Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή κυμαίνεται η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας

Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή κυμαίνεται η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας

Η ελάχιστη θερμοκρασία του έτους της επιφάνειας της θάλασσας (SST – Sea Surface Temperature) στη Μεσόγειο, σημειώνεται περίπου στις αρχές Μαρτίου, και σταδιακά από τον Απρίλιο ξεκινά η θέρμανση των υδάτων, παράλληλα με τα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Ο φετινός ψυχρός Μάρτιος όσον αναφορά τη θερμοκρασία του αέρα, είχε επίπτωση και στην SST, καθώς από δορυφορικές μετρήσεις εκτιμάται ότι σε περιοχές του Βόρειου Αιγαίου καταγράφηκαν οι χαμηλότερες τιμές SST τουλάχιστον από το 2008 (~10°C).

Οι νεότερες δορυφορικές μετρήσεις που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022, δείχνουν ότι η SST στα ελληνικά πελάγη κυμαίνεται περίπου 1-2°C κάτω από τη μέση τιμή των τελευταίων 15 ετών. Ο πρώτος χάρτης παρουσιάζει τις απόλυτες τιμές SST, με τις χαμηλότερες τιμές να εντοπίζονται στο Θρακικό Πέλαγος (~13°C), και οι υψηλότερες στο Καρπάθιο και Λιβυκό Πέλαγος (~17-18°C).

 

Παρόμοιες συνθήκες καταγράφονται και στην υπόλοιπη Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, με την SST να κυμαίνεται μεταξύ 1-3°C κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021. Ο επόμενος χάρτης δείχνει τις απόλυτες τιμές SST στη Μεσόγειο τη Μεγάλη Παρασκευή 22/4. Στη Θάλασσα του Λεβάντε η SST φτάνει τους 19-20°C, ενώ οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στη Βόρεια Αδριατική, με 12-13°C.

 

Μπορεί η επιφάνεια της θάλασσας να είναι ελαφρώς πιο ψυχρή από ό,τι συνήθως αυτή την περίοδο, όμως οι τιμές της SST στη χώρα μας την Μ. Παρασκευή 22/4 ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1982-2000. Παγκοσμίως η SST αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες 5 δεκαετίες και ειδικότερα στη Μεσόγειο, η θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων ανεβαίνει με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν του υπερκείμενου αέρα. Τα κύματα καυσώνων της θάλασσας επίσης αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα, όμως είμαστε σε θέση να τα προβλέπουμε με σχετική ακρίβεια χάρη στη σύζευξη των ατμοσφαιρικών και ωκεανογραφικών αριθμητικών μοντέλων

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter