Σε τροχιά ανόδου ο ΣΥΡΙΖΑ – Δημοσκοπικές ανάσες μετά τη «φουρτούνα» του Συνεδρίου

Σε τροχιά ανόδου ο ΣΥΡΙΖΑ – Δημοσκοπικές ανάσες μετά τη «φουρτούνα» του Συνεδρίου

Δέκα μέρες εσωκομματικής ηρεμίας έφεραν δημοσκοπική ανάσα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το ρεζουμέ των πρόσφατων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει αφήσει στην άκρη τα εσωκομματικά του και επικεντρώνεται στην παραγωγή πολιτικής.

Οι θέσεις για την οικονομία και τα ευρωπαϊκά θέματα, οι καθαρές εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες, η σαφέστατη στάση στο νομοσχέδιο για την παιδεία, οι παρεμβάσεις των βουλευτών για θέματα της καθημερινότητας φαίνεται ότι αναγνωρίζονται από τον κόσμο, ο οποίος δημοσκοπικά φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα δεύτερο με διακριτή απόσταση από το ΠΑΣΟΚ, ενώ και η διαφορά με τη ΝΔ βαίνει μειούμενη.

Στην πρόθεση ψήφου της GPO για το Star η ΝΔ συγκεντρώνει 28,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,7% (στην αναγωγή επί των έγκυρων έχει 14,3%), το ΠΑΣΟΚ 11,4%, το ΚΚΕ 7,8%, η Ελληνική Λύση 6,5%, η Νίκη 2,8%, η Νέα Αριστερά 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,4%, το κόμμα Λοβέρδου 2,1%, το ΜέΡΑ25 1,9% και οι Σπαρτιάτες 1,5%.

Στο 12,5% κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Interview για το politic. gr. Η ΝΔ χάνει δύο μονάδες, το ΠΑΣΟΚ μία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τσιμπάει λίγο. Στην ερώτηση «Aν είχαμε ευρωεκλογές την επόμενη εβδομάδα, τι θα ψηφίζατε;» οι απαντήσεις είναι: ΝΔ 24,7%, ΣΥΡΙΖΑ 12,2%, ΠΑΣΟΚ 10,5%, Ελληνική Λύση 10,2%, ΚΚΕ 6%, Νίκη 4,2%, Νέα Αριστερά 3,9%, Πλεύση Ελευθερίας 2,1%, Σπαρτιάτες 1,5%, άλλο 9,6%, δεν έχω αποφασίσει 15,1%.

Τα πηγαδάκια

Απαντες θεωρούν ότι ένα καλό αποτέλεσμα τον Ιούνη μπορεί να δώσει στίγμα ανατροπής στις εθνικές κάλπες. Σε εσωκομματικό επίπεδο δεν είναι λίγοι που θεωρούν πως οι ευρωεκλογές θα κρίνουν εν πολλοίς και το μέλλον του προέδρου. Μια ξεκάθαρη δεύτερη θέση με καλό ποσοστό θα του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και την ευκαιρία να προχωρήσει χωρίς αμφισβήτηση.

Από την άλλη, στα πηγαδάκια λέγεται ότι αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, μπορεί να τεθεί ξανά θέμα ηγεσίας. Βέβαια, όλα αυτά είναι εντελώς υποθετικά, αλλά αποτυπώνουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. «Είναι ευπρόσδεκτοι να με αμφισβητήσουν όποτε θέλουν. Θα ξανακερδίσουμε. Δεν με απασχολεί. Συνεχίζω την πορεία μου» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στον Αnt1 την Παρασκευή σχολιάζοντας ένα τέτοιο σενάριο.

«Θέλω να ξεπεράσουμε στις ευρωεκλογές το 17%» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Για να είμαι ξεκάθαρος, δεν είμαι ικανοποιημένος με δεύτερη θέση στο 17%. Εμείς πάμε να κερδίσουμε» είπε και συμπλήρωσε: «Βλέπετε ένα ρεύμα αυτήν τη στιγμή στην κοινωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όταν δείτε και το τελικό ψηφοδέλτιό μας και την ανανέωση που θα εμπεριέχει, αυτό μπορεί να σοκάρει τον κόσμο».

Διακρίνουν ανησυχία

Αν μη τι άλλο, η αισιοδοξία είναι έκδηλη, ο πήχης ανεβαίνει και όσο το κόμμα δεν τρώγεται με τα ρούχα του τόσο η ελπίδα θα δυναμώνει. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πατάει γκάζι, γι’ αυτό ο Μητσοτάκης των πλαστών πόθεν έσχες ασχολείται με νόμιμα αστακοκάραβα, από τα οποία έχω αποχω

ρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023» είχε δηλώσει ο Στέφ. Κασσελάκης πριν από λίγες μέρες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι από τη ΝΔ έχουν αρχίσει να ανησυχούν αφού αφενός βλέπουν την ψαλίδα να μικραίνει, αφετέρου βλέπουν ένα κόμμα που ύστερα από μεγάλη εσωκομματική τρικυμία παρουσιάζεται συμπαγές και ενωμένο. Και σε αυτό αποδίδουν τις επιθέσεις για τις εταιρείες του Στέφ. Κασσελάκη, ο οποίος δηλώνει πως τις έχει μεταβιβάσει.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν τις στρεβλές δηλώσεις πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα χρέη της ΝΔ και ο ίδιος ο Στέφ. Κασσελάκης ξεκαθαρίζει πως αν του ζητηθεί, θα καταθέσει στη Δικαιοσύνη.

Το ευρωψηφοδέλτιο

Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις προκριματικές εκλογές της 14ης Απριλίου που θα καταρτίσουν το ευρωψηφοδέλτιο. Οι εκλογές θα γίνουν ανά περιφέρεια με ποσόστωση ανάλογα με τον πληθυσμό. Για παράδειγμα, περισσότερους υποψηφίους θα έχει η Αττική από το Νότιο Αιγαίο ή τη Θεσσαλία. Τα μέλη θα ψηφίζουν για την περιφέρειά τους. Δηλαδή ένα μέλος από την Κρήτη θα εκλέξει τους Κρητικούς υποψήφιους κ.ο.κ. Επίσης, θα υπάρχει ισότητα αντρών και γυναικών. Μόνοι σίγουροι υποψήφιοι είναι οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Ελενα Κουντουρά.

Ο Στέφ. Κασσελάκης, ο οποίος πέρασε την Παρασκευή την πύλη του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού της Θήβας, θα είναι έξω στις αρχές Απρίλη προκειμένου να ριχθεί στην προεκλογική μάχη.

Διαβάστε επίσης: Με το ζεύγος Καρατζά ο Μητσοτάκης στην Όαση της Σίβας – Τι συνδέει τον Κυριάκο με την οικογένεια των τραπεζικών από το 1999

ΣΥΡΙΖΑ: Πόσο κόστισε η πτήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Όαση Σίβα στους ΄Έλληνες φορολογούμενους;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter