«Ιανός»: Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία (Συνεχής Ενημέρωση)

«Ιανός»: Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία (Συνεχής Ενημέρωση)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση του κυκλώνα «Ιανού» στην Δυτική Ελλάδα ο οποίος έχει προκαλέσει ήδη αρκετά προβλήματα στα νησιά του Ιουνίου.

Στο μεταξύ η σφοδρή κακοκαιρία «Ιανός» θα συνεχιστεί και το Σάββατο, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ θα υπάρξει περιορισμός τους το βράδυ. Θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων και θα πέσει η θερμοκρασία. Περισσότερα ΕΔΩ

(22:30) Αλμυρός: Πλημμύρισε ο αυτοκινητόδρομος – Ταλαιπωρία για τους οδηγούς

Σε ποτάμι μετατράπηκε το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης – Λαμίας το βράδυ της Παρασκευής στο ύψος του Αλμυρού. 

Χείμαρρος πλημμύρισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας (προς Αθήνα) με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και εκατοντάδες αυτοκίνητα να εγκλωβιστούν στην εθνική κάτω από σφοδρή βροχόπτωση. 

Συγκεκριμένα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, ανακοινώθηκε, ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω έντονης βροχόπτωσης και ύπαρξης μεγάλου όγκου υδάτων στο οδόστρωμα, έχει διακοπεί στη 286 χ/θ του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Αλμυρού Μαγνησίας, στο ρεύμα προς Αθήνα

(21:30) Πορεία προς τα νότια για τον Ιανό

Ο μεσογειακός κυκλώνας «σάρωσε» τα νησιά του Ιονίου και τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας, ενώ προβλήματα καταγράφηκαν και στη Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ο «Ιανός» θα συνεχίσει να επηρεάζει και αύριο, Σάββατο, τα νησιά του Ιονίου (από τη Λευκάδα και νοτιότερα), την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και τη Θεσσαλία. Προς το βράδυ του Σαββάτου, τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν όσον αφορά το Ιόνιο.

(19:55) Φθιώτιδα: Απεγκλωβισμός εργαζομένων ΟΣΕ από σήραγγα

Τρεις εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν μεταβεί με βαγόνι του ΟΣΕ να επιθεωρήσουν τη σιδηροδρομική γραμμή κοντά στη Λαμία, εγκλωβίστηκαν καθώς ανέβηκε η στάθμη του νερού και το βαγόνι τους ακινητοποιήθηκε.

Οι επιχειρήσεις των ανδρών της 7ης ΕΜΑΚ ήταν επιτυχημένες, με τους τρεις εργαζόμενους του ΟΣΕ να είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι άνδρες της πυροσβεστικής αλλά και της 7ης ΕΜΑΚ έχουν προχωρήσει σε περισσότερους από 50 απεγκλωβισμούς ατόμων στην ευρύτερη περιοχή του Λιανοκλαδίου και των Λουτρών Υπάτης.

(19:10) Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος, με εντολή της Πολιτικής Προστασίας.

Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας μας (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός), με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και την Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 17-09-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 17 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 στις παραπάνω περιοχές και θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έως 05-10-2020 και 06-10-2020 αντίστοιχα.

Δείτε επίσης: Κακοκαιρία «Ιανός»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος

(18:00) Λαμία: 7ωρη μάχη σε 5 χωριά λόγω κακοκαιρίας

Πάνω από 7 ώρες παλεύουν πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολιτική προστασία ανάμεσα σε 5 χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας για να σώσουν περιουσίες αλλά και ανθρώπους. Ισχυρές βροχοπτώσεις, πρωτοφανείς για την περιοχή, ξεκίνησαν πολύ πριν το μεσημέρι και συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Ο δρόμος από τη Λαμία προς το Καρπενήσι έχει κλείσει καθώς σε μία απόσταση που ξεπερνά τα 15 χλμ έχουν δημιουργηθεί ποτάμια που ουσιαστικά έχουν ακινητοποιήσει δεκάδες οχήματα κατά μήκος του δρόμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλήσεις στην πυροσβεστική είναι εκατοντάδες ωστόσο όμως δίνουν κύριο βάρος στην υποβοήθηση των ανθρώπων οι οποίοι ζητούν να μεταφερθούν σε περισσότερο ασφαλές περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες με χωματουργικά οχήματα πλησιάζουν από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρουν άτομα τα οποία νιώθουν ανασφάλεια σε άλλα σπίτια συγγενών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να μεταφέρουν ασθενείς ή ακόμη και ηλικιωμένους οι οποίοι καλούσαν σε βοήθεια.

Το ύψος του νερού στο χωριό Λιανοκλάδι στον κεντρικό δρόμο ξεπερνά τα 60 εκατοστά και έχει ακινητοποιήσει δεκάδες αυτοκίνητα μέσα στα νερά. Οι οδηγοί τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν αφού είχε διακοπεί και η κυκλοφορία και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο περιμένοντας την εκτόνωση της θεομηνίας.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστών για να μεταφερθούν με ασφάλεια.

Αρχικά οι έντονες βροχοπτώσεις χτύπησαν τη νότια πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, τα Λουτρά Υπάτης και τις γύρω περιοχές καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις ήταν στο όρος Οίτη. Από εκεί φούσκωσαν οι χείμαρροι και νερά μαζί με φερτά υλικά δημιούργησαν ποτάμια για να καταλήξουν μέσα στα χωριά και σε κατοικημένες περιοχές γεμίζοντας υπόγεια και ισόγεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από 15 υπόγεια και ισόγεια σε ξενοδοχεία στα Λουτρά Υπάτης πλημμύρισαν και χρειάστηκαν παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για άντληση υδάτων.

Στο χωριό Ζηλευτό και Λιανοκλάδι, από την απέναντι πλευρά που είναι το όρος Όρθρυς πλημμύρισαν ρέματα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι δρόμοι έγιναν τα ποτάμια και οδήγησαν τα νερά σε σημεία που να δημιουργούν προβλήματα στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την μία το μεσημέρι και μετά η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώθηκε στο χωριό Λιανοκλάδι όπου υπήρξαν και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους ανθρώπους να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για τα νερά να έχουν δημιουργήσει τους νέους χειμάρρους.

Οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι ακόμη και στο χωριό Στίρφακα από τα νερά τα οποία έφτασαν εκεί από το όρος Ορθρυ.

Μάλιστα τα νερά μετά το χωριό κατευθύνθηκαν στη σιδηροδρομική γραμμή και από 4.30 το απόγευμα είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνιακά από το Λιανοκλάδι μέχρι το Δομοκό. Ετσι από την Αθήνα τα τρένα έρχονται μέχρι το Λιανοκλάδι και από κει μεταφέρονται οι επιβάτες με λεωφορεία μέχρι το Δομοκό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

(17:30) Ο Ιανός έκοψε σιδηροδρομικά την Ελλάδα στα δύο

Μια κακοκαιρία ήταν αρκετή για να κοπεί σιδηροδρομικά στα δύο η Ελλάδα. Όπως έγινε γνωστό οι κακοτεχνίες στην εθνική οδό Ε65, λίγο μετά τη Λαμία προκάλεσαν πλημμύρα στη νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται πλέον τα δρομολόγια.

(16:40) Φθιώτιδα: Ποτάμια οι δρόμοι, πλημμύρισαν σπίτια

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» και από τη Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με το lamiareport, με ιδιαίτερη σφοδρότητα ο κυκλώνας «Ιανός» χτύπησε τις δυτικές περιοχές της Λαμίας στα όρια με το Δήμο Μακρακώμης και το δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου.

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμό ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στο δρόμο ή τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρισμένων δρόμων.

Συγκεκριμένα δεκάδες είναι οι κλήσεις στο «199» για απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα σπίτια τους στην αρχή του Λιανοκλαδίου, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολίτες με κινητικά προβλήματα. Ένας εξ αυτών με μέριμνα του ΕΚΑΒ θα διακομιστεί στο Νοσοκομείο Λαμίας, καθώς το σπίτι του πλημμύρισε και διεσώθη από τους πυροσβέστες. Άλλοι πάλι θα μεταφερθούν στο Δημαρχείο Λαμίας αφού το σπίτι τους πλημμύρισε.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στη Στίρφακα, όπου τα ρέματα παρέσυραν ακόμη και μάντρες σπιτιών και το Ζηλευτό. Επίσης στο Παλιούρι και το Τρίλοφο πάλι επενέβησαν σωτήρια οι πυροσβέστες για απεγκλωβισμό ηλικιωμένων ανθρώπων.

Επιπλέον δεκάδες είναι οι εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα επί της Εθνικής Οδού Λαμίας – Καρπενησίου, η κυκλοφορία στην οποία έχει διακοπεί από τις 14:50 στη διασταύρωση με τα Λουτρά Υπάτης. Οχήματα έχουν μείνει στο δρόμο εγκλωβισμένα από τα νερά τόσο στον δρόμο από Λουτρά Υπάτης προς το εθνικό δίκτυο (είναι κλειστός και ο δρόμος από Μεξιάτες), όσο και επί της εθνικής οδού. Χαρακτηριστικά τα νερά από τους χείμαρρους που καταλήγουν στο Σπερχειό, όπως το Γραμμενόρεμα και το ρέμα της Στίρφακας, έχουν φέρει στο οδόστρωμα πάνω από μισό μέτρο νερό.

Με εξαίρεση τα πυροσβεστικά οχήματα και αυτά της Πολιτικής Προστασίας απαγορεύεται η διέλευση οποιουδήποτε άλλου οχήματος.

(17:20) Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου – Προβλήματα σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου και στην περιαστική της περιοχή, καθώς επίσης το βορειοδυτικό και νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη έχουν εντοπιστεί από τα συνεργεία πλήθος βλαβών, ωστόσο οι συνθήκες που έως τώρα επικρατούν καθυστερούν την αποκατάστασή τους.

Όπως επισημαίνει ο Διαχειριστής, τα συνεργεία του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του φαινομένου «Ιανός» σε πλήρη ετοιμότητα, με αυξημένο τεχνικό προσωπικό, εξοπλισμό, οχήματα κλπ, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές -Δυτική Πελοπόννησο, Ιόνια νησιά, Κεντρική Ελλάδα, Εύβοια και Αττική- στις οποίες έχουν ήδη εκδηλωθεί ή αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Το συνολικό τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών συνεργείων που βρίσκεται από προχθές σε επιφυλακή είναι 830 άτομα, ενώ το σύνολο των ειδικών οχημάτων για την εκτέλεση εργασιών, 130. Στις περιοχές που επλήγησαν σφοδρότερα έχει ήδη προγραμματιστεί η περαιτέρω ενίσχυσή τους με τεχνικό προσωπικό σήμερα και αύριο.

Οι ενισχυμένες μονάδες της εταιρίας είναι σε επιφυλακή σε όλες τις παραπάνω περιοχές, προκειμένου, μόλις καθίσταται δυνατή και ασφαλής η επέμβασή τους στο Δίκτυο, να αποκαθίστανται όσο το δυνατόν ταχύτερα οι βλάβες. Επί τόπου στις πληγείσες περιοχές έχει ήδη μεταβεί ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Α. Μάνος και τα αρμόδια στελέχη, για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό όλων των απαραίτητων εργασιών.

(16:14) Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης εξέδωσε ενημέρωση ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ η κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τους πολίτες, προκειμένου να τηρήσουν κάποια μέτρα και να αποφύγουν κάποιες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα έντονα φαινόμενα προβλέπονται για την δυτική Κρήτη το Σάββατο (19-09-2020) και θα επικρατήσουν σε όλη την Κρήτη την Κυριακή (20-09-2020).

«Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα το επιχειρησιακό μας σχεδιασμό» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας υπενθυμίζει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας, όπως την ασφάλιση αντικειμένων και πρόχειρων κατασκευών, οι απαραίτητες μετακινήσεις να γίνονται με προσοχή και πάντως με γνώμονα την ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα και την κατάσταση του οδικού δικτύου, την αποφυγή μετακίνησης σε περιοχές που παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα ή χείμαρρους και την αποφυγή υπαίθριων δραστηριοτήτων.

(16:01) Φωτογραφία του «Ιανού» από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-3 

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Copernicus Sentinel-3 τράβηξε μια εντυπωσιακή φωτογραφία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», καθώς αυτός διέσχιζε χθες το Ιόνιο και πλησίαζε την Ελλάδα.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες (medicanes) έχουν παρόμοιο σχήμα με άλλους κυκλώνες και τυφώνες, μπορούν όμως να σχηματιστούν πάνω από πιο ψυχρά νερά. Επίσης περιστρέφονται γύρω από το «μάτι» τους με κίνηση από δυσμάς προς ανατολάς, ενώ οι άλλοι κυκλώνες κινούνται από ανατολικά προς δυτικά.

Ο Sentinel-3 αποτελεί μέρος του προγράμματος επιτήρησης του περιβάλλοντος Copernicus της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, διαθέτει οπτικό αισθητήρα που του επιτρέπει να καταγράφει τις αλλαγές στο χρώμα των γήινων επιφανειών.

(16:01) Ο καιρός το Σάββατο

Θα συνεχιστεί η σφοδρή κακοκαιρία «Ιανός» το Σάββατο, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ θα υπάρξει περιορισμός τους το βράδυ. Θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων και θα πέσει η θερμοκρασία.

Περισσότερα ΕΔΩ

(15:49) Πύργος: Μικρής έκτασης ζημιές σε Κατάκολο, Ανδραβίδα και Λεχαινά

Μικρής έκτασης ζημιές σε περιοχές του Κατακόλου, της Ανδραβίδας και των Λεχαινών προκλήθηκαν, σύμφωνα με την περιφέρεια, από το κύμα της κακοκαιρίας, που πλήττει την Ηλεία. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, επισκέφθηκε αρχικά σήμερα το Κατάκολο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, Φραγκίσκο Κολόσακα, ο οποίος, σύμφωνα με την περιφέρεια, τον ενημέρωσε για τις μικρής έκτασης, ζημιές που προκλήθηκαν, αλλά και για τα επικίνδυνα σημεία στην περιοχή.

Στην συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε περιοχές του δήμου Ανδραβίδας -Κυλλήνης και συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Γιάννη Λέντζα. Σύμφωνα με την περιφέρεια, τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και τις πρωινές ώρες σημειώθηκαν αρκετές πτώσεις δέντρων, με τις υπηρεσίες του δήμου να παρεμβαίνουν άμεσα και να δίνουν λύσεις.

Παράλληλα, έγιναν προληπτικές παρεμβάσεις από τα μηχανήματα που εργάζονται στο αντιπλημμυρικό έργο που εκτελείται στην περιοχή, «Μπρινιάς». Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι εργασίες καθαρισμού αποστραγγιστικών τάφρων, στην περιοχή της Γαστούνης, αλλά και στην περιοχή του νοσοκομείου Πύργου.

(15:44)  Κλειστός Σάββατο και Κυριακή ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς

Κλειστός θα παραμείνει αύριο Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, καθώς και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς. Ο Δρυμός σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κλείνει λόγω επικείμενων έντονων καιρικών φαινόμενων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση αν τα καιρικά φαινόμενα συνεχιστούν και την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου τότε ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς θα συνεχίσει να είναι κλειστός. Αν οι καιρικές συνθήκες ομαλοποιηθούν και κριθεί ότι δεν έχουν γίνει ζημιές ο Δρυμός θα ανοίξει την Δευτέρα 21 του μήνα.

(15:10) Λαμία: Ξεχασμένοι χείμαρροι έγιναν ποτάμια

Μπροστά σε αξεπέραστα προβλήματα βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία¨, η αστυνομία αλλά και η πολιτική προστασία στη Φθιώτιδα αφού η έντονη βροχόπτωση που κρατά περισσότερο από 2 ώρες έχει δημιουργήσει πληθώρα από προβλήματα σε πολλά χωριά 10 και 12 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Τα ακόμα και ξεχασμένα ρέματα έχουν κουβαλήσει φερτά υλικά και νερά μέσα σε κατοικημένες περιοχές σε αρκετά χωριά, ενώ χωματουργικά μηχανήματα των δήμων αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να εκτρέψουν τα νερά έξω από κατοικημένες περιοχές.

Σε πολλά χωριά έχουν δημιουργηθεί ποτάμια τα οποία διασχίζουν κάθετα τους δρόμους με συνέπεια να διακόπτεται η συγκοινωνία κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο σε αρκετά σημεία.

Πριν από λίγο διεκόπη η συγκοινωνία από Λαμία προς Καρπενήσι 15 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία λίγο πριν το χωριό Ζηλευτό ενώ δυσκολία υπάρχει και πριν στο χωριό Λιανοκλάδι αφού διάφορα ρέματα φούσκωσαν μέσα στο χωριό βγήκαν στο δρόμο τον οποίο διασχίζουν κάθετα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Μάλιστα ένας χείμαρρος στο Ζηλευτό έχει παρασύρει και αυτοκίνητα που ήταν εντός του χωριού.

Οι πυροσβέστες δεν προλαβαίνουν τις αντλήσεις τα Λουτρά Υπάτης και το Λιανοκλάδι καθώς οι κλήσεις είναι διαρκείς. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στη συγκεκριμένη περιοχή ενώ αντίθετα στη Λαμία βρέχει σποραδικά και χωρίς μεγάλη ένταση.

(13:30) 186 χιλιοστά βροχής μέσα σε 32 ώρες

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής του «Ιανού» έως τώρα έχουν καταγραφεί στις θαλάσσιες περιοχές, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά μέσα σε 32 ώρες, από την αρχή της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής. Στην ξηρά η υψηλότερη ολική βροχόπτωση το ίδιο διάστημα καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που καταγράφονται στο πέρασμα του «Ιανού», παρακολουθεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, χρησιμοποιώντας όχι μόνο το πυκνό δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του, αλλά παράλληλα εφαρμόζοντας εξειδικευμένους αλγορίθμους που συνδυάζουν δεδομένα δορυφόρων και μοντέλων, προκειμένου να εκτιμήσει μια σειρά από μετεωρολογικές παραμέτρους ακόμη και σε περιοχές χωρίς δυνατότητες επίγειας παρατήρησης, όπως είναι οι θαλάσσιες περιοχές.

(12:15) Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις επόμενες ημέρες 

Όπως ανακοίνωσε

1. Την Παρασκευή (18-09-2020) ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου – από την Λευκάδα και νοτιότερα – την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα – κυρίως την κεντρική – και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

2. Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

3. Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.

(12:00) Εκκενώνεται νηπιαγωγείο στα Λουτρά Υπάτης

Εκκενώνεται το νηπιαγωγείο στα λουτρά Υπάτης λόγω μεγάλης ποσότητας νερών που έχουν εισβάλει στο προαύλιο του σχολείου που στεγάζεται και ο δημοτικό, σύμφωνα με το tvstar.gr

Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, οι γονείς είναι ενημερωμένοι και είναι εκεί όπως και δύναμη της πυροσβεστικής προκειμένου να απομακρύνουν τα νερά και να μπορέσουν να βγουν τα νήπια από το σχολικό κτήριο.

Το πλημμυρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη στην Υπάτη και τα Λουτρά μετά την έντονη βροχή.

Αρκετές είναι οι κλήσεις στην πυροσβεστική για αντλήσεις νερών από ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή των Λουτρών. Περισσότερα σε λίγο με φωτογραφίες και βίντεο.



https://tvstar.gr/fthiotida-articles/120804-ektakto-ekkenonetai-nipiagogeio-sta-loutra-ypatis?fbclid=IwAR3vW_vIN0vpRrnPft5uwAeqaoXFxmyFNg7x1hPifwgP9U3A4JGug2kGYSo

null

(11:40) Ιθάκη: Χωρίς ρεύμα το νησί

Την κατάσταση που επικρατεί, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, στην Ιθάκη αλλά και σε όλα Ιόνια Νησιά περιέγραψε, με δηλώσεις της

«Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα. Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα.

«Ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή, υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία όλων των περιφερειακών ενοτήτων, ώστε να αντιμετωπίσουμε ότι πρόβλημα προκύψει», προσέθεσε η περιφερειάρχης.

Διαβάστε επίσης: Σαρώνει το Ιόνιο ο Ιανός: Πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και κομμένοι δρόμοι

Στις δηλώσεις της υπογράμμισε ότι «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή», ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά». Ενημέρωσε δε πως στην περιοχή «βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους».

(11:00) Κρίσιμες οι επόμενες 9 ώρες

Κρίσιμες είναι οι επόμενες 6-9 ώρες μέχρι το απόγευμα για τα νησιά του Ιονίου, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, ενώ ένα νέο μέτωπο με έντονα καιρικά φαινόμενα θα χτυπήσει την Αττική και τη Βόρεια Εύβοια από τα βράδυ και μετά.

Ο κυκλώνας αναμένεται να παραμείνει στα Δυτικά με την ίδια ισχύ για 6- 9 ώρες και θα αρχίσει εξασθενημένος να κινείται νότια, όπου θα συνεχίσει να επηρεάζει τις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου.

Όπως είπε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, γίνεται αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών σε δρόμους και υποδομές στα νησιά του Ιονίου από συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων, με την συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και εθελοντών.

«’Έχουμε μπροστά μας όλη την ημέρα με τα φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε: «Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα δίνουν οι μετεωρολόγοι, ένα κομμάτι θερμής αέριας μάζας του κυκλώνα, ένα υπόλειμμα δηλαδή, κινείται βορειοανατολικά και συναντά ένα βορειοδυτικό ρεύμα, δηλαδή ένα μελτέμι και έτσι δημιουργείται μια σύγκληση που θα δώσει πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες και βροχοπτώσεις, αλλά όχι ισχυρούς ανέμους. Τα φαινόμενα αυτά θα πλήξουν την Κεντρική Ελλάδα από το μεσημέρι – απόγευμα και θα επηρεάσει τη Νότια Θεσσαλία και την Ανατολική και Κεντρική στερεά Ελλάδα».

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς ενδέχεται να πληγούν οι νομοί Καρδίτσας, Μαγνησίας, Βοιωτίας και Φθιώτιδα και πιθανότατα η Φωκίδα και ίσως η Βόρεια Εύβοια, από το απόγευμα και μετά. Οι περιοχές αυτές ενδέχεται να δεχτούν μεγάλο όγκο νερού, μεγάλες καταιγίδες.

«Παρακολουθούμε αυτό το καινούργιο μέτωπο που δείχνει ότι θα κινηθεί νότια και ανατολικά και προς την Κόρινθο το Σάββατο και την Αττική», ανέφερε ο υφυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι οι προβλέψεις είναι για 9 ώρες και το φαινόμενο παρακολουθείται ανά εξάωρο. Διευκρίνισε επίσης ότι η Αττική δεν θα επηρεαστεί από τον κυκλώνα, αλλά από το νέο μέτωπο που δημιουργείται. Τόνισε, τέλος, όλος ο μηχανισμός είναι σε απόλυτη επιφυλακή.

Ακολουθεί χάρτης με την προβλεπόμενη πορεία του Ιανού σύμφωνα με το meteo.gr

(10:25)  Προβλήματα και στην Κεφαλλονιά

Μεγάλες ζημιές έχει προκαλέσει ο κυκλώνας και στην Κεφαλονιά. Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδοτησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος. Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημια του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά. Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημια, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

https://www.facebook.com/kefaloniapress.gr/posts/3555044497892736

Η παραλία της Σκαλας

Gepostet von Kefalonia Press am Donnerstag, 17. September 2020

https://www.facebook.com/trelos.damoulianos/posts/3241635512558205

Τώρα στο Ληξούρι

Gepostet von Spuraggelos Damoylianos Alivizatos am Donnerstag, 17. September 2020

(9:15) Ισχυρές βροχές σε Ηλεία και Μεσσηνία

Έντονες είναι οι βροχοπτώσεις σε Ηλεία και Μεσσηνία λόγω του κυκλώνα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής.

Τις επόμενες ώρες, το φαινόμενο θα συνεχίσει να εξελίσσεται στο ίδιο τόξο, καλύπτοντας τις δυτικές ακτές της Στερεάς και της Πελοπόννησο.

https://www.facebook.com/ermisnews.gr/videos/666883407280949/?extid=WORzpwivSh7CYv4G

Εικόνες καταστροφής από την πόλη της Ζακύνθου

Εικόνες καταστροφής από την πόλη της Ζακύνθου

Gepostet von Εφημερίδα ΕΡΜΗΣ / ermisnews.gr am Freitag, 18. September 2020

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter