Σε ρόλο αυτόκλητου υπερασπιστή των «καρτέλ» διανομής Τύπου ο Βορίδης

Σε ρόλο αυτόκλητου υπερασπιστή των «καρτέλ» διανομής Τύπου ο Βορίδης

Ρόλους, καταστάσεις και αίθουσες μπέρδεψε ο Μάκης Βορίδης, προβαίνοντας σε αυτόκλητη συνηγορία υπέρ των «καρτέλ» -σύμφωνα με την περιγραφή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην σχετική απόφαση- διανομής Τύπου εντός του Κοινοβουλίου, ενώ προχώρησε και σε υποδείξεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία κλήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Κυριτσάκης, ο τομεάρχης της ΝΔ τοποθετήθηκε αποκλειστικά και μόνο για το ζήτημα που αφορά τα πρακτορεία διανομής Τύπου, «Άργος» και «Ευρώπη», προτρέποντας μάλιστα την Επιτροπή Ανταγωνισμού να είναι «περιορισμένη, ορισμένη και ορθολογική» ως προς τα πρόστιμα που επιβάλλει.

Ο κ. Βορίδης ξεκίνησε τονίζοντας ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται στα πρακτορεία μετακυλίονται στους εκδότες, δίχως να διευκρινίζει αν η τυχόν παραβατική συμπεριφορά των κατόχων πρακτορείων διανομής Τύπου πρέπει να μένει ατιμώρητη αφού σε κάθε περίπτωση αυτός που βάλλεται είναι ο εκδότης και η εφημερίδα του.

Επίσης, έψεξε εμμέσως την ανησυχία περί συγκέντρωσης της αγοράς σε ένα και μόνο πρακτορείο (σ.σ. «Άργος»), ρωτώντας δηκτικά: «Και γιατί δεν ανοίγει κι άλλο πρακτορείο να βγάλει λεφτά;». Κρίνοντας το συγκεκριμένο πεδίο ως μη ελκυστικό για επιχειρηματική δραστηριότητα, ισχυρίστηκε ότι οι ίδιοι οι εκδότες σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν πάρει ήδη τα μέτρα τους προκειμένου να ιδρύσουν πρακτορείο.

Ως προς τις εναρμονισμένες πρακτικές που εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 500.000 ευρώ σε «Ευρώπη» και «Άργος», διευκρίνισε μεν ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υποβαθμίσει την έρευνα της Επιτροπής, όμως υπογράμμισε ότι δεν θα καταδικάσει συλλήβδην πρακτικές όπως η κοινή χρήση εγκαταστάσεων από τα δύο πρακτορεία, με το σκεπτικό ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ανέβαινε κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας.

«Άλλο βέβαια να υπάρχει κακή μεταχείριση πελατών…» είπε αλλά και για αυτήν την παρατήρηση ακολούθησε φραστική ανασκευή. Προς το τέλος της τοποθέτησής του, ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε: «Έρχεται στο ¨χ¨ πρακτορείο ένας πελάτης και φέρνει 2.000 έντυπα και ένας άλλος πελάτης φέρνει 1.000 έντυπα, γιατί να έχουν το ίδιο ποσοστό για να πληρώνουν για τη διανομή τους;».

«Δεν θα γίνω αυθαίρετος λόγω του Βαξεβάνη και της ¨Δημοκρατίας¨»

Παίρνοντας το λόγο για να απαντήσει ολιστικά στα ερωτήματα των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο Δ. Κυριτσάκης είπε για το εν λόγω ζήτημα ότι «δεν θα γίνω αυθαίρετος επειδή Βαξεβάνης ή ¨Δημοκρατία¨ έχουν το θέμα τους».

Τόνισε δε ότι έχει καλέσει τον εκπρόσωπο του «Άργους» στις 15/1/2019 για εξηγήσεις επί των καταγγελιών που υπάρχουν, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει «τάτσι μίτσι κότσι» με κανέναν καθώς κινείται «ανεξάρτητα, αντικειμενικά, ευθύβολα και χωρίς παρεμβάσεις στο έργο του». Μάλιστα, έδειξε να τον ενόχλησε ιδιαίτερα ότι ο Στ. Κοντονής πρόσφατα αποκάλεσε «γελοία» τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε «Άργος» και «Ευρώπη».

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/12/11/5c0fa3cacd3a182fb2753af2.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter