Σε συναγερμό τα κομματικά επιτελεία για πολιτικές εξελίξεις μετά την «εποχή κορονοϊού»

Σε συναγερμό τα κομματικά επιτελεία για πολιτικές εξελίξεις μετά την «εποχή κορονοϊού»

Στις επάλξεις η αντιπολίτευση για τη μάχη κατά του κορονοϊού αλλά και για όσα (ακόμα και εκλογικά) μπορεί να φέρει η επόμενη μέρα.

Ανοίγει σιγά σιγά η βεντάλια της πολιτικής για την μετά κορωνοϊό εποχή. Όλα τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε συναγερμό, που περιλαμβάνει ακόμα και τον εκλογικό τους μηχανισμό, για την επόμενη μέρα, αφού κοπάσει η υγειονομική κρίση.

Ηδη το κυβερνητικό επιτελείο χτίζει το προφίλ του «σούπερ ήρωα» αλά …σπάιντερμαν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που σώζει με τις αποφάσεις του την Ελλάδα με επίκεντρο την πανδημία. Παράλληλα, έχει πέσει ο …σπόρος για πολιτικές εξελίξεις μετά το καλοκαίρι, που να φτάνουν ως και το ενδεχόμενο της κάλπης. Οσο κι αν εμφανίζεται σαν πρόωρη μια τέτοια συζήτηση, ήδη, πολιτικοί αναλυτές που κινούνται κοντά στο Μαξίμου «πέταξαν» στον μιντιακό αέρα την εκλογική ιδέα που υπάρχει στο μυαλό του…Μάλκοβιτς Μητσοτάκη αλλά και σε τμήματα του κυβερνητικού στρατοπέδου. Κι αυτό με αφορμή τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, σχετικά με που δείχνουν συσπείρωση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος γύρω από την κυβέρνηση. Η ισχυροποίηση του Μαξίμου και της ΝΔ συνδέεται, κατά τους αναλυτές, με τις προσπάθειες για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου Covid-19.

Δεν είναι άνευ σημασίας ότι σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού Σκάι (2.4.2020), αναφέρθηκε το ενδεχόμενο , εάν η μάχη κατά του κορονοϊού πάει καλά και αφού κοπάσει η υγειονομική κρίση, να περάσει το Μαξίμου σε εκλογικό πεδίο. Μάλιστα, σε επισήμανση ότι την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την έχει αποκλείσει ο πρωθυπουργός, υπήρξε άμεσα ανταπάντηση, από τη Σία Κοσιώνη μάλιστα, ότι το «αποκλείεται» αφορούσε σε άλλες συνθήκες («Καλά, τότε δεν υπήρχε κορονοϊός. Θα δούμε…», αντέταξε η δημοσιογράφος)…

Οσοι από το «γαλάζιο» επιτελείο συνηγορούν είτε υπέρ ανασχηματισμού και ανακατατάξεων σε πρόσωπα είτε σε προσφυγή στις κάλπες θέλουν να προλάβουν την επόμενη μέρα των ισχυρών κλυδωνισμών. Θέλουν να έχουν προετοιμάσει το πολιτικό έδαφος, προτού η οικονομική κρίση που έρχεται ακόμα πιο σφοδρή, προκαλέσει ύφεση και στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, εντείνουν την κριτική τους στην κυβέρνηση, , και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αναδεικνύοντας θέματα πέραν από το ζήτημα του κορονοϊού τα οποία περνούν στα …ψιλά σήμερα. Βλέπουν ότι η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει «αψίδα του θριάμβου» όσο πιο γρήγορα μπορεί με εύσημα για τους δήθεν κατάλληλους χειρισμούς της στην υγειονομική κρίση. Το βέβαιο είναι ότι η επόμενη μέρα , τουλάχιστον αρχικώς, θα αξιοποιηθεί πολιτικά από τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας εις όφελος της ενδυνάμωσης του διπολισμού στη χώρα.

