Σε «ρυθμούς Μητσοτάκη» ο Στουρνάρας μέσω της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος

Σε «ρυθμούς Μητσοτάκη» ο Στουρνάρας μέσω της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος

Κατεβάζει τον πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση της νομισματικής της πολιτικής, αλλά διατηρεί στο 1,9% την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Στέκεται δε, στις καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με την ενεργητική διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ.

Αναγνωρίζει όμως, ότι «η αντίδραση των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες, με τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, είναι ένας καλός οιωνός για το μέλλον, αρκεί βεβαίως οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί να επιβεβαιωθούν από έγκαιρες κινήσεις στην οικονομική πολιτική, που αφορούν το επενδυτικό κλίμα».

Κι ενώ δίνει χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, τονίζει την ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε συνεννόηση με τους θεσμούς ενώ ασκεί εμμέσως κριτική στην πολιτική των υπερπλεονασμάτων. Όπως λέει, « οι υψηλοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα και η παρατηρούμενη συστηματική υπέρβασή τους, με έμφαση στην αύξηση των φόρων και την περικοπή των δημόσιων επενδύσεων, επιβραδύνει την ανάκαμψη και ασκεί αρνητική επίδραση στο μακροχρόνιο δυνητικό προϊόν της οικονομίας».

Ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνεται λέγοντας ότι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων ή και ακύρωσή τους θα επιδράσουν αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα και την οικονομική δραστηριότητα, αγνοώντας τα μεγέθη για κατακόρυφη αύξηση των άμεσων επενδύσεων στη χώρα, σε επίπεδα προ του 2010… 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter