Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Μητσοτάκη – Μαρινάκη

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Μητσοτάκη – Μαρινάκη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι σχέσεις κυβέρνησης – Ολυμπιακού ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μετωπική του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον πρωθυπουργό. Στο παρελθόν κι άλλες φορές δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση μεταξύ τους, ωστόσο η ρήξη έληγε αναίμακτα καθώς τους ένωναν περισσότερα απ’ αυτά που τους χώριζαν. Αυτήν τη φορά όμως η δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού στα επεισόδια στου Ρέντη είχε αποτέλεσμα να «εκτροχιαστεί» η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον μεγαλοεπιχειρηματία και πρόεδρο του Ολυμπιακού.

Το κλίμα στο παρασκήνιο για πρώτη φορά από το 2019 είναι τόσο τεταμένο και ο Βαγγ. Μαρινάκης με αφορμή ποδοσφαιρικά ζητήματα χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «ανύπαρκτη» και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση «αόρατο». Και μετά το κλείσιμο των γηπέδων από την κυβέρνηση η πειραϊκή ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι «είναι θέμα Δημοκρατίας και ο Ολυμπιακός θα υπερασπίσει τα δικαιώματά του προσφεύγοντας στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη σε βάρος των υπουργών κ.κ. Οικονόμου, Κατσαφάδου και Βρούτση που πήραν αυτές τις αποφάσεις και έκαναν απαράδεκτες διακρίσεις ανάμεσα σε Ελληνες πολίτες». Επιπλέον, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ΜΜΕ που πρόσκεινται στον πρόεδρο του Ολυμπιακού εξαπολύουν επιθέσεις σε κυβερνητικά στελέχη και σε βουλευτές της ΝΔ του Πειραιά επειδή δεν έχουν πάρει θέση υπέρ των «ερυθρολεύκων».

Δείτε επίσης: Μαρινάκης κατά κυβέρνησης

Παραίτηση από την προεδρία

Τα απόνερα της σύγκρουσης Μητσοτάκη – Μαρινάκη με φόντο το ποδόσφαιρο έφτασαν μέχρι τη Σούπερ Λίγκα 1. Με πρωτοβουλία του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζου και τη στήριξη των Δημήτρη Μελισσανίδη, Ιβάν Σαββίδη και Θόδωρου Καρυπίδη κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά του προέδρου του συνεταιρισμού Βαγγ. Μαρινάκη, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση ύστερα από ενάμιση χρόνο παρουσίας του στον θώκο της λίγκας. «Βλέπω με λύπη μου ότι κάποιοι θεωρούν πως δεν πρέπει να πάμε μπροστά και δεν έχω ούτε τον χρόνο, ούτε τη διάθεση να ασχοληθώ σε θεσμικό ρόλο για το ποδόσφαιρο όπως το θέλουν κάποιοι και όχι όπως εγώ το οραματίζομαι» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Μαρινάκης.

Ο χρόνος που οι τέσσερις από τις πέντε μεγάλες ΠΑΕ του ελληνικού ποδοσφαίρου συμμάχησαν εναντίον του Μαρινάκη μόνο τυχαίος δεν είναι. Οι Αλαφούζος, Μελισσανίδης, Σαββίδης, Καρυπίδης θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος της λίγκας μετά τα έκτροπα στου Ρέντη δεν έκανε απολύτως τίποτε προκειμένου να προστατεύσει το «προϊόν». Τα μέτρα της κυβέρνησης είχαν διαρρεύσει δύο ημέρες προτού ανακοινωθούν επίσημα και ο Μαρινάκης από τη θεσμική του θέση δεν επιχείρησε να ανατραπεί η απόφαση για το λουκέτο στα γήπεδα της ΣΛ1.

Οι τέσσερις παράγοντες εκτιμούν πως ο 56άχρονος εφοπλιστής θέλησε με τη συνολική τιμωρία των ΠΑΕ να κρύψει την ευθύνη που έχουν ο ίδιος και η ομάδα του για τα τελευταία τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Επί της ουσίας, με την πρόταση μομφής τους φωτογράφισαν τον Μαρινάκη ως υπαίτιο της κατάστασης που διαμορφώθηκε, ενώ στην ίδια γραμμή είναι και η κυβέρνηση, καθώς από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ελληνικών ομάδων που αγωνίστηκαν στην έδρα τους μόνο ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Μπάτσκα Τόπολα χωρίς φιλάθλους. Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ υποδέχτηκαν τη Μακάμπι Χάιφα και την Ελσίνκι αντίστοιχα με κόσμο.

Τα χρήματα από το στοίχημα

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο το χρήμα δρομολογεί τις περισσότερες φορές τις εξελίξεις και σε διοικητικό επίπεδο. Οι 14 ΠΑΕ της ΣΛ1 υπολογίζουν να εισπράξουν από 1,5 εκατ. ευρώ στα μέσα Ιανουαρίου από το στοίχημα. Αυτό τουλάχιστον, όπως υποστηρίζουν, τους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, όμως χρειάζεται και λίγο «σπρώξιμο» για να δοθεί το ρευστό στην ώρα του. Τις επαφές με το Μέγαρο Μαξίμου για τα χρήματα των ομάδων για ευνόητους λόγους δεν θα μπορούσε να τις κάνει ο Βαγγ. Μαρινάκης. Ολα δείχνουν ότι θα τις αναλάβει ο Γ. Αλαφούζος, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τις υπόλοιπες ομάδες να αναλάβει την προεδρία της λίγκας.

Διαβάστε επίσης: Παραιτήθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης από πρόεδρος της Super League

Μαρινάκης: ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Αρης ζήτησαν την καθαίρεση του από την προεδρία της Λίγκας

Αρειος Πάγος: Κλήση του Βαγγέλη Μαρινάκη για τις καταγγελίες περί «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter