Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Πυρκαγιά στη Λέσβο, στην περιοχή Ρογκάδα των Βατερών . Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στη Λέσβο, στην περιοχή Ρογκάδα των Βατερών . Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στη Λέσβο, στην περιοχή Ρογκάδα των Βατερών . Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στη Λέσβο, στην περιοχή Ρογκάδα των Βατερών . Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα με φωτιές να έχουν εκδηλωθεί σε Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, Βατερά Λέσβου, Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, Σπιάντζα Ηλείας, Γρεβενά, Ιωάννινα και Πρέβεζα.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνει απόψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως διευκρινίζεται από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο ΕΣΚΕΔΙΚ στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων του για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Δεν πρόκειται για έκτακτη σύσκεψη. Ένας επιπρόσθετος λόγος, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για τη σημερινή του επίσκεψη στο ΕΣΚΕΔΙΚ είναι και για να ενημερωθεί από τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη ενόψει της αυριανής μετάβασης του κυβερνητικού κλιμακίου στη Δαδιά Έβρου.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντές στην περιοχή Ρογκάδα των Βατερών στη Λέσβο προκειμένου να ελέγξουν δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10 περίπου το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουλίου.

Μεγάλη μάχη δίνεται από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να σωθούν τα σπίτια. Από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η περίπτωση κρίνεται από τις πυροσβεστικές αρχές ιδιαίτερα σοβαρή για αυτό και έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού.

Η κατάσταση στα μέτωπα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 10 σήμερα το πρωί στην Π.Ε. Λέσβου διαμορφώνεται ως εξής.

Στην περιοχή των Βατερών, από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών.

Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος Βρίσας – Βατερών, Αποστόλης Αποστολής, “η εστία της φωτιάς είναι μεταξύ Βατερών και Σταυρού και καίει πυκνόφυτη δασική περιοχή”, ενώ σύμφωνα με ρεπόρτερ της ΕΡΤ, νωρίτερα ενώθηκαν τα δύο μέτωπα της με αποτέλεσμα οι φλόγες να φτάσουν στην παραλία.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Παράλληλα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, διατίθενται για τους δημότες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Υπενθυμίζονται ότι τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2253350219, -220 και -221.

Απεγκλωβίστηκαν 9 άτομα

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά.

Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά, με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο να μοιράζεται την πληροφορία.

Ο καπνός από την πυρκαγιά στη Λέσβο φτάνει μέχρι τα Κύθηρα – 430 χιλιόμετρα μακριά

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου με 4 αεροπλάνα Καναντέρ, δύο PZL, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, ένας προωθητές γαιών και ένα βυτιοφόρο καυσίμου.

Επίσης, η κανονιοφόρος «Κάσος» πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή.

Πύρινη κόλαση στο δάσος της Δαδιάς

Εξακολουθεί να μαίνεται για τρίτο 24ωρο η μεγάλη μεγάλη πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου με τις εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να συνδράμουν και να προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά, μαζί με τις επίγειες δυνάμεις, με στόχο να αποτραπεί μια τεράστια οικολογική καταστροφή.

Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου. «Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 

 

Επιχειρούσαν και επιχειρούν από το βράδυ και συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Ωστόσο, όπως τόνισε, ο καπνός σε συνδυασμό με την άπνοια και τη μεγάλη σχετική υγρασία της νύχτας δυσχέραινε το πρωί τις επιχειρήσεις της αεροπυρόσβεσης. «Για το λόγο αυτό προσπαθούμε όπου είναι εφικτό με τις επίγειες δυνάμεις και τα χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουμε επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Αναφορικά με την δασική πυρκαγιά στην Π.Ε Λέσβου στην περιοχή Καστρί, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι εκδηλώθηκε στις 10.04 σήμερα το πρωί κι επιχειρούν από την πρώτη στιγμή 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρα οχήματα ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 9 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο μεσαίου τύπου Mi8 το οποίο εδρεύει μονίμως και προληπτικά στην Λέσβο.

Στις 11.25 με μήνυμα από το 112 ενημερώθηκαν όλοι οι κάτοικοι στην περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο. Η επιχείρηση αυτή είναι σε εξέλιξη.

Πυρκαγιά στη Βρυσούλα Πρεβέζης

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 16:00 στην περιοχή της Βρυσούλας στο Λούρο της Πρέβεζας.

Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξέσπασε σε ελαιώνα της περιοχής και σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα PREVEZANEWS έφτασε έως την πλατεία του χωριού.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ και 1 Ε/Π.

Στο σημείο πνέουν δυνατοί άνεμοι και αυτό δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης. Η πυρκαγιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.

Μέτωπα σε Μεσσηνία και Ηλεία – Εντολή απομάκρυνσης απ’ τη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας

Στο Ακριτοχώρι στις φλόγες έχει τυλιχθεί από τη μία το μεσημέρι αγροτοδασική έκταση, με τη φωτιά να λαμβάνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις και να χωρίζεται σε δύο μέτωπα. Αφενός αυτό στο Ακριτοχώρι και αφετέρου ένα ακόμη με κατεύθυνση προς τον οικισμό Χρυσοκελλαριά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, το μέτωπο της Χρυσοκελλαριάς βρίσκεται περίπου 300 μέτρα από τον οικισμό Πλανέϊκα με αποτέλεσμα να απειλούνται άμεσα κατοικίες. Το θετικό είναι ότι οι άνεμοι πνέουν από την αντίθετη κατεύθυνση ενώ έχει μειωθεί η ένταση και η συχνότητα των ριπών του ανέμου, σύμφωνα με τον κ. Καρβέλα.

Στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος Μεσσηνίας βρίσκονται και επιχειρούν αυτή τη στιγμή 84 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Πυροσβεστικής.

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής σε δασική έκταση στην περιοχή Φανάρι Ανδρίτσαινας Ηλείας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο και η γεωμορφολογία της περιοχής δεν βοηθάει στην κατάσβεση. Δεν απειλείται πάντως κατοικημένη περιοχή.

Γι’ αυτό τον λόγο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 1 ελικόπτερο και 4 αεροσκάφη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter