Σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Μητσοτάκης – Τα θέματα που θα συζητηθούν

Σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Μητσοτάκης – Τα θέματα που θα συζητηθούν

Στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται από την Κυριακή το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην αραβική χερσόνησο θα επισκεφτεί και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους αξιωματούχους των δύο χωρών, οι οποίες διαθέτουν από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον πλανήτη, κλείνει ένας κύκλος επενδυτικών ταξιδιών του κ. Μητσοτάκη. 

Ο πρωθυπουργός αυτούς τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής του, έχει επισκεφτεί τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ στο Ριάντ και το ‘Αμπου Ντάμπι θα τον συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του, να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή είναι συνεχείς.

Στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός, αναμένεται να συζητηθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα, αν και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είχε σχεδιαστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και την Λιβύη.

Ακολουθούν οι Πάτριοτ

Βέβαια να θυμίσουμε ότι έχει προηγηθεί η εξαγγελία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης, για αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία κάπου στην άνοιξη του 2020, καθώς δεν απομένουν παρά οι τελευταίες «λεπτομέρειες» για τις τελικές αποφάσεις, που ίσως συζητηθούν και στο εν λόγω ταξίδι του στο Ριάντ.

Η αποστολή των «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία αποτελεί μαζί με την περιπολία της φρεγάτας «Σπέτσαι» στα Στενά του Ορμούζ, δυο πολύ επιθετικές κινήσεις της ελληνικής στρατιωτικής διπλωματίας, με την Αθήνα να αναμένει θετική ανταπόκριση από τη πλευρά των συμμάχων της- ανταπόκριση που, παρά τα όσα λέγονται δημοσίως, δεν διαφάνηκε στο βαθμό που τουλάχιστον περιμέναμε και από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ερντογάν.

Το πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο στο Ριάντ με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Βασιλείου), Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας δρ. Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Κασάμπι και ακολούθως με τον Διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν.

Την Δευτέρα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών.

Την Δευτέρα το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο ‘Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Χαμίντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του ‘Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Σημειώνεται ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Το συνολικό κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία (και η μετακίνηση και διαμονή του προσωπικού, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον).

Εκτός από τους κ. Γεωργιάδη και Φραγκογιάννη, μαζί με τον πρωθυπουργό θα βρίσκονται στην αποστολή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter