«Σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit, οι βουλευτές θα ενέκριναν νέο δημοψήφισμα πριν τις εκλογές»

«Σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit, οι βουλευτές θα ενέκριναν νέο δημοψήφισμα πριν τις εκλογές»

Την άποψη ότι οι βουλευτές θα ενέκριναν έναν ακόμη νόμο που να προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Brexit πριν να διεξαχθούν εκλογές, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση, διατυπώνει ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής και προηγουμένως βουλευτής των Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτουιν, ένας από τους «αρχιτέκτονες» του νόμου που εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες και υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αποχώρηση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Λέτουιν δηλώνει την αντίθεσή του να ξεκαθαριστεί η κατάσταση για το Brexit μέσα σε μια προεκλογική περίοδο και ότι είναι σχεδόν σίγουρος πως οι βουλευτές θα συνεχίσουν να αναβάλλουν τις εκλογές μέχρι να λυθεί το θέμα της αποχώρησης. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην Evening Standard λέει χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω πως μπορεί να γίνει αυτό (να λυθεί το Brexit) μαζί με τις εκλογές, όπου θα μπερδευτεί με όλα τα άλλα θέματα». Εκτιμά, επίσης ότι όσες φορές ο Μπόρις Τζόνσον και να υποβάλλει το αίτημα για εκλογές το φθινόπωρο, το κοινοβούλιο θα το εμποδίσει, καθώς δεν θα υπάρχει πλειοψηφία. «Ο λόγος είναι επειδή μπερδεύονται τα πράγματα. Οι εκλογές αποφασίζονται στη βάση όλων των ανησυχιών που έχουν οι πολίτες για το ποιος θέλουν να τους κυβερνήσει. Το Brexit είναι ένα διαφορετικό θέμα».

Συμφωνεί με την άποψη που διατύπωσαν ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και ο αντιπρόεδρος του Εργατικού κόμματος, Τομ Γουότσον, ότι πρέπει να προηγηθεί ένα δημοψήφισμα πριν από τις εκλογές, διαφορετικά (οι εκλογές) θα καταλήξουν σαν εξουσιοδότηση για δημοψήφισμα στο Brexit και τα εσωτερικά ζητήματα θα παραγκωνιστούν. Ωστόσο, η αποστασιοποίηση του επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, από αυτή την ιδέα, εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο, χωρίς την υποστήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα καταφέρει να εγκριθεί μία τέτοια νομοθετική πρόταση από το κοινοβούλιο.

Ο Λέτουιν δεν εξηγεί τους λόγους μίας ενδεχόμενης μεταστροφής, αλλά ισχυρίστηκε ότι τελικά οι βουλευτές θα συσπειρωθούν γύρω από την απόψή του πως πρέπει να προηγηθεί ένα δημοψήφισμα. «Έχω ακούσει όλων των ειδών τις προβλέψεις για τον χρόνο των εκλογών αλλά δεν ήμουν ποτέ σίγουρος ότι είναι σωστές, επειδή πιστεύω θα έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που θα συμφωνεί με την άποψή μου ότι είναι καλύτερο να λυθούν πρώτα τα θέματα του Brexit και μετά να γίνουν εκλογές» είπε και πρόσθεσε: «αυτό σημαίνει ότι είτε παίρνεις μία συμφωνία και την εφαρμόζεις, κάτι που είναι σχετικά γρήγορο, ή έχεις μία συμφωνία που θα ακολουθείται από δημοψήφισμα, κάτι που είναι σχετικά μακροχρόνιο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter