορήγησης των αιτούµενων πληροφοριακών στοιχείων», καθώς ο νόµος που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη «είναι πρόδηλα αντισυνταγµατικός».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter