Σε ποιους χαρίζετε τα χρέη, κ. Πιτσιλή;

Σε ποιους χαρίζετε τα χρέη, κ. Πιτσιλή;

Ενα σύγκρυο νιώθεις κάθε φορά να διαπερνά τη σπονδυλική σου στήλη όταν διαβάζεις ότι το κράτος χαρίζει δισεκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοοφειλέτες και κυνηγάει όσους παλεύουν για την επιβίωση… Αυτήν τη φορά το έπραξε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής! Η ΑΑΔΕ προχώρησε στη διαγραφή χρεών ύψους 23,89 δισ. ευρώ, αποδεχόμενη ότι δεν πρόκειται να τα εισπράξει. Η ανικανότητα του κράτους σε όλο της το μεγαλείο! Ομως είναι «ανικανότητα» ή στοχευμένη πολιτική άφεσης χρεών στους «δικούς μας» ανθρώπους; Εδώ υπεισέρχεται το θεμελιώδες ερώτημα. Ενα ερώτημα στο οποίο κανείς δεν έχει απαντήσει… Ποιοι είναι αυτοί οι «δικοί μας» άνθρωποι των οποίων τις φορολογικές υποχρεώσεις η «ανεξάρτητη» αρχή που διοικεί ο δικηγόρος Γ. Πιτσιλής εμφανίζεται με τεράστια γαλαντομία να «γράφει στο χιόνι»;

Η απάντηση είναι μία: «Δεν γνωρίζουμε»! Πρόκειται για το επτασφράγιστο μυστικό του Γ. Πιτσιλή. Ουδείς αποκαλύπτει ποιοι είναι οι «δικοί μας άνθρωποι». Οσους κι αν ρωτήσαμε, «φοβήθηκαν»… Οπου κι αν ψάξαμε, βρήκαμε τείχος άρνησης. Ουδείς κατάφερε να αποσπάσει το μυστικό! Πουθενά σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο δεν εμφανίζονται τα ονόματα αυτών που τους χαρίστηκαν δισεκατομμύρια ευρώ από φορολογικές οφειλές!

Οι ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ περιορίζονται σε γενικόλογες αναφορές. Σε σύνολα και υποσύνολα. Στην ουσία αοριστολογούν απεραντολογώντας! Το κράτος δεν δίνει τα ονόματα, δεν αποκαλύπτει τους οφειλέτες του δημοσίου και σε μια αισχρή παραδοχή ανικανότητας τους χαρίζει 23,89 δισ. ευρώ. Η πρακτική Πιτσιλή είναι σαν το μελάνι της σουπιάς… Θολώνει το τοπίο και ξεφεύγουν οι φοροοφειλέτες.

Κάπου εδώ διαβάζουμε το μήνυμα του διοικητή της ανεξάρτητης αυτής υπηρεσίας. «Θεμελιώδης στόχος μας είναι να εδραιώσουμε σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους πολίτες και την κοινωνία» μας πληροφορεί ο Γ. Πιτσιλής στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Μοιάζει με φτύσιμο στα μούτρα της κοινωνίας. Με αισχρή κοροϊδία άνευ προηγούμενου.

Αν ήθελε να καλλιεργήσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες ο κ. Πιτσιλής και αφού αποδέχτηκε την ανικανότητά του να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον μαζεύοντας τα χρήματα, γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των οφειλετών; Γιατί δεν πληροφορεί τους πολίτες (από τους οποίους ζητά να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση) ποιοι είναι αυτοί που δεν πλήρωσαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, πάρα μόνο ανακοινώνει το ύψος των οφειλών που σβήνονται; Την ίδια στιγμή 1.327.959 μικροοφειλέτες υφίστανται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Είναι το σκληρό πρόσωπο του κ. Πιτσιλή απέναντι στους μικρούς.

Πόθεν προκύπτει ότι είναι μεγαλοοφειλέτες;

Μα αφού ανακοινώνει γενικόλογες αναφορές πώς γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μεγαλοοφειλέτες; Πρόκειται για εύλογη ερώτηση. Τα «σβησμένα» 23,89 δισ. ευρώ τα διαχειρίζεται μία υπηρεσία, η Ειδική Μονάδα Είσπραξης. Αυτή διαχειρίζεται την είσπραξη οφειλών που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ (ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο). Σε κάθε περίπτωση, για να χρωστάς 150.000 ευρώ μόνο σε φορολογικές υποχρεώσεις, μάλλον στους μεγάλους επιχειρηματίες αυτής της χώρας συγκαταλέγεσαι…

Μέχρι το τέλος του 2021 αυτή η υπηρεσία είχε υπό την εποπτεία της περί τα 75 δισ. ευρώ οφειλών (παλιό χρέος). Σύμφωνα με την ίδια την ΑΑΔΕ:

– Το «παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο φυσικών προσώπων ανερχόταν σε 5,77 δισ. ευρώ.

– Το «παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο νομικών προσώπων ανερχόταν σε 16,43 δισ. ευρώ.

– Το «παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, δημοτικών επιχειρήσεων κ.ά. ανερχόταν σε 11,25 δισ. ευρώ.

– Το «παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο πτωχευμένων ανερχόταν σε 7,45 δισ. ευρώ.

– Το «παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο ειδικής εκκαθάρισης ανερχόταν σε 9,01 δισ. ευρώ.

– Το «παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο λοιπών οφειλετών ανερχόταν σε 1,62 δισ. ευρώ.

– Το «παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο οριστικά ανεπίδεκτων οφειλών ανέρχεται σε 23,89 δισ. ευρώ.

Οπως διαπιστώνουμε, υφίσταται και ένα «παλιό» χρέος των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, δημοτικών επιχειρήσεων που ανέρχεται σε 11,25 δισ. ευρώ. Η απάντηση που επίσης φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό είναι αν έχουν σβηστεί και χρέη του κράτους (ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις). Αν περιμένετε ο κ. Πιτσιλής να αποκαλύψει ποιοι ωφελήθηκαν από την παραδοχή της ανικανότητάς του και αν στο σβήσιμο περιλαμβάνονται και χρέη του κράτους, πλανάσθε πλάνην οικτράν!

Ομως ο ίδιος άνθρωπος ανερυθρίαστα δηλώνει ότι λειτουργεί για να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Ζητά φορολογική συνείδηση των μικρών ώστε να έχει περιθώριο να σβήνει τα χρέη των μεγάλων!

Οι μεγάλοι φοροδιαφεύγουν

Την ίδια ώρα μια άλλη υπηρεσία της ΑΑΔΕ, η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), σε ελέγχους που διεξήγαγε στο πρώτο ενδεκάμηνο του 2021 σε 1.175 ειδικές έρευνες μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής διαπίστωσε παραβάσεις στις 900. Τούτο σημαίνει παραβατικότητα 76,6%. Η ίδια υπηρεσία στο ίδιο διάστημα πραγματοποίησε 14.990 στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους σε μικρές επιχειρήσεις. Εντόπισε παραβάσεις σε 7.497 περιπτώσεις. Το ποσοστό της παραβατικότητας ανήλθε στο 49,98%. Ομως αυτό που δείχνει το μέγεθος είναι το ύψος των απωλειών στα δημόσια έσοδα.

Οι ελεγχόμενες μεγάλες επιχειρήσεις στο ενδεκάμηνο του 2021 προκάλεσαν διαφυγόντα δημόσια έσοδα της τάξης συνολικά των 745,41 εκατ. ευρώ! Για το ίδιο διάστημα οι παραβάσεις των μικρών έφεραν απώλειες δημόσιων εσόδων της τάξης των 10,21 εκατ. ευρώ.

Ιδια γεύση και στις οφειλές στα ταμεία

Αν μη τι άλλο, ετοιμάζεται να σβήσει και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Οπως προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις, από το σύνολο του χρέους το 75,17% (ή 28,56 δισ. ευρώ) έχει προκύψει πριν από το 2009. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 690.833 οφειλέτες. Αντίθετα, το υπόλοιπο 24,83% (ή 9,43 δισ. ευρώ) αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2010 και μετά από σχεδόν διπλάσιους οφειλέτες (1.262.524 άτομα).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter