Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία «Ariel»: Συνεχή μηνύματα από το 112 σε όλη τη χώρα – LIVE η εξέλιξη των φαινομένων

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία «Ariel»: Συνεχή μηνύματα από το 112 σε όλη τη χώρα – LIVE η εξέλιξη των φαινομένων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ariel» έχοντας δώσει από την αρχή της ημέρας μεγάλα ύψη βροχόπτωσης στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στις Σποράδες και στην Κρήτη, ενώ πολλές περιοχές της χώρας να έχουν δεχτεί αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112. Την ίδια στιγμή οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για επιδείνωση των φαινομένων τις επόμενες ώρες και κυρίως από το βράδυ.

Δείτε επίσης: Επικαιροποιείται το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων: Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες (LIVE)

Ειδικότερα, μήνυμα μέσω του 112 που εφιστά την προσοχή και ζητά να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις εστάλη στους κατοίκους της ανατολικής Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Μαγνησίας, Ζακύνθου, της Πιερίας, της Θεσσαλίας και της Κεφαλονιάς, λόγω της κακοκαιρίας «Ariel».

Παρακολουθήστε την εξέλιξη των φαινομένων:

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης, η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

Έντονα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας (Τετάρτη προς Πέμπτη) το νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας.

Διαβάστε επίσης: Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία Ariel: Μήνυμα από το 112 σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά – LIVE η εξέλιξη των φαινομένων

Στη Θεσσαλονίκη τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται αργά σήμερα το βράδυ, από τις 10:00 έως και τις 02:00 τα ξημερώματα, και στη Χαλκιδική καθ’ όλη τη διάρκεια αυριανής ημέρας.

Η «Ariel» κάνει αισθητή την παρουσία της από τις 17.00 σήμερα σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία. Ειδικά στην παραλία Κατερίνης αναμένεται ισχυρή βροχόπτωση σήμερα το βράδυ.

Κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Σκόπελο

Με απόφαση του Δημάρχου Σκοπέλου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σκοπέλου για την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση πάρθηκε καθώς η περιοχή πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση, θυελλώδεις άνεμοι έως 8 μποφόρ, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες) τα οποία θα συνεχιστούν έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης και θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και η αποφυγή ατυχημάτων.

Η ΕΜΥ νωρίτερα την Τετάρτη, επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε χθες, Τρίτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις.

Δείτε επίσης: Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Ariel» – Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τετάρτη

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ARIEL”, που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).
Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα την Τετάρτη (30-11-2022) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.
Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

Α. Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Β. Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Επεισόδιο βροχόπτωσης κατηγορίας 4

Σύμφωνα με το Meteo.gr, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 30/11 η κακοκαιρία ARIEL, καθώς βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από τη Σικελία κινείται αργά ανατολικά. Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr έντονα φαινόμενα και μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης αναμένονται το διήμερο Τετάρτη 30/11 – Πέμπτη 01/12 σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Επισημαίνονται τα εξής:

  • Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 30/11 τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στα ανατολικά ηπειρωτικά, στη Δυτική και Νότια Κρήτη και από το απόγευμα στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.
  • Την Πέμπτη 01/12 τα έντονα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα επιμείνουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μετά το μεσημέρι τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν στην υπόλοιπη χώρα.
  • Σημαντικά θα επηρεαστούν τόσο ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όσο και ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται κυρίως μετά την αλλαγή της ημέρας προς Πέμπτη 01/12.
  • Ενισχυμένοι άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ θα επικρατήσουν στα πελάγη.
  • Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στη νότια χώρα.
  • Λόγω των αναμενόμενων μεγάλων υψών βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι πιθανό να υπάρξουν πλημμυρικά επεισόδια.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός κατά της διάρκεια της Τετάρτης 30/11.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter