Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο εκκένωσης όλης της Γάζας

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο εκκένωσης όλης της Γάζας

Ολοένα και πληθαίνουν τα στοιχεία ότι ο σχεδιασμός του Ισραήλ για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας προβλέπει μεταξύ άλλων και τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων. Το σχέδιο που διέρρευσε πριν από δύο εβδομάδες δεν ήταν πυροτέχνημα, αφού διατυπώθηκε ξανά από τα πιο επίσημα χείλη, ενώ παίρνει ήδη σάρκα και οστά. Το ξερίζωμα εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τα εδάφη τους στη βόρεια Γάζα αποτελεί ήδη τραγωδία, ενώ οι βομβαρδισμοί στα νότια της Λωρίδας σπρώχνουν τους Παλαιστίνιους ή στην έξοδο ή στον αφανισμό.

Ο ακροδεξιός «λαγός»

Είναι γνωστό πως ο Νετανιάχου έχει συγκεντρώσει στην κυβέρνησή του πληθώρα ακροδεξιών και φονταμενταλιστικών στοιχείων. Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ξεχώρισε αυτή την εβδομάδα καθώς από τον λογαριασμό του στο Facebook υποστήριξε πως η «οικειοθελής μετανάστευση» των Παλαιστινίων από τη Γάζα είναι η «σωστή ανθρωπιστική λύση» για τον πολιορκημένο θύλακα και για την περιοχή, μια στάση την οποία Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως υποστήριξη της «εθνοκάθαρσης».

Ο Σμότριτς δεν σχολίασε εν κενώ. Οι βουλευτές της Κνεσέτ Ντάνι

Ντάνον, ο οποίος έχει διατελέσει πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη, και Ραμ Μπεν-Μπαράκ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, σε άρθρο τους στη «Wall Street Journal» την περασμένη Δευτέρα πρότειναν κι αυτοί να μετακινηθεί μέρος του πληθυσμού της Γάζας σε κράτη που θα το δεχτούν.

«Ενας θύλακας όπως η Λωρίδα της Γάζας χωρίς φυσικούς πόρους και ανεξάρτητες πηγές διαβίωσης δεν έχει καμία πιθανότητα να υπάρχει ανεξάρτητα, οικονομικά και πολιτικά, σε τόσο υψηλή πυκνότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα» σημείωσε ο Σμότριτς, ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι: «Το κράτος του Ισραήλ δεν θα μπορεί πλέον να ανέχεται την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης οντότητας στη Γάζα».

Σφοδρές αντιδράσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής περιέγραψε τα σχόλια του Σμότριτς ως «μέρος του αποικιακού, ρατσιστικού σχεδίου του Ισραήλ». Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εμπλέκεται σε μια «γενοκτονία» και πρόσθεσε ότι η μόνη λύση είναι η διεθνής επέμβαση για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Επίσης, ο Μουσταφά Μπαργκούτι, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ότι ο Σμότριτς «αποκάλυψε την πραγματική πολιτική και τις προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης». «Ο ίδιος ο Νετανιάχου είπε στην αρχή του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα ότι όλοι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους. Η εθνοκάθαρση είναι έγκλημα πολέμου και γίνεται βομβαρδίζοντας έναν απροστάτευτο άμαχο πληθυσμό» σημείωσε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, ο οποίος αποκάλεσε την προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων «ένα κατεξοχήν έγκλημα πολέμου, υπό τις προβλέψεις της 4ης Συνθήκης της Γενεύης».

Στο πεδίο

Την ίδια ώρα η κατάσταση στη βόρεια Γάζα μοιάζει να έχει βγει από την κόλαση. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί από τις 7 Οκτωβρίου και ο πλήρης αποκλεισμός της από το Ισραήλ έχουν ωθήσει περισσότερα από τα δύο τρίτα των Παλαιστινίων να αφήσουν τα σπίτια τους. Περισσότεροι από 720.000 είναι οι εκτοπισμένοι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και στην πλειονότητά τους βρίσκονταν σε 150 εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Το Ισραήλ εκτιμά ότι περισσότεροι από 850.000 από το 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στη βόρεια Γάζα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και σε μεταγενέστερη ενημέρωση ανέφερε ότι σημειώθηκε μαζική έξοδος των Παλαιστινίων προς τον νότο. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100.000 Παλαιστίνιους εκτοπισθέντες μέσα σε δύο ημέρες. Ηδη δηλαδή σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας έχει στοιβαχτεί στη μισή έκτασή της, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Δεν φτάνει όμως αυτό για την κυβέρνηση Νετανιάχου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή Μέσα, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε μια εκ των κυριότερων οδικών αρτηριών της Λωρίδας που οδηγεί στον νότο του παλαιστινιακού θύλακα. Παράλληλα το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι άνοιξε ένα δεύτερο ανθρωπιστικό διάδρομο για τους Παλαιστίνιους για να εγκαταλείψουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ από τις πρώτες εβδομάδες της πολιορκίας έχει εξαπολύσει αεροπορικά πλήγματα στον νότο της Γάζας, τόσο στην πόλη Χαν Γιουνίς, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αίγυπτο, όσο και στο μοναδικό πέρασμα που μπορούν να χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για να διαφύγουν στην Αίγυπτο, εκείνο της Ράφα, ισοπεδώνοντας κατοικίες. Παρά το γεγονός ότι το Τελ Αβίβ έχει κηρύξει πόλεμο στη Χαμάς, της οποίας η κύρια δύναμη είναι στον βορρά της Λωρίδας, χρησιμοποιεί τη δικαιολογία ότι η ισλαμιστική οργάνωση έχει υποστήριξη σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα, ώστε να νομιμοποιήσει τα χτυπήματα αυτά…

Η πλειονότητα των Παλαιστινίων εκδιώχθηκε από την πατρίδα της το 1948 κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ – ένα γεγονός που οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν ως Νάκμπα (Καταστροφή). Οι περισσότεροι στη Γάζα σήμερα είναι τα παιδιά ή τα εγγόνια εκείνων που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της Νάκμπα και τώρα κινδυνεύουν να ξεριζωθούν ξανά οριστικά, κάτι που αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε επίσης: Λιμοκτονούν οι Παλαιστίνιοι

Γάζα: Δραματικές προειδοποιήσεις από τη UNICEF – «Διαφαίνεται υγειονομική τραγωδία»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter