Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Φωκίδα – Προ των πυλών της Ιτέας οι φλόγες – Δύσκολη η κατάσταση σε Αργολίδα και Ηλεία

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Φωκίδα – Προ των πυλών της Ιτέας οι φλόγες – Δύσκολη η κατάσταση σε Αργολίδα και Ηλεία
Πηγή φωτο: Twitter

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες με την κατάσταση να είναι δύσκολη σε Φωκίδα, Αργολίδα και Ηλεία.  Αργά το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Βόρειας Ιτέας. Με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου θα παραμείνουν απόψε για λόγους ασφαλείας.

Την ίδια ώρα σε πύρινο κλοιό βρίσκεται ολόκληρη η χώρα καθώς πολλές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει από το πρωί της Δευτέρας με αποτέλεσμα η πυροσβεστική να δίνει μάχη να σώσει χωριά ολόκληρα καθώς οι φλόγες απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ελλάδα με το πιο επικίνδυνο στην Φωκίδα, καθώς οι φλόγες βρίσκονται προ των πυλών της Ιτέας. Παράλληλα, πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στον Άραξο, στο Άγιο Ορος, στο Κρανίδι Αργολίδας και στη Ζάκυνθο στο χωριό Καμπί.

Λόγω της απόσυρσης των εναέριων μέσων, το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών είναι δύσκολο, ενώ παραμένει ο φόβος των αναζωπυρώσεων, με τους ανέμους να είναι ισχυροί.

Τα 3 μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία με μεγάλο θύμα τον ελαιώνα της ‘Αμφισσας που έχει πάθει τρομακτικές ζημιές. Οι επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να ανασυνταχθούν για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες στα κρίσιμα σημεία όπως για παράδειγμα είναι το μέτωπο προς την Ιτέα και το μέτωπο προς το Σερνικάκι και τον Χρισσό που την τελευταία ώρα βρίσκεται σε μία ύφεση.

Το πράσινο φως για την εκκένωση της βόρειας πλευράς της Ιτέας έδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ήδη περιπολικά της ΕΛΑΣ, αλλά και πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν μαζί με την δημοτική αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά.

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που αναγκάζεται η ΠΥ να διατάξει την εκκένωση του, καθώς πριν από λίγο εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή «καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικης υπηρεσίας».

Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου, η ατμόσφαιρα στην Ιτέα είναι αποπνικτική, ενώ η φωτιά μαινεται στο βουνό. Υπάρχει ένα καταφύγιο, μάλιστα, με περίπου 100 σκύλους τους οποίους προσπαθούν να απομακρύνουν.

Στην πυρκαγιά στη Φωκίδα επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων, 43 οχήματα όπως και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα (εκ των οποίων δύο του Στρατού) και 1 ελικόπτερο για συντομισμό. Εθελοντές, υδροφόρες, τμήματα ΟΤΑ και δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Τα μέτωπα της φωτιάς

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές.

Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

Όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγο αποκαταστάθηκαν οι βλάβες σε ορισμένα αντλιοστάσια και άρχισαν να δουλεύουν και πάλι. Όμως οι εκκλήσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού παραμένουν.

Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές, ενώ έχουν μεταφερθεί δυνάμεις και από την Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος σε κρίσιμα σημεία.

Σοβαρή αναζωπύρωση στην Ηλεία

Στο μεταξύ, σοβαρή αναζωπύρωση σημειώθηκε και στη Βάλμη Ηλείας, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Μάλιστα, γύρω στις 6 το απόγευμα, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Λάτα να εκκενώσουν προς Εφύρα.

Το νέο ισχυρό μέτωπο δημιούργησαν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή της Πηνείας, στην Ηλεία με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να κινείται προς το χωριό Λάττα.

Στις 18:00 στάλθηκε μήνυμα από το 112 στη Λάττα για προληπτική απομάκρυνση.

Μεγάλη πυρκαγιά στο Κρανίδι Αργολίδας

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στο Κρανίδι Αργολίδας με τα πλάνα από το φλεγόμενο ξενοδοχείο να κόβουν την ανάσα.

 

Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις απειλώντας το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής, Amanzoe, το οποίο αρχικά υπέστη σοβαρές ζημιές από τις φλόγες.

Όπως φαίνεται στο βίντεο από το σημείο το βράδυ οι φλόγες περικύκλωσαν ξανά το ξενοδοχείο και έφτασαν έως την πισίνα, λόγω και του αέρα, που πνέει πλέον και από δυτικές διευθύνσεις, ενώ και η φωτιά δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα.

Ζάκυνθος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Καμπί

Υπό έλεγχο βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Καμπί στη Ζάκυνθο.

Από την πρώτη στιγμή, μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αναλυτικότερα, επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, δύο αεροσκάφη πετζετέλ, 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Έρικσον ενώ σημαντική ήταν και η συνδρομή υδροφόρων του ΟΤΑ.

Από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς, απομακρύνθηκαν αμέσως όλοι οι λουόμενους από τις κοντινές περιοχές του Λημνιώνα και του Πόρτο Ρόξα ενώ απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμα απομακρύνθηκαν και οι κάτοικοι που μένουν στα πρώτα σπίτια του χωριού Καμπί.

Στο σημείο θα παραμείνουν όλη τη νύχτα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter