Ινστιτούτο ΣΕΤΕ

Σε ποιο νησί της Ελλάδας ο μέσος τουρίστας αφήνει 678 ευρώ

Η πιο κερδισμένη από όλες τις Περιφέρειες ανά την Ελλάδα, όσον αφορά τη μέση δαπάνη των τουριστών στο νησί, αναδεικνύεται η Περιφέρεια Κρήτης, όπου το μέσο ποσό που δαπανά κάθε τουρίστας ανέρχεται σε 678 ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται στα 626 ευρώ.

Σε απόλυτα νούμερα πάντως, στην πρώτη θέση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις -ανάμεσα στις 13 Περιφέρειας της χώρας- βρίσκεται το Νότιο Αιγαίο, αφού από το σύνολο των 14,2 δισ. ευρώ που εισέπραξε η χώρα το περασμένο έτος, ποσό ύψους 3,65 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 25,7% αφορά τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Κρήτη με 3,26 δισ. ευρώ ή αλλιώς ποσοστό 23% επί του συνόλου.

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία, επικαιροποιημένη μελέτη, με βάση τα οριστικά στοιχεία και της Τράπεζας της Ελλάδος του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ με τίτλο «Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;», για την ανάλυση του εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά το 2017.

Από την ανάλυση των βασικών δεικτών: δαπάνη ανά επίσκεψη, δαπάνη ανά διανυκτέρευση και μέση διάρκεια παραμονής, προκύπτει ότι οι Περιφέρειες που κατά κύριο λόγω δέχονται τουρισμό «Ήλιος και Θάλασσα», δηλαδή το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά έχουν τις υψηλότερες τιμές και στους τρεις δείκτες και συγκεκριμένα:

-Στις τρεις Περιφέρειες, ο δείκτης δαπάνης ανά επίσκεψη κυμάνθηκε υψηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο 458 € της Ελλάδας.

- Η δαπάνη ανά επίσκεψη παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το 2016 μόνο στο Νότιο Αιγαίο.

- Στις Περιφέρειες που συνορεύουν με τις Βαλκανικές χώρες παρατηρούνται οι χαμηλότερες ή από τις χαμηλότερες τιμές και στους τρεις δείκτες παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2016.

- Η Περιφέρεια Αττικής ενώ έχει χαμηλή δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο, έχει υψηλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση λόγω της μικρής διάρκειας παραμονής των επισκεπτών.

- H δαπάνη ανά επίσκεψη παρουσίασε αύξηση +1,9%, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση +1,1% και η μέση διάρκεια παραμονής +0,8%

Η μέση δαπάνη

Οσον αφορά τη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στις 13 Περιφέρειες της χώρας το 2017 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 458 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,9% σε σχέση με το 2016 (449 ευρώ). Το μέγεθος αυτό παρουσιάζει μεγάλη διαφοροποίηση ανά περιοχή, παρουσιάζοντας αλλού αύξηση κι αλλού μείωση.

H μέγιστη τιμή των 678 ευρώ, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφεται στην Περιφέρεια Κρήτης, έχοντας σημειώσει ωστόσο οριακή πτώση σε σύγκριση με το 2016, στα 682 ευρώ. Σε επίπεδα πάνω από το μέσο όρο της χώρας διαμορφώθηκε και η δαπάνη ανά επίσκεψη στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 626 ευρώ (έναντι 600 ευρώ το 2016) και ακολούθησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 598 ευρώ (έναντι 612 ευρώ το 2016).

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.