Ετσι, ο Περισσός δεν παύει να έχει στην αιχμή της δράσης του τα εργασιακά με επίκεντρο τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης στη σκιά της πανδημίας, που έρχονται για να μείνουν. Όμως, παράλληλα, ενισχύει περεταίρω την πολιτική κριτική του, με πυρά κατά της κυβέρνησης, για ευρύτερα ζητήματα που συνδέονται με την καπιταλιστική ανάπτυξη και τους σχεδιασμούς μεγάλων δυνάμεων, ΕΕ , ΗΠΑ κ.λ.π.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με άρθρο-παρέμβαση του στον Ριζοσπάστη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δίνει τροφή για πολιτικό προβληματισμό με αφορμή την οριστική απόφαση την προηγούμενη βδομάδα για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, στέλνει ευσχήμως μήνυμα ετοιμότητας, λέγοντας ότι «οι συνθήκες αναγκαστικής καραντίνας δεν μας οδηγούν σε πολιτική καραντίνα (…).Είναι και ευκαιρία για καλύτερο σχεδιασμό της παρέμβασής μας αύριο, αξιοποιώντας τη θετική και αρνητική πείρα αυτού του απολογισμού». Και προσθέτει:«Είναι ώρα ο ελληνικός λαός, πρώτα απ΄ όλα οι πρωτοπόρες, οι πιο ριζοσπαστικές και απελευθερωμένες δυνάμεις του, να σκεφτούν βαθιά για τις θέσεις, τις προβλέψεις, τις προτάσεις που πρόβαλαν τα πολιτικά κόμματα, τι δικαιώθηκε απ΄ αυτά μέσα στη ζωή, όχι για μια στείρα αυτοϊκανοποίηση δικαίωσης, αλλά μόνο ως πολύτιμα και χρήσιμα συμπεράσματα για σήμερα και για αύριο».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η πραγματική αιτία της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών «υπήρξε μόνο η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ». Ετσι, ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκτοξεύει βέλη προς την κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να αφήνει αλώβητο και τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε βέβαια εξέχοντα ρόλο στη συμφωνία.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ και δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζει το ΚΚΕ ρίχνουν όλες τις δυνάμεις τους στην επιτυχία της ημέρας πανελλαδικής δράσης υπέρ της δημόσιας υγείας, στις 7 Απριλίου, με επίκεντρο το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας προς στα σωματεία των υγειονομικών και των εργαζομένων όλης της χώρας.

Την ίδια ώρα, το Κίνημα Αλλαγής επενδύει στην …εμπειρία από διαχείριση αλλοτινών κρίσεων και σε κυρίως στην ανάδειξη του ΚΙΝΑΛ ως σοσιαλδημοκρατικού πόλου, με προτάσεις που ρίχνει συνεχώς στο τραπέζι. Η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να προχωρά έτσι που να μην συνθλιβεί στις μυλόπετρες του διπολισμού, έχοντας τον φόβο της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, που απορροφά κεντροαριστερές δυνάμεις. Παράλληλα, ξέρει ότι η ΝΔ από καιρό αν και κρατά αποστάσεις από το Κίνημα Αλλαγής, ρίχνει συνεχώς άδεια για να πιάσει γεμάτα κυρίως σε επίπεδο προσεταιρισμού προσώπων στο όνομα της εθνικής προσπάθειας . Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου ο οποίος, υπήρξε βουλευτής και υπουργός ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Δέχτηκε να αναλάβει, ύστερα από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέση εκπροσώπου της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα διαχείρισης της νόσου Covid-19. Ο προβληματισμός της Χαριλάου Τρικούπη έχει διαβαθμίσεις, ανάλογα με τις εσωκομματικές στοιχίσεις, αριστερόστροφης ή δεξιόστροφης κατεύθυνσης προς ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, όλοι στο ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να δείξουν προς τα έξω ότι ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής είναι πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες και τους συνέχει η προσπάθεια «για το καλό της πατρίδας». Πάντως, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δεν σταματά τις παρεμβάσεις της με βροχή συγκεκριμένων προτάσεων για την στήριξη από τη μια των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων αλλά και από την άλλη την ενίσχυση της οικονομίας που πλήττεται. Ολος ο μηχανισμός της Χαριλάου Τρικούπη είναι σε εγρήγορση, και για τις πολιτικές εξελίξεις της επόμενης μέρας, με την ελπίδα οι εσωκομματικές διαφορές να παραμείνουν, κατά το δυνατόν, σε …καταστολή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter