Σε προ μνημονίου επίπεδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Σε προ μνημονίου επίπεδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

«Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 5% για πρώτη φορά από το 2009», αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Σημειώνει ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνεται μετά τη συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες χρειάζονται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Τα ελληνικά ομόλογα έκαναν δυνατό ράλι σήμερα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς να υποχωρεί 0,539 της ποσοστιαίας μονάδας στο 4,775%. Η αγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου είναι πολύ μικρή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχουν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Ωστόσο, οι αποδόσεις λειτουργούν ως χρήσιμος δείκτης της αισιοδοξίας των επενδυτών για την οικονομία της χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times.

Οι αποδόσεις δεν έχουν κλείσει κάτω από το 5% από το 2009. Η κατάσταση της χώρας βελτιώνεται δραστικά τα τελευταία λίγα χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) έμεινε ουσιαστικά σταθερό σε ετήσια βάση από το 2014 έως το 2016, μετά από πέντε χρόνια μεγάλης συρρίκνωσης, με τη μεγαλύτερη πτώση 9,1% να σημειώνεται το 2011, σημειώνεται. Οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 1,4% φέτος και θα αυξηθεί στο 2,3% το επόμενο έτος.

Η είδηση το Σαββατοκύριακο ότι η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, αύξησε τις προσδοκίες ότι θα μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας τον επόμενο Αύγουστο, κάτι που ενίσχυσε περαιτέρω το κλίμα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε προ μνημονίου επίπεδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η διαπραγμάτευση του νέου 10ετούς ομολόγου (σ.σ. μέχρι χθες το 10ετές ομόλογο αναφοράς ήταν εκείνο που έληγε στις 24-02-2017) είχε ως αποτέλεσμα να “επιστρέψουν “οι αποδόσεις στα προ του Μνημονίου επίπεδα.

Σημειώνεται ότι το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 8 ετών που καταγράφηκε στις 8 Οκτωβρίου του 2009 όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,4%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter