Σε ύφεση εισήλθε η γερμανική οικονομία

Σε ύφεση εισήλθε η γερμανική οικονομία

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, εισερχόμενη έτσι σε ύφεση, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της ομσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% για το τρίμηνο, όταν προσαρμόστηκε για τις τιμές και τις ημερολογιακές επιπτώσεις, έδειξαν τα στοιχεία. Αυτό ακολουθεί μια πτώση 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Μια προκαταρκτική εκτίμηση είχε δείξει ότι το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το πρώτο τρίμηνο και η Γερμανία παρακάμπτει την ύφεση.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στην αρχή του έτους, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αντικατοπτρίστηκε στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% σε τρίμηνο, μετά από προσαρμογές τιμών, εποχικών και ημερολογιακών προσαρμογών.

Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι, ενώ οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και οι κατασκευές αυξήθηκαν στην αρχή του έτους, αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς οι υψηλότερες τιμές ανάγκασαν τα νοικοκυριά να περιορίσουν την κατανάλωση.

Τα δυσάρεστα νέα για τη γερμανική οικονομία έρχονται ενώ λίγους μήνες πριν ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, απέκλειε την πιθανότητα μιας ύφεσης.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα συμβεί, το να μπούμε σε ύφεση. Δείξαμε ότι είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωνε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV τον Ιανουάριο ο Σολτς.

Πηγή: DW, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter