Σε υψηλό 15ετίας τα επιτόκια της FED – Αυξήθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης

Σε υψηλό 15ετίας τα επιτόκια της FED – Αυξήθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης

Σε υψηλό 15ετίας αυξήθηκαν τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ, στην προσπάθεια να συγκρατηθεί ο συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός.

Συγκεκριμένα, σε νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, προχώρησε η FED ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε δολάρια (της FED) διαμορφώνεται πλέον στο εύρος από 4,25% έως 4,50% και είναι το υψηλότερο από το 2007.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ και τα υπόλοιπα μέλη της έδωσαν επίσης σήμα ότι θα συνεχίσουν με αυξήσεις το 2023, έστω και με πιο μειωμένο ρυθμό, ώστε να αντιμετωπιστεί το ράλι των τιμών. Η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων αναμένει ότι θα χρειαστούν «συνεχιζόμενες αυξήσεις» προκειμένου να επιτευχθεί νομισματική πολιτική «που θα είναι αρκετά περιοριστική ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μάλιστα, τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν έως το 5,1 έως το 5,1% -από 4,5% σήμερα μετά τη νέα αύξηση- σύμφωνα με τις προβλέψεις των αξιωματούχων της FED. Για το λόγο αυτό η FED προβλέπει ότι θα συνεχίσει τις αυξήσεις και το 2023 και εκτιμά ότι δεν αναμένονται οποιεσδήποτε μειώσεις στο κόστος δανεισμού πριν από το 2024.

Η νέα αύξηση ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις, όταν η FED είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε κάθε μια από αυτές. Στο φρένο που πατά η FED όσον αφορά την ένταση των αυξήσεων συμβάλλουν τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον –υψηλό πάντως- πληθωρισμό και ο φόβος ότι οι μεγάλες συνεχείς αυξήσεις μπορεί να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ.

Αυξάνοντας συνεχώς το κόστος δανεισμού η Federal Reserve αναμένει να μειώσει τη ζήτηση για ακριβά είδη, όπως σπίτια και αυτοκίνητα, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της οικονομίας και μετριάζοντας τις πιέσεις που ωθούν προς τα πάνω τις τιμές.

Οι αξιωματούχοι της FED είχαν αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στις 2 Νοεμβρίου, από σχεδόν μηδέν που ήταν στις αρχές Μαρτίου. Η τράπεζα είχε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης από το 1994. Είχε πραγματοποιήσει τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις αυτού του μεγέθους από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο.

Εδώ και λίγες ημέρες ο Τζερόμ Πάουελ είχε δώσει σήμα ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να κινείται λιγότερο επιθετικά για να δει πώς θα εξελιχθούν οι κινήσεις των τιμών στην οικονομία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